Βιώνει, γράφει, φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Το ταξίδι είναι γνώση, εμπειρία, βίωμα, συναίσθημα…

Τι αναζητά άραγε ο ταξιδιώτης αλλά και ο τουρίστας του παρόντος και του μέλλοντος; Σίγουρα όχι, απλά να επισκεφτεί έναν τόπο, να μείνει, να φάει και να διασκεδάσει «επιφανειακά»…

Αναζητά πλέον την εμπειρία, το βίωμα -που θα περιέχει αυθεντικά στοιχεία-, τη γνώση, αλλά και τέλος οπωσδήποτε τα συναισθήματα που θα του δημιουργηθούν. Που θα τα θυμάται για πάντα αλλά και θα τα «μεταφέρει» στους δυνητικούς επισκέπτες.

Δειπνήστε σαν Βυζαντινός αυτοκράτορας!

Μια τέτοια ανεπανάληπτη και ομολογώ πρωτόγνωρη εμπειρία, βίωσα πρόσφατα στο εστιατόριο Hierion του ξενοδοχείου Acrotel Athena Pallas στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Μαζί με εκλεκτή παρέα συναδέλφων και συνεργατών, πραγματοποιήσαμε ένα εκπληκτικό γαστρονομικό ταξίδι γυρίζοντας πίσω στο Βυζαντινό αυτοκρατορικό παρελθόν!

Επί ένα και πλέον δίωρο, «μεταφερθήκαμε» νοητά αλλά και πραγματικά, στη στοά μιας βυζαντινής μονής και μέσα σε ένα αυθεντικό σκηνικό του Μεσαιωνικού Βυζαντίου! Σε έναν ατμοσφαιρικό και έντονα μυσταγωγικό χώρο, που δε μοιάζει με κανέναν άλλο. Οικοδεσπότης μας η Μαριάννα Πουρνάρη, Manager & Acrotel Experience Manager  Acrotel Hotels & Villas, η οποία -μαζί με το προσωπικό- έχει ένα μόνο στόχο. Να νιώσουμε και να δειπνήσουμε ως Βυζαντινοί αυτοκράτορες!

Και φυσικά όχι μόνο εμείς αλλά και οποιοσδήποτε άλλος θέλει να επιλέξει και να ζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία. Ακόμη και αν δεν διαμένει στο ξενοδοχείο.  Γύρω από δυο μεγάλες τράπεζες, θα σας προσφερθούν εξαιρετικά σε ποιότητα και νοστιμιά πιάτα, τα οποία έχουν εμπνευστεί από συνταγές μαγειρικής που βρίσκονται σε κείμενα της Βυζαντινής περιόδου αλλά και έχουν υλοποιηθεί με υλικά – αν όχι ίδια – που μοιάζουν με της εποχής εκείνης.

Φυσικά δείπνο χωρίς εκλεκτό κρασί δε γίνεται. Έτσι το μοναστηριακό μενού διαθέτει wine pairing από κρασιά του Αγίου Όρους, όπου με κάθε προσφερόμενο πιάτο, έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε το ανάλογο κρασί που ταιριάζει.

Ατμόσφαιρα, ιεροτελεστία, εξυπηρέτηση, εμπειρία…

H μοναδική γαστρονομική εμπειρία αυτού του ιδιαίτερου δείπνου, ξεκινά από την ατμόσφαιρα του χώρου. Ηρεμία, γαλήνη, μυσταγωγία, πνευματικότητα ίσως… και ιερότητα θα τολμούσα να πω…

Ένα μείγμα μοναστηριακής λιτότητας, σε απόλυτη αρμονία με την πολυτέλεια και την εξυπηρέτηση που φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ίσως και αυτοκρατορικά… Ταυτόχρονα όμως, όλα τα παραπάνω συμβαίνουν με μια ιεροτελεστία της κάθε κίνησης, που κυριολεκτικά  αφήνεσαι στη μαγεία των στιγμών…

Έντονοι συμβολισμοί σε κάθε σημείο, κάθε μικρό ή μεγάλο αντικείμενο έχουν τη δική τους ερμηνεία. Η αυτήν που κρίνει ο κοινωνός αυτής της συνάντησης. Φωτισμοί, σκιές, εικόνες, χρώματα και σχήματα, μυρωδιές, ήχοι, όλα σε μια απόλυτη αρμονία…

Το ίδιο και τα πιάτα. Οι ονομασίες τους, ο τρόπος παρασκευής και παρουσίασης. Όλα μοναδικά… «Μυττωτόν» για καλωσόρισμα, «σφουγγάτον» μια νοστιμότατη ομελέτα με μυρωδικά, «αμανίται» μανιτάρια σωταρισμένα με φέτες αχλαδιού και σάλτσα από πετιμέζι, «πυρασμός» πλιγούρι βρασμένο με μέλι, καρυκεύματα, ωμά λαχανικά και κατσικίσια φέτα, «όρνις μονθυλευτή με φαββάτα» μπούτι κοτόπουλο σιγοψημένο στον ξυλόφουρνο  γεμιστό με σταφίδες, αμύγδαλα, μανιτάρια και κουκουνάρια, «παχύ ερίφιον» ψητό κατσικάκι γεμισμένο με πράσο, κρεμμύδι, σκόρδο ψημένο σε πήλινο στον ξυλόφουρνο, «κοπτοπλακούντες» γεμιστά φύλλα ζύμης με πλούσια γέμιση από μέλι, σουσάμι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Δεν πρόκειται για εικονική πραγματικότητα αλλά για ένα πραγματικό γεγονός!

Όπως μας εκμυστηρεύονται οι οικοδεσπότες : « Δεν πρόκειται για εικονική πραγματικότητα,  αλλά για ένα πραγματικό γεγονός, μια ξεχωριστή εμπειρία για να εμπνευστείτε, να δοκιμάσετε και να γευτείτε σε μια τραπεζαρία του Βυζαντίου!» και συνεχίζουν : «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα ταξιδεύει για την πλούσια ιστορία, τη γαστρονομική αλλά και την οινική παράδοση αιώνων. Για αυτό παρέχουμε μία ολοκληρωμένη εμπειρία αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας στους επισκέπτες μας αλλά και σε όσους βρίσκονται στην περιοχή αυτή της Σιθωνίας στην ακτή Ελιάς και επιθυμούν να γευματίσουν και να δοκιμάσουν κάτι πολύ ξεχωριστό, που θα τους συντροφεύει ως ανάμνηση όλο το χειμώνα και μετά. Στα τρία θεματικά εστιατόρια του ATHENA δίνεται οι επισκέπτες απολαμβάνουν την ατμόσφαιρα και την ιεροτελεστία της ελληνικής γαστρονομίας και της οινοποσίας.»

 Info

Λόγω του εξειδικευμένου μενού, πρέπει να γίνει προ-κράτηση, ενώ δεν απαιτείται να διαμένετε στο ξενοδοχείο ώστε να βιώσετε αυτή την εμπειρία. Μέγιστος αριθμός ατόμων: 12

Elia Beach, Sithonia

P.O. Box 63088

Halkidiki, Greece

[email protected]

Hierion Restaurant

Κεντρικό Γραφείο Κρατήσεων

Tel: +30 231 6010957

WhatsApp: +30 694 7603860

Viber: +30 694 7603860

Αφήστε μια απάντηση