Ένα ταξίδι δεν έχει μόνο εικόνες και επισκέψεις σε άψυχα αξιοθέατα. Έχει γεύσεις, μυρωδιές και αρώματα. ‘Έχει συναναστροφή με τους ντόπιους και την καθημερινότητά τους. Πρέπει να “μπλεχτείς” ανάμεσά τους και να βιώσεις καταστάσεις όπως αυτοί.

Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα χρειαζόταν να σταθούμε στην ουρά για ένα λαχταριστό γλυκό Και δεν μιλάμε για κάποιο εντυπωσιακό και πολυτελές σημείο, αλλά αντίθετα για μια ταπεινή και λαϊκή γωνιά της πόλης του Αμμάν, που δεν σου «γέμιζε καθόλου το μάτι».  

Ο Musa o Ιορδανός ταξιτζής -που αργότερα έγινε και φίλος μας- μας πρότεινε  να αναλάβει την ανεπίσημη ξενάγηση της πόλης, έτσι όπως την ξέρουν μόνο οι ντόπιοι. Μεταξύ άλλων προσφέρθηκε να μας κεράσει και ένα τοπικό γλυκό.

Η συνολική εικόνα της πόλης του Αμμάν ήταν η κλασσική της ανατολής, με πολύ κόσμο παντού, πολύχρωμες αγορές και παζάρια, ήχους, αρώματα και μυρωδιές, σε μια «ανατολίτικη» ατμόσφαιρα που συναρπάζει μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών.

Ο Musa μας «χώνει» ξαφνικά σε ένα στενάκι, στο οποίο υπό κανονικές συνθήκες δεν υπήρχε περίπτωση ούτε από έξω να περάσουμε. Πολύς κόσμος κάθε φύλου και ηλικίας, μα αποκλειστικά από Ιορδανούς και καθόλου τουρίστες. Δεκάδες άνθρωποι οι οποίοι ή έτρωγαν όρθιοι σε πλαστικά πιάτα διάφορα γλυκά ή περίμεναν υπομονετικά και πειθαρχημένα σε μια αρκετά μεγάλη ουρά. Υπήρχε μεν μια γρήγορη και  συνεχής ροή, αλλά ταυτόχρονα ερχόταν επαναλαμβανόμενα κι άλλος, κι άλλος κόσμος. Συνέχεια !

Εκείνη την ώρα δεν είχαμε καταλάβει που βρισκόμαστε, αλλά ούτε και τι ακριβώς θα γευτούμε. Υπήρχαν μόνο κάποια συγκεκριμένα είδη γλυκών ταψιού, τα οποία ήταν πολύ φρέσκα λόγω της απίστευτης κατανάλωσης από την πολυκοσμία.

Τα φάγαμε σχεδόν ζεστά, ενώ μόλις πριν τα είχαν σιροπιάσει μπροστά στα μάτια μας. Τότε καταλάβαμε ότι τρώγαμε το περίφημο και αρκετά γνωστό σε πολλούς το κιουνεφέ, το οποίο έχει μέσα λιωμένο τυρί τύπου κασέρι. Το κόστος του ήταν περίπου στα 0,70 ευρώ.Το κιουνεφέ ή κιουνφέ  είναι ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας.

Το κατάστημα που δοκιμάσαμε το κιουνεφέ λεγόταν Al haz Mahmoud Habibah το οποίο σήμερα έχει δεκάδες καταστήματα στην πόλη. Η ιστορία του άρχισε στην Ιερουσαλήμ το 1947 ενώ το 1948 μετακόμισε στην Ιορδανία και την πρωτεύουσα Αμμάν.

Πριν ή μετά το γλυκό πάντως, αξίζει να επισκεφτείτε το εντυπωσιακό Ρωμαϊκό Θέατρο του Αμάν χωρητικότητας  6000 θέσεων, το οποίο χτίστηκε τo 2ου μΧ αιώνα.

Ένα διάσημο ορόσημο στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο, όταν η πόλη ήταν γνωστή ως Φιλαδέλφεια. Το πιστοποιούσε και το νερό που ήπιαμε μετά το νοστιμότατο κιουνεφέ…

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Αμμάν, Ιορδανία

Ταξίδεψα τον Ιανουάριο του 2018

Επισκεφτείτε επιπλέον και την περίφημη Πέτρα, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα!

Πολύ καλός καιρός σχεδόν όλο το χρόνο. Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Marios Travel

Πετάξαμε με Royal Jordanian από Αθήνα

Η Ιορδανία έχει ίδια ώρα με την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση