Αν κάποτε επισκεφτείτε την Καταλονία και θέλετε να βιώσετε μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία, ρωτήστε για το που μπορείτε να φάτε Calçots ή αλλιώς ένα παραδοσιακό τελετουργικό γεύμα που ονομάζεται Calçotada.

 Η Calçotada είναι μια παραδοσιακή γαστρονομική γιορτή κυρίως της δυτικής περιφέρειας της Καταλονίας στην περιοχή του Alto Campo ( επαρχία της Ταραγόνα), αλλά κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες περιοχές. Τα Calçots είναι ένα είδος τοπικού λαχανικού που μοιάζει με πράσο και κρεμμύδι που αρχίζει να ευδοκιμεί από τα τέλη του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη.

 Το ψήσιμο των calcots γίνεται σε δυνατή φωτιά και προσφέρονται πάνω σε κεραμίδι το οποίο βοηθά ώστε να κρατηθούν τα λαχανικά ζεστά.  Σειρά έχει να βάλετε μια χάρτινη “σαλιάρα” για να μην λερωθείτε, ενώ για να τα γευτείτε θα πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε με μια μόνο κίνηση και όπως θα σας υποδείξει ο έμπειρος σερβιτόρος.

 Κατόπιν θα τα βουτήξετε στην ειδική σάλτσα Salvitxada ή την παρόμοια Romesco, η οποία περιέχει τριμμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, πιπεριές και ντομάτα, σκόρδο, λάδι και θα τα φάτε με το χέρι σχεδόν ανοίγοντας διάπλατα το στόμα σας!

 Το τελετουργικό δεν τελειώνει εδώ, αφού η συνέχεια έχει μια ποικιλία από γευστικά κρεατικά και λουκάνικα, συνοδεία εκλεκτού κόκκινου κρασιού της περιοχής. Calcotada προσφέρουν αρκετά εστιατόρια στην περιοχή της Ταραγόνα, κάποια στη Βαρκελώνη, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται την περίοδο της συγκομιδής και μεγάλες δημόσιες ανοιχτές γιορτές με Calcotada, προσελκύοντας χιλιάδες ντόπιους αλλά και τουρίστες.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ταραγόνα, Καταλονία, Ισπανία

Επισκεφτήκαμε την Καταλονία το Σεπτέμβριο του 2017

Ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία για ταξιδιώτες που τους αρέσουν παράξενες γεύσεις...

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στην περιοχή της Καταλονίας με επίκεντρο τη Βαρκελώνη

Πολλές επιλογές αεροπορικών εταιρειών

Η Ισπανία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση