Εμείς οι Έλληνες έχουμε πάντα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον μα κυρίως αγάπη, για οτιδήποτε «Ιταλικό». Ότι προέρχεται από τη γειτονική χώρα, αξιολογείται ως κομψό και όμορφο ( αν μιλάμε για μόδα και γενικά ντιζάιν προϊόντων), ενώ αν μιλάμε για κουζίνα, μαγειρικές συνταγές και πρώτες ύλες, τότε σίγουρα τα θεωρούμε γευστικά και πεντανόστιμα.

Γνωρίζουμε άραγε την αυθεντική Ιταλική κουζίνα, τις γεύσεις της, αλλά και τα προϊόντα όπου προέρχονται; Σίγουρα όχι, και αυτό γιατί η Ιταλική γαστρονομία είναι ανεξάντλητη και πολυποίκιλη γεωγραφικά.

Έτσι, πριν λίγες ημέρες οι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης, είχαν μια θαυμάσια ευκαιρία να ακούσουν, να δουν, να μυρίσουν, μα κυρίως να γευτούν υπέροχα αυθεντικά πιάτα, αλλά και να δοκιμάσουν εξαιρετικές ετικέτες κρασιών από τρεις Περιφέρεις της χώρας.

Κι όλα αυτά στο πλαίσιο της δράσης “True Italian Taste” 2022 «Discover the taste of: Veneto, Sardegna and Calabria”, σε οινογαστρονομικές περιπλανήσεις αυτών των τριών Ιταλικών Περιφερειών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ζεστό και κομψό χώρο του Ble Vin, ο οποίος στην ουσία ένα «κρυφό» μεγάλο κελάρι που φιλοξενεί πάνω από 300 ετικέτες από όλη την Ελλάδα –ειδικά μικρών παραγωγών- και τουλάχιστον 100 εκλεκτές επιλογές από τους αμπελώνες του κόσμου.

Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια αξέχαστη οινογαστρονομική βραδιά, απολαμβάνοντας υπέροχα πιάτα ιταλικής κουζίνας σε συνδυασμό με κρασιά εξαιρετικής ποιότητας από τις περιοχές Βένετο, Καλαβρία και Σαρδηνία.

Την παρουσίαση και συντονισμό έκανε ο  Γ. Γ. του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Marco Della Puppa, ένας από τους ανθρώπους της πόλης που προσφέρουν στη Θεσσαλονίκη αθόρυβα και μεθοδικά, μέσα από τη σοβαρή δουλειά τους. Ο Roberto Lepori, σομελιέ και δημοσιογράφος κρασιού, μύησε τους παρευρισκόμενους στα μυστικά των εκλεκτών Ιταλικών κρασιών που δοκιμάστηκαν και ενθουσίασαν όλους!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση της ποιότητας των ιταλικών προϊόντων και κρασιών, αλλά και «μεταφέρθηκε» σαν εμπειρία, η φιλοσοφία και το πνεύμα της Ιταλίας στο τραπέζι. Μετά από μια σύντομη εισήγηση για τους σκοπούς του έργου, για το σήμα ποιότητας της ιταλικής Hospitality, αλλά  και το πρόβλημα των κακών απομιμήσεων ανά τον κόσμο σχετικά τα Ιταλικά προϊόντα γαστρονομίας, η συνέχεια ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και φυσικά γευστική! Κι αυτό γιατί προσφέρθηκαν εκπληκτικά και γευστικά πιάτα και κρασιά από την Καλαβρία, Σαρδηνία και Βένετο.

«Δράστες» οι σεφ : Οι Pasquale Lembo εστιάτορας patron chef από το “Mare e Monti” της Θεσσαλονίκης, αλλά και ο Executive Chef Marco Serra από τη Σαρδηνία αλλά και εργάζεται στην Αθήνα και φυσικά ο chef Γιώργος Παλησίδης μέλος του ΔΣ Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και καθηγητής γαστρονομίας.

Οι καλεσμένοι γεύτηκαν ποικιλίες αλλαντικών, τυριών, και άλλων προϊόντων από τις τρεις περιοχές της Ιταλίας, ενώ τα ζεστά πιάτα που μαγειρεύτηκαν επί τόπου και προσφέρθηκαν ήταν: Ριζότο με σπαράγγια και τυρί Asiago Π.Ο.Π., παραδοσιακά ζυμαρικά της Καλαβρίας με μεγάλους κεφτέδες ( η πιο γνωστά Α….α Καλαβρέζικα!) λόγω του μεγέθους τους, αλλά και ολόκληρη γουρουνοπούλα με φύλλα μύρτου ψημένη στο ξυλόφουρνο του Ble Vin!

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν: Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αλέξανδρος Θάνος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η αντιδήμαρχος τουρισμού της πόλης Μαρία Καραγιάννη.

Αφήστε μια απάντηση