«Ταξιδιώτη! Δεν υπάρχουν μονοπάτια. Τα μονοπάτια φτιάχνονται με το περπάτημα.»

Απόφθεγμα των Αβορίγινων

 Ο κύριος λόγος που θέλω να μοιράζομαι μαζί σας προσωπικές ταξιδιωτικές ιστορίες, είναι να σας «ξεσηκώνω» να ταξιδέψετε. Και σας διαβεβαιώνω πως θα αποκομίσετε πολλαπλά οφέλη σε βάθος χρόνου. Αν και αποφεύγω -χωρίς επιτυχία- να δίνω ταξιδιωτικές συμβουλές, τώρα θα κάνω συνειδητά μια εξαίρεση. Αφορά το περπάτημα.

 Το περπάτημα είναι σωματικό και ψυχικό «φάρμακο». Είναι τζάμπα, δεν έχει παρενέργειες. Με το περπάτημα σκέφτεσαι και συζητάς με τον εαυτό σου συνεχώς. Κυρίως όμως παίρνεις αποφάσεις… Που είναι και σωστές, αφού ο εγκέφαλος οξυγονώνεται ιδανικά, ενώ ταυτόχρονα η καρδιά ισορροπεί στους παλμούς της. Με το περπάτημα θα νιώθετε μια παράξενη χαρά… Βαθιά και συνεχόμενη…

 
 Όταν επισκεφτείτε κάποιον τόπο περπατήστε τον όσο πιο πολύ μπορείτε. Κατά προτίμηση ολομόναχοι ή έστω με ένα ακόμη άτομο «δοκιμασμένο» που να σας εκτιμά πραγματικά… Αποφύγετε τις μεγάλες παρέες. Αρχικά σε αποσυντονίζουν στο ρυθμό βαδίσματος, μετά σε αποσυντονίζουν σε όλα τα άλλα…
 
 Ξεφύγετε από τις διαδρομές που είναι «προτεινόμενες», «τοπ», ή «δημοφιλείς». Χαθείτε σε άγνωστους δρόμους ή στενάκια. Εκεί που ζουν οι ντόπιοι. Να νιώσετε την πραγματικά αύρα, τις δονήσεις και την ένταση ενός τόπου. Μην φοβηθείτε, αφού η πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη είναι φιλήσυχοι. Περπατήστε και φτιάξτε τα «δικά σας μονοπάτια» που λένε και οι Αβορίγινες της Αυστραλίας. Περιπλανηθείτε στο άγνωστο και θα διαπιστώσετε με τον καιρό κάτι πολύ σημαντικό: Δεν θα ανακαλύψετε μόνο τον κόσμο, μα κυρίως άγνωστες πτυχές του ίδιου σας του εαυτού…
 

Μια διαφορετική γειτονιά στο Ανόι του Βιετνάμ

 
 Αν θα ξεχώριζα μια από τις εκατοντάδες μοναχικές περιπατητικές περιηγήσεις στις γειτονιές του κόσμου, σίγουρα θα ήταν αυτή στο Ανόι (Hà Nội), την πρωτεύουσα του Βιετνάμ. Πριν δύο χρόνια πήγαμε εκπαιδευτικό ταξίδι ( fam trip) με το Cosmorama Travel, σε αυτή την τόσο όμορφη χώρα. 
 
 Εκτός από τη Χο Τσι Μιν ( πρώην Σαϊγκόν), πήγαμε και στο Ανόι που έχει πληθυσμό κοντά στα οκτώ εκατομμύρια κατοίκους. Αν και η πόλη είναι απλωμένη, με τεράστια καταπράσινα πάρκα, μεγάλους δρόμους, αλλά και περιποιημένες λίμνες μέσα στον αστικό ιστό, υπάρχουν και γειτονιές πολύ πυκνοκατοικημένες.
 
 Καιρό πριν είχα δει φωτογραφίες αλλά και ντοκιμαντέρ από μια τέτοια γειτονιά της πόλης, τη Hanoi Train Street, όπου τα τραίνα περνούσαν κυριολεκτικά ξυστά από τα σπίτια! Ήθελα να το ζήσω και να το δω από κοντά, αλλά φαντάστηκα πως δεν υπήρχε περίπτωση να προλάβω. Κι αυτό γιατί σε αυτά τα εκπαιδευτικά ταξίδια ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος, αφού τα τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία προσπαθούν να δείξουν όσο πιο πολλά μπορούν στους Έλληνες ή άλλους συνεργάτες και στη συνέχεια αυτοί να τα προτείνουν στους πελάτες τους. Για καλή μου τύχη το ξενοδοχείο διαμονής μας ήταν σχεδόν δίπλα στη Hanoi Train Street.
 
 Σε αυτή τη γειτονιά δεν υπάρχουν συμβατικοί δρόμοι, αλλά εκατοντάδες μικρά στενάκια που θυμίζουν λαβύρινθο. Οι ακτίνες του ήλιου με το ζόρι μπορούν να φωτίσουν το χώρο, ενώ το μόνο μεταφορικό μέσο που μπορεί να εισχωρήσει εκεί είναι τα μηχανάκια ή κάποιο καρότσι για τη μεταφορά αγαθών. Βρίσκεται μέσα στην πόλη και δίπλα στη λίμνη Bay Mau Lake.
 
 Υπάρχουν κι άλλες 2-3 παρόμοιες γειτονιές στην πόλη, αλλά αυτή είναι μάλλον η δημοφιλέστερη στους τουρίστες που αναζητούν λίγο διαφορετικές εμπειρίες. Από εκεί περνά το τρένο κυριολεκτικά ξυστά από τις πόρτες των σπιτιών και καταστημάτων !
 
 Οι ντόπιοι είναι τόσο εξοικειωμένοι με αυτό το γεγονός, που η ζωή και η καθημερινότητα τους είναι πάνω στις ράγες. Παιδάκια παίζουν πάνω στις γραμμές του τρένου σαν να μην συμβαίνει τίποτα, μικροβιοτέχνες τοποθετούν τα προϊόντα τους, πλανόδιοι πωλητές βρίσκονται παντού, άντρες παίζουν νωχελικά επιτραπέζια παιχνίδια μέσα στα στενά, νοικοκυρές μαγειρεύουν και απλώνουν τα πλυμένα ρούχα, καλοντυμένες κυρίες βγαίνουν για να πάνε βόλτα, ενώ το σκηνικό συμπληρώνουν τα δεκάδες ποντικάκια που παίζουν κι αυτά ανέμελα δίπλα στα παιδάκια.
 
 Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Ανόι είναι δίπλα και το τρένο περνά δυο φορές την ημέρα, ενώ είναι αρκετά επικίνδυνο να είστε εκτός σπιτιών την ώρα της διέλευσής του, αφού δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος ούτε να σταθείτε. Οι ευγενικοί και φιλόξενοι κάτοικοι της γειτονιάς, βλέποντας το άγχος μου να βγάλω καλές φωτογραφίες τη στιγμή διέλευσης του τρένου, με έβαλαν μέσα στο σπίτι τους ώστε να είμαι απόλυτα ασφαλής… 

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Hanoi Train Street

Πυκνοκατοικημένη γειτονιά μέσα στην πόλη

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία που απαιτεί υπομονή για την αναμονή διέλευσης του τραίνου. Ασφαλής και φιλικοί κάτοικοι.

Cosmorama Travel

Πετάξαμε με Turkish Airlines

Το Βιετνάμ είναι τέσσερις (4) ώρες μπροστά από την Ελλάδα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση