Αγροδιατροφή και γαστρονομία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας! 

Εμπνευσμένη και ανεξάντλητη!

Βιώνει, γράφει, φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Εδώ και αιώνες αλλά και μέχρι σήμερα, η αγροτική και κτηνοτροφική ζωή ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την περιοχή της Μακεδονίας. Κατ΄ επέκταση και η τοπική γαστρονομία.

Η Μακεδονική κουζίνα και κατ επέκταση οι συνταγές και τα πεντανόστιμα πιάτα της, χαρακτηρίζονται από ανεξάντλητη δημιουργική έμπνευση και φαντασία, αλλά και μια απίστευτη ποικιλία και πολυπλοκότητα!

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την «κολασμένη» νοστιμιά τους, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως αυτή η κουζίνα «καλύπτει» κάθε κατηγορία συνταγών από το ψάρι και το κρέας μέχρι γαλακτοκομικά ή αλλαντικά, γλυκά, πίτες, λαχανικά, φρούτα κτλ

Οι δύο βασικοί παράγοντες που κάνουν την κουζίνα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξεχωριστή!

Όταν μιλάμε για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναφερόμαστε στους νομούς : Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Κιλκίς. Οι δύο (2) παράγοντες που την κάνουν ξεχωριστή, είναι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό τον τόπο και οι εξαιρετικές τοπικές πρώτες ύλες και τα προϊόντα που παράγονται. Στην Κεντρική Μακεδονία οι άνθρωποι είναι μοναδικά φιλόξενοι και μαγειρεύουν με την ψυχή τους για την ψυχή τους αλλά και των επισκεπτών τους!!!

Η γη της Κεντρικής Μακεδονίας, για χιλιάδες χρόνια δέχθηκε και δέχεται μέχρι σήμερα, επιρροές από ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων, θρησκειών, πολιτισμών. Σε αυτή την πολυτάραχη  γη, οι «ζυμώσεις» νοοτροπιών, συνηθειών, φιλοσοφιών, απόψεων κ.α ήταν καθημερινό φαινόμενο. Αυτό φυσικά φαίνεται στις συνταγές και στα πιάτα! Πιάτα παραδοσιακά, μοντέρνα, ανατολίτικά, βαλκανικά, μεσογειακά!

Αν προσθέσετε και τους «καρπούς» που βγαίνουν από τα σπλάχνα της γης ή τα νερά της θάλασσας, τότε διαπιστώνουμε πως δημιουργήθηκε ήδη ένα υπέροχο κοκτέιλ, με «υλικά» τους  ανθρώπους, τα τοπία, τα προϊόντα, τα εδέσματα, και φυσικά  τουριστικές εμπειρίες που συνδέονται με την αγροδιατροφή.

Πέντε «γεμάτες» ημέρες!

Επισκεφτήκαμε για πέντε «γεμάτες» ημέρες περιοχές από έξι (6)  Περιφερειακές ενότητες ( εκτός Πέλλας) και πραγματικά απολαύσαμε απίθανες γεύσεις σε ένα εξαιρετικό και άκρως γευστικό «βιωματικό ταξίδι». Σκοπός της δράσης ήταν να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μέσω της  γαστρονομίας και βεβαίως των ανθρώπων που ζουν στον τόπο αυτό.

Π.Ε Θεσσαλονίκης. Ξεκινήσαμε το γαστρονομικό μας ταξίδι με ένα «Θεσσαλονικιώτικο» μεσημεριανό στο ψητοπωλείο με ελληνικό grill «ο Κώστας» (γύρο, σουτζουκάκια, σουβλάκι) στην Τούμπα, ενώ η βραδιά έκλεισε με ένα εξαιρετικό δείπνο από παραδοσιακές γεύσεις στο ξενοδοχείο ΟΝΟΜΑ. Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή όπου μεταξύ άλλων μάθαμε για τις νέες καινοτομίες στη σύγχρονη γεωργία αλλά και τον τρόπο παστερίωσης του γάλακτος που παράγεται εκεί. Στο χωριό Άγιος Αντώνιος, επισκεφτήκαμε το Γαλακτοπωλείο Γυναικείου Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου, όπου έγινε «Παρουσίαση προϊόντων Ποντιακής Κουζίνας» αλλά και ενημέρωση από το Αποστακτήριο αρωματικών φυτών «Παγώνη» από το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής. Οινογνωσία στο εξαιρετικό Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανωμή. Η βραδιά έκλεισε στο εστιατόριο Ble Vin, με δείπνο από εδέσματα Μακεδονικής Κουζίνας αλλά και παρουσίαση κρασιών από το Κτήμα Κωνσταντάρα. Μεταμεσονύχτια επίσκεψη στην ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας.

Π. Ε. Χαλκιδικής. Επίσκεψη στο Κτήμα Καζάκη όπου μάθαμε τα μυστικά του τυλίγματος στα σαρμαδάκια της Χαλκιδικής, αλλά και τα απολαύσαμε μαζί με υπέροχες πίτες από τα χέρια της «Μαριάννας»! Εντύπωση μας έκανε το μοναδικό απόσταγμα abelon του κτήματος. Ένα μοναδικό απόσταγμα παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια με εκλεκτά αρώματα του terroir της Χαλκιδικής. Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει ακόμη και στα θαλασσινά, όπου τα γευτήκαμε στη Ν. Ποτίδαια και την ουζερί «Μαρίνα».

Π.Ε. Σερρών. Μάθαμε για τον τρόπο εκτροφής των βουβαλιών στη φάρμα με τα βουβάλια. Τα αρμέξαμε αλλά και φτιάξαμε και γευτήκαμε μια νοστιμότατη ζεστή κρέμα από βουβαλίσιο γάλα. Στη Ροδόπολη επισκεφτήκαμε την επιχείρηση Cuculι όπου μάθαμε για τη διαδικασία εκτροφής κάμπιας κα την παραγωγή νήματος από μετάξι. Μάθαμε επίσης να τεμαχίζουμε κρέας βουβαλιού από την Κερκίνη, δοκιμάσαμε αλλαντικά από βουβάλι στο κρεοπωλείο «Χασαπάκι» στη Ροδόπολη, αλλά και απολαύσαμε πέστροφα στα κάρβουνα στα  Άνω Πορόϊα στο εστιατόριο «Πέστροφες». Δοκιμάσαμε κρασιά από οινοποιεία των Σερρών με εκλεκτές ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Κόνιαρο.

Π.Ε. Πιερίας. Ενημερωθήκαμε για την παραγωγή, συσκευασία και διάθεση των ακτινίδιων στο Συνεταιρισμό Ζευς, αλλά και τα δοκιμάσαμε!

 Π.Ε. Ημαθίας. Επισκεφτήκαμε το καταπληκτικό Μουσείο Αιγών (Βεργίνας αλλά και γευτήκαμε το ξακουστό ραβανί Βεροίας (σύντομα και πιστοποιημένο ΠΓΕ). Αξέχαστο επίσης το γεύμα στο Νέο Πρόδρομο και την ταβέρνα Εκείμερος με φαγητό μαγειρεμένο στο τζάκι συνοδεία εκλεκτών κρασιών από το Κτήμα ΚΑΠΠΑ!

Π.Ε. Κιλκίς Ξετρελαθήκαμε από τα ποντιακά πισία ενώ μαγειρέψαμε και γευθήκαμε εξαιρετικά ντόπια κρέατα μαζί με μακαρονάδα με τρούφα! Ενθουσιαστήκαμε με τα εδέσματα της περιοχής που εναρμονίζουν τα τοπικά προϊόντα με τα εδέσματα. Εκεί επισκεφθήκαμε τα Οινοποιεία του Χατζηβαρύτη Αϊδαρίνη και του Βαλτάρα και ανακαλύψαμε το μοναδικό ΠΟΠ Γουμένισσας.

Η αγροδιατροφή της ΠΚΜ με στοιχεία και αριθμούς…

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) είναι πρώτη πανελλαδικά σε αγροτική παραγωγή, όπως και στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, με ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων στη χώρα και με το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας να κινείται σταθερά σε επίπεδο άνω του 25%. Επίσης ο πρωτογενής τομέας της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει κατά 26% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών. Επίσης, η ΠΚΜ έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή  μυδιών (όπου το 90% της παραγωγής εξάγονται), τη μεγαλύτερη κονσερβοποιία ιχθυηρών (με 75% εξαγωγές) και δύο δυναμικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με περίπου 50% εξαγωγές. Αντίστοιχα, στην περιοχή παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού.

Επιπρόσθετα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουμε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα ροδάκινα Νάουσας, τα ακτινίδια Πιερίας, το ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, ο μπάτζος, η φέτα, το μανούρι, το απόσταγμα σταφυλής (τσίπουρο), ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ (Νάουσα, Γουμένισσα, Πλαγιές Μελίτων) και ΠΓΕ.

Τo συγκεκριμένο fam trip διοργανώθηκε από το Τμήμα προβολής αγροτικών προϊόντων της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με διευθύντρια και υπεύθυνη τη Γλυκερία Καραλή. Πολιτικοί προϊστάμενοι της δράσης ήταν ο Σωτήρης Μπάτος, Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας και ο Γιώργος Κεφαλάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την υλοποίηση του έργου, εκτέλεσαν οι εταιρείες Win Consulting, Open Ways και Geogastronomy, ενώ η διαμονή των συμμετεχόντων έγινε στο ξενοδοχείο ONOMA Hotel στο κέντρο της Θεσσαλονίκη

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μοναδικός ταξιδιωτικός προορισμός που προσφέρει εμπειρίες σε όλα τα επίπεδα, όπως γαστρονομία, διασκέδαση, εξαιρετικές πρώτες ύλες, φιλόξενους ανθρώπους, αξιοθέατα, οινοποιεία κτλ

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού στη Θεσσαλονίκη

Νομοί : Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών.

Αφήστε μια απάντηση