Στη Νεκρά θάλασσα νιώθεις ζωντανός!
Γράφει η Όλγα Τζαρίδου, φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης
“Ουδέν κακόν αμιγές καλού” έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι…
Η ρήση αυτή βρίσκει τέλεια εφαρμογή στη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας με Παλαιστίνη και Ισραήλ. Και, βεβαίως, μιλάμε για τη Νεκρά θάλασσα, όπως την αναφέρει και ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας, που- αν και χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη ζωής λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλάτι (περίπου 10 φορές περισσότερη από το αλάτι της θάλασσας)- εν τούτοις δίνει ζωή σε ένα κατά βάση έρημο τόπο.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις σε άλατα και μέταλλα, ιδιαίτερα μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο και ασβέστιο, την καθιστούν μοναδική και πόλο έλξης για άτομα που προβλέπουν σ’ αυτήν ως πανάκεια για διάφορες παθήσεις.
Στις όχθες της βρίσκονται δύο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, μία στην Ιορδανία και μία στο Ισραήλ, που εκμεταλλεύονται τα άλατα της λίμνης ( χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ) και παράγουν μαγνήσιο και λιπάσματα, με βάση τις παραπάνω ανόργανες στερεές ουσίες.
Επίσης, στην παραλία της λίμνης υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες, μοτέλ, μπαράκια, οι θαμώνες των οποίων έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν τις ζωογόνες ιδιότητες του νερού και της λάσπης της Νεκράς θάλασσας.
Από την αρχαιότητα ακόμη, οι άνθρωποι βουτούσαν στα νερά της λίμνης για να ανακουφιστούν από ασθένειες και να αποκαταστήσουν την υγεία τους.
Στις μέρες μας, οι τουρίστες πλημμυρίζουν την περιοχή αυτή για να λάβουν τα οφέλη της Νεκράς θάλασσας, κάνοντας χρήση είτε του νερού είτε της παχύρρευστης λάσπης.
Όμως, ακόμη και αυτοί, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να βιώσουν την παραπάνω ευεργετική εμπειρία, έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν και μακρόθεν χρησιμοποιώντας προϊόντα φροντίδας του δέρματος, παρασκευασμένα από τους “θεραπευτικούς θησαυρούς” της Νεκράς θάλασσας.
1) Θεραπεία και ανακούφιση συμπτωμάτων δερματικών διαταραχών…
Ψωρίαση, έκζεμα και ακμή αντιμετωπίζονται με τη λάσπη, αφού τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει επιταχύνουν τη φυσική απολέπιση και αποκαθιστούν την ισορροπία του ph του δέρματος.
Ακόμη, ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα και λεύκη μπορούν να θεραπευτούν όταν γίνεται χρήση της λάσπης σε συνδυασμό με συμπληρωματικές θεραπείες, όπως μπάνιο σε άλατα Νεκράς θάλασσας, κρέμες ενυδάτωσης και ισορροπημένη έκθεση στον ήλιο με αντηλιακή προστασία.
2) Βελτίωση της εμφάνισης της επιδερμίδας
Η λάσπη ενισχύει την ελαστικότητα, εξομαλύνει τις γραμμές έκφρασης, τις ρυτίδες και τους πόρους, όταν δε στεγνώσει αναρροφά τις τοξίνες κάνοντας το πρόσωπο ανάλαφρο και ανανεωμένο.
3)Προστασία από τριχόπτωση
Κληρονομικότητα , στρες και μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Στην περίπτωση αυτή, καθώς η λάσπη δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο τριχωτό της κεφαλής, συνιστάται η χρήση σαμπουάν ή κρέμας μαλλιών με κύριο συστατικό τη λάσπη.
4) Μείωση κυτταρίτιδας
Το μασάζ με λάσπη, που περιέχει υψηλή συγκέντρωση μετάλλων όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο , διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και καθαρίζει τις τοξίνες από τους πόρους, άρα βοηθά στην εξισορρόπηση των εξογκωμάτων(όψη φλοιού πορτοκαλιού).
5) Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος
Η μάσκα λάσπης διεγείρει τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να μεταφέρονται ζωτικά θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα και να απομακρύνονται οι τοξίνες και τα απόβλητα.
6) Μείωση του πόνου των αρθρώσεων
Η μεγάλη περιεκτικότητα μετάλλων στη λάσπη τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα, χαλαρώνει τα νεύρα και έτσι καταπολεμά πόνους αρθρώσεων, μυϊκούς πόνους, ρευματισμούς, φλεγμονές και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Συμπερασματικά, συνοψίζουμε τα παραπάνω οφέλη σε μία οξύμωρη λακωνική φράση: “Στη Νεκρά θάλασσα νιώθεις ζωντανός!”
Η Νεκρά θάλασσα σε λέξεις και αριθμούς…
Αυτή η θάλασσα στην πραγματικότητα είναι μια μεγάλη λίμνη. Αν και δείχνει τόσο απόκοσμη και “σκληρή” στον επισκέπτη, ωστόσο ασκεί μια παράξενη γοητεία…
Έχει επίσης και πολλά διαφορετικά ονόματα: Νεκρά θάλασσα, Αλμυρή θάλασσα, Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, Μπαχρ Λουτ (= θάλασσα του Λωτ) κατά τους Άραβες, αλλά και Ασφαλτίδα λίμνη για τους αρχαίους Έλληνες.
Αυτή η ιστορική λίμνη που αποτελείται από αλμυρό νερό, είναι μοιρασμένη μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ. Έχει μήκος 80 χλμ. και μέγιστο πλάτος 16 χλμ. Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, κάτι που τη κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη. Τα τελευταία δε χρόνια παρατηρείται μια σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, περίπου κατά ένα μέτρο το χρόνο, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των απορροών του Ιορδάνη ποταμού, αλλά και της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας, κυρίως για ανάγκες άρδευσης με τη μέθοδο της αφαλάτωσης.
Όπως αναφέρει και ο Παυσανίας, η ονομασία της λίμνης ως Νεκρά θάλασσα οφείλεται στη υψηλότατη περιεκτικότητα αλατιού που έχει, με αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ζωής και στα «βαριά κύματα» που δύσκολα δημιουργούνται. Περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών όπως χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει κανείς μικροσκοπικός οργανισμός. Περιέχει αλάτι (χλωριούχο νάτριο – NaCl) σε ποσοστό 24%, δηλαδή μέχρι και δέκα φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας.
Αν και «νεκρή», με μια απόκοσμη, υγρή, ζεστή και άγρια ατμόσφαιρα παντού, ωστόσο η Νεκρά Θάλασσα, αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης ενώ φέρνει και επιπλέον χρήματα στις δυο χώρες. Η Νεκρά Θάλασσα έχει ιστορική, γεωγραφική αλλά και θρησκευτική σημασία για αυτό και αποτελεί πόλο έλξης για κάθε είδους ταξιδιώτη.
Μια καλή στάση για να ξεκουραστείτε, να φάτε και πιείτε κάτι αλλά κυρίως να απολαύσετε την εκπληκτική θέα από ψηλά, είναι το μουσείο της Νεκράς θάλασσας (Museum from the Dead Sea).