Τριάντα χρόνια συνεχούς παρουσίας έκλεισε πρόσφατα, η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, με στόχο την προβολή της Ελληνικής γαστρονομίας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης! Και γιόρτασε την ίδρυσή της με το καθιερωμένο Ετήσιο Συμπόσιό της, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 στο ξενοδοχείο THE MET στη Θεσσαλονίκη.

Το Συμπόσιο παρευρέθηκαν εκατοντάδες επαγγελματίες του επισιτιστικού κλάδου όπως: Tα μέλη της ένωσης, οι συνεργάτες μας, διάσημοι αρχιμάγειρες που έχουν βραβευθεί και κατέχουν εξέχουσες θέσεις στον κλάδο της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, ειδικοί της γαστρονομίας, οινοποιοί, barmen, επικεφαλής εταιρειών τροφίμων, ξενοδοχειακών μονάδων και εστιατορίων, επιχειρήσεων εισαγωγής & εξαγωγής τροφίμων και εξοπλισμού, καθώς και βουλευτές και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των ετήσιων δράσεων της ένωσης, η ανταλλαγή απόψεων, καθώς και η προώθηση των συνταγών και των προϊόντων της Μακεδονικής Κουζίνας.

Το μενού που παρατέθηκε ήταν αυτό της Μακεδονικής Κουζίνας που διαγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής 2024. Όλα τα πιάτα ήταν μαγειρεμένα με αυθεντικές  πρώτες ύλες της ελληνικής γης και θάλασσας, όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και  ελιές Χαλκιδικής, ψάρια της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), τα αρωματικά βότανα και η τρούφα Ημαθίας, τα γαλακτοκομικά και λαχανικά καλλιέργειας όλα εκλεκτά προϊόντα της Μακεδονικής Κουζίνας.

Το μενού επιμελήθηκε ο executive chef του ξενοδοχείου Δημήτρης Τσανανάς μαζί με την Culinary Team Greece.

Ποια είναι η Ένωση…;

Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Culinary Professionals Greece, είναι μία ένωση μη κερδοσκοπικού και συνδικαλιστικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1994 ως Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «Ολύμπιος Ζευς» στη Θεσσαλονίκη. Η ένωση στο πέρασμα των χρόνων δικτυώθηκε σε όλη την Ελλάδα και εμπερικλείει πλέον στους κόλπους της πέρα από αρχιμάγειρες και ζαχαροπλάστες και επαγγελματίες γαστρονομίας. Από το 2022, με απόφαση της Γ.Σ το 2021, μετονομάστηκε σε Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας.

CULINARY TEAM GREECE

Η επίσημη ομάδα της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece) για τους διεθνείς διαγωνισμούς μαγειρικής είναι η Culinary Team Greece. Πρωτοδημιουργήθηκε με σκοπό να εκπροσωπήσει τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας το 2018 στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής στο Λουξεμβούργο και έκτοτε αποτελεί την επίσημη ομάδα αρχιμαγείρων της ένωσης στη συμμετοχή της στους διεθνείς διαγωνισμούς που λαμβάνει μέρος. Τα μέλη της δεν είναι σταθερά και επιλέγονται κάθε φορά από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, ανάλογα με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού στον οποίο θα συμμετάσχει. Η μεγαλύτερη διάκριση της Culinary Team Greece είναι το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής το 2020 στη Στουτγάρδη. Η ελληνική συμμετοχή κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, μαγείρεψε ένα γεύμα το οποίο ήταν εμπνευσμένο από την Μακεδονική Κουζίνα με θέμα «Ρίζες» το οποίο είχε οριστεί από την διοργάνωση. Οι πλούσιες ελληνικές γεύσεις, το ομαδικό πνεύμα, η καλή προετοιμασία και ο επαγγελματισμός οδήγησαν την ελληνική συμμετοχή στην απόκτηση του χάλκινου μεταλλίου.

Οι δράσεις της Ένωσης

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

H Μακεδονική Κουζίνα είναι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αποσκοπεί στην ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης της Μακεδονίας σε συνάρτηση με τα τοπικά προϊόντα, στηρίζοντας και διευρύνοντας τον Γαστρονομικό Τουρισμό της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καταγράψει και παρουσιάσει μία σειρά από αυθεντικές συνταγές του τόπου, τις οποίες μπορεί κανείς να βρει στην επίσημη ιστοσελίδα της Μακεδονικής Κουζίνας, ενώ παράλληλα πιστοποιεί με το ειδικό σήμα της όλες τις επιχειρήσεις που τις παρασκευάζουν με τοπικές πρώτες ύλες και τις προσφέρουν.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Culinary Professionals Greece (Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος έως το 2021), σε συνεργασία με το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, HELEXPO και υποστηρίζεται από την Worldchefs. Ο διαγωνισμός του 2019 συγκέντρωσε περισσότερους από 540 συμμετέχοντες από 22 χώρες, εξαιρετικούς σεφ και σχολές μαγειρικής, που διαγωνίστηκαν σε 30 κατηγορίες και αξιολογήθηκαν από 23 διεθνή μέλη της κριτικής επιτροπής, όλοι αναγνωρισμένοι επαγγελματίες του γαστρονομικού κλάδου. Στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε τον κ. Thomas A. Gugler, Πρόεδρο των Worldchefs. Ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης είναι μια μοναδική ευκαιρία για υγιή ανταγωνιστικότητα, ενώ ταυτόχρονα, προσφέρει μια εκπαιδευτική και δημιουργική συνάντηση μεταξύ chef από όλο τον κόσμο. Για εμάς είναι κάτι παραπάνω από διαγωνισμός… Είναι ένα σημείο συνάντησης για τους επαγγελματίες της μαγειρικής και μια ευκαιρία για μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece), ως Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας με την ομάδα της Culinary Team Greece έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής IKA/Culinary Olympics 2020 που πραγματοποιήθηκαν 14-19 Φεβρουαρίου 2020 στη Στουτγάρδη, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο. Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία της ένωσης και μία ανταμοιβή για τις προσπάθειες μας να παρουσιάσουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε αυτή τη σπουδαία γαστρονομική διοργάνωση, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις παγκοσμίως. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Μαγειρικής πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια και προσελκύουν 2000 chefs από 59 χώρες από όλον τον κόσμο.

ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ένωση μέσα από το πολύπλευρο έργο της επιδιώκει, πέρα από την διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, να συμβάλλει μέσα από τις ανθρωπιστικές της δράσεις στο κοινωνικό γίγνεσθαι, υποστηρίζοντας με τον τρόπο της βαλλόμενες κοινωνικές ομάδες. Η κοινωνική προσφορά της ένωσης εντάσσεται στο πλαίσιο των κοινωφελών δράσεων της Worldchefs, μέσα από το πρόγραμμα στήριξης World Chefs Without Borders που συμμετέχουν αρχιμάγειρες από όλο τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση