Οίνοι και αγροδιατροφή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας!

Γαστρονομικός θησαυρός!

Βιώνει, γράφει, φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

 Αναμφίβολα, η αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Κεντρικής Μακεδονίας, και κατ επέκταση  η τοπική γαστρονομία, αποτελούν ένα ανεκτίμητο “θησαυρό”!

Η Μακεδονική κουζίνα με τις εκπληκτικές συνταγές και τα πεντανόστιμα πιάτα της, χαρακτηρίζονται από ανεξάντλητη δημιουργική έμπνευση και φαντασία, αλλά και μια απίστευτη ποικιλία και πολυπλοκότητα!

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την «κολασμένη» νοστιμιά τους, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως αυτή η κουζίνα «καλύπτει» κάθε κατηγορία συνταγών από το ψάρι και το κρέας μέχρι γαλακτοκομικά ή αλλαντικά, γλυκά, πίτες, λαχανικά, φρούτα κτλ

Οι δύο βασικοί παράγοντες που κάνουν την κουζίνα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξεχωριστή!

Όταν μιλάμε για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναφερόμαστε στους νομούς : Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Κιλκίς. Οι δύο (2) παράγοντες που την κάνουν ξεχωριστή, είναι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό τον τόπο και οι εξαιρετικές τοπικές πρώτες ύλες και τα προϊόντα που παράγονται. Στην Κεντρική Μακεδονία οι άνθρωποι είναι μοναδικά φιλόξενοι και μαγειρεύουν με την ψυχή τους για την ψυχή τους αλλά και των επισκεπτών τους!!!

Η γη της Κεντρικής Μακεδονίας, για χιλιάδες χρόνια δέχθηκε και δέχεται μέχρι σήμερα, επιρροές από ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων, θρησκειών, πολιτισμών. Σε αυτή την πολυτάραχη  γη, οι «ζυμώσεις» νοοτροπιών, συνηθειών, φιλοσοφιών, απόψεων κ.α ήταν καθημερινό φαινόμενο. Αυτό φυσικά φαίνεται στις συνταγές και στα πιάτα! Πιάτα παραδοσιακά, μοντέρνα, ανατολίτικά, βαλκανικά, μεσογειακά!

Αν προσθέσετε και τους «καρπούς» που βγαίνουν από τα σπλάχνα της γης ή τα νερά της θάλασσας, τότε διαπιστώνουμε πως δημιουργήθηκε ήδη ένα υπέροχο κοκτέιλ, με «υλικά» τους  ανθρώπους, τα τοπία, τα προϊόντα, τα εδέσματα, και φυσικά  τουριστικές εμπειρίες που συνδέονται με την αγροδιατροφή.

 Το fam trip Αγροδιατροφής και Οίνου διοργανώθηκε από το τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ταξίδι εξοικείωσης εξελίχθηκε στις εφτά Περιφερειακές Ενότητες, με σκοπό να παρουσιαστεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη για τα προϊόντα της  περιοχής, τις υπηρεσίες εστίασης και τη γαστρονομία καθώς και το κρασί της, τα οποία αποτυπώνουν τη φυσιογνωμία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε περιοχής.

Κάθε Περιφερειακή Ενότητα έχει τη δική της φυσιογνωμία και τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα. Στο fam trip συμμετείχαν δημοσιογράφοι, influencers, chefs, sommelier εστιάτορες, από Ευρώπη και Ελλάδα. Οι καλεσμένοι περιηγήθηκαν σε επιχειρήσεις του τόπου, είχαν συναντήσεις με τους φορείς της περιοχής και δοκίμασαν τα προϊόντα τα οποία συνδύασαν με τοπικούς οίνους.

Fam trip οίνου και αγροδιατροφής!

Στο fam trip Οίνου και Αγροδιατροφής παρουσιάστηκαν οι οίνοι ΠΟΠ, ΠΓΕ,  οι τοπικοί καθώς και τα αποστάγματα. Τα προϊόντα που αναδείχθηκαν μέσα από τις επισκέψεις ήταν το ακτινίδιο Πιερίας, το ρύζι Χαλάστρας, τα ΠΟΠ τυριά των Πιερίων του Βερμίου και του Πάικου, τα κεράσια Ροδοχωρίου και  Έδεσσας σε γλυκό, το ρόδι της Πέλλας σε δροσερό χυμό και dressing, ελιές σπαστές Χαλκιδικής, αγουρέλαιο Χαλκιδικής από Γαλανές ελιές, πατάτες από τα Μεγάλα Λιβάδια Παιονίας, μανιτάρια από το Κιλκίς και μπακάλικες πιπεριές από τις Σέρρες.

Παράλληλα με τις γευσιγνωσίες οίνου, υπήρχαν γευστικές δοκιμές από παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα  εδέσματα  όπως το ρεβανί Βεροίας, το αρνάκι με τραχανά, τα μοσχαρίσια μάγουλα με κριθαράκι, τα γεμιστά μαντί με αρνί, λαχανοντολμάδες, μυδοπίλαφο, tartar μοσχάρι Βεροίας με καψαλισμένο κάστανο Γρίβας, σουτζουκάκι βουβαλίσιο, τσουκνιδόπιτα, χορτόπιτα,  μπατζόπιτα,  χοιρινό με πράσο αλλά και με λάχανο. Οι ποικιλίες οίνου που δοκιμάστηκαν και εντυπωσίασαν ήταν ο κόνιαρος, η ασπρούδα, το ξινόμαυρο σε όλες τις εκδοχές του blanc de blanc, blanc de noir, rosé, orange. Επίσης μεγάλη εντύπωση  έκαναν τα φυσικά κρασιά,  τα εκπληκτικά pet – nat και οι εκπληκτικές ρετσίνες, λευκές, rosé, rosé αφρώδες.

Πληροφορίες για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) είναι πρώτη πανελλαδικά σε αγροτική παραγωγή, όπως και στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, με ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων στη χώρα και με το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας να κινείται σταθερά σε Fam Trip Οίνου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επίπεδο άνω του 25%. Επίσης ο πρωτογενής τομέας της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει κατά 26% στην  Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών. Επίσης, η ΠΚΜ έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή μυδιών (όπου το 90% της παραγωγής εξάγονται), τη μεγαλύτερη κονσερβοποιία ιχθυηρών (με 75% εξαγωγές) και δύο δυναμικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με περίπου 50% εξαγωγές. Αντίστοιχα, στην περιοχή μας παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού. Επιπρόσθετα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα ροδάκινα Νάουσας, τα ακτινίδια Πιερίας, το ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, ο μπάτζος, η φέτα, το μανούρι, το απόσταγμα σταφυλής (τσίπουρο), ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ (Νάουσα, Γουμένισσα, Πλαγιές Μελίτων) και ΠΓΕ.

Οργάνωση

Την  οργάνωση έκανε από την  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων ( Διευθύντρια  Ρίτα Καραλή), Δρ Κώνσταντίνος Τερτιβανίδης, Γενικός  Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατριακής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  Σωτήρης Μπάτος, Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας Γιώργος Κεφαλάς, Αντιπεριφεριάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τις εταιρίες Win Develoment και Geogastronomy Tourism Hospitality Το τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει ειδικό  fam trip αγροδιατροφής και οίνου.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μοναδικός ταξιδιωτικός προορισμός που προσφέρει εμπειρίες σε όλα τα επίπεδα, όπως γαστρονομία, διασκέδαση, εξαιρετικές πρώτες ύλες, φιλόξενους ανθρώπους, αξιοθέατα, οινοποιεία κτλ

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού στη Θεσσαλονίκη

Νομοί : Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών.

Αφήστε μια απάντηση