Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης      

Ταξίδι στην Υπερδνειστερία. Πήγαινε όσο προλαβαίνεις, πριν αλλάξει…
 
Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης
 
Λογικά οι περισσότεροι δεν θα γνωρίζετε καν αν υπάρχει τέτοιο “κράτος” αλλά και ούτε πού περίπου βρίσκεται. Κι όμως! Tα τελευταία χρόνια, αυτή η εδαφική περιοχή ασκεί απίστευτη “ταξιδιωτική γοητεία” και προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων, “ψαγμένων” και μη ταξιδιωτών, όλου του κόσμου!
 
Κι αυτό γιατί αφενός δεν αποτελεί επίσημα κράτος και δεν έχει αναγνωριστεί από κανέναν πλην κάποιων αυτόνομων δημοκρατιών, κι ας έχει δικό του νόμισμα, σημαία κ.α., αφετέρου είναι ένα από τα τελευταία “ατόφια” κομμουνιστικά κράτη πάνω στη γη.
 
Ωστόσο, θα έλεγα πως από αυτά που είδα, θεωρώ πως σε λίγα χρόνια μάλλον θα ενταχθεί κι αυτή η περιοχή στο δυτικό τρόπο ζωής. Το οποίο συμβαίνει ήδη, αφού είδαμε την ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνδυασμό με τη Σοβιετική αισθητική.
 
Μου έκανε τρομερή εντύπωση η καθαριότητα, η τάξη, η καλαισθησία και περιποίηση των δημοσίων χώρων. Εκπληκτικό φαγητό, απίστευτα κρασιά, ευγενικοί ντόπιοι.
 
Σε απόσταση 100-150 χλμ από την εμπόλεμη Ουκρανία και δεν νιώσαμε ίχνος ανασφάλειας ή φόβου. Θα σας συμβούλευα να προγραμματίσετε ένα ταξίδι εκεί πριν αλλάξουν τα πράγματα και “δυτικοποιηθεί” και αυτό το μέρος και χάσει τη μαγεία του.
 
Αν είστε φίλοι και νοσταλγοί αυτής της κομμουνιστικής ιδεολογίας θα συγκινηθείτε, θα προβληματιστείτε, θα νιώσετε πολλά παραπάνω από ένα άλλο συμβατικό ταξίδι πχ στην Πράγα.
 
Αν πάλι είστε του φιλελευθερισμού,  μάλλον θα αναθεωρήσετε πολλά από τα στερεότυπα που ίσως έχετε για τη φιλοσοφία του πρώην Σοβιέτ.

Γράφει για την ιστορία της Υπερδνειστερίας και η Όλγα Τζαρίδου.

Υπερδνειστερία……..ή αλλιώς

Tο μυστηριώδες “κράτος” που δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει!

 Η Υπερδνειστερία μέχρι το 1990 αποτελούσε κομμάτι της Μολδαβίας, οπότε και αποσχίστηκε από αυτή, διακηρύττοντας την ανεξαρτησία της και θέτοντας εαυτόν  σε καθεστώς αυτοδιάθεσης.

   Στην ενέργειά της αυτή είχε κύριο σύμμαχο τη Ρωσία. Η διάλυση της ΕΣΣΔ είχε ήδη επέλθει και οι εντάσεις ανάμεσα σε Μολδαβία και Υπερδνειστερία οδήγησαν σε στρατιωτική σύγκρουση από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο του 1992 με τελική έκβαση την ήττα των Μολδαβικών δυνάμεων. ΄Ομως, παρά την εκεχειρία και την κατάπαυση του πυρός, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης» με διαφιλονικούμενη αυτοδιάθεση. Η πολιτική κατάσταση της περιοχής δεν έχει επιλυθεί και τριμερής επιτροπή κοινού ελέγχου (Ρωσία, Μολδαβία, Υπερδνειστερία) επιβλέπει την ασφάλεια στην αποστρατικοποιημένη ζώνη και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείστερου.

   Δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως κυρίαρχο κράτος από καμία χώρα του κόσμου. Αναγνωρίζεται διεθνώς ως Αυτόνομη Δημοκρατία εντός της Μολδαβίας.

   Η Υπερδνειστερία, αντιθέτως, ισχυριζόμενη ανεξαρτησία, διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της και αυτοχαρακτηρίζεται ως ανεξάρτητη  ημιπροεδρική δημοκρατία με δική της κυβέρνηση, κοινοβούλιο, διοικητικές και στρατιωτικές αρχές. Ακόμη, έχει εθνικό νόμισμα, εθνικό ύμνο και σημαία, όπου απεικονίζεται το σφυροδρέπανο κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα.

   Το 2006 οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης δημοκρατίας προσήλθαν στις κάλπες για δημοψήφισμα με το εξής συντριπτικό αποτέλεσμα: 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία δεν είναι καν όμορη.

   Το 2017 η κυβέρνηση της Υπερδνειστερίας ζήτησε από τον ΟΗΕ καθεστώς παρατηρητή και διαμαρτυρήθηκε για την επιθετικότητα και την επεμβατική πολιτική της Μολδαβίας.

   Η Υπερδνειστερία είναι περίκλειστο «κράτος» και συνορεύει Α. με την Ουκρανία και Δ. με τη Βεσσαραβία (δηλ. την υπόλοιπη Μολδαβία), με την οποία έχει φυσικό σύνορο τον ποταμό Δνείστερο, εκεί δε οφείλεται η ελληνική ονομασία της που σημαίνει «πέρα από τον ποταμό Δνείστερο», ενώ η επίσημη ονομασία της είναι Υπερδνειστερική Μολδαβική Δημοκρατία.

   Οι μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες είναι Ρώσοι, Μολδαβοί , Ουκρανοί και ακολουθούν μικρότερες πληθυσμιακές μονάδες.

   Οι Υπερδνειστέριοι συνήθως ταξιδεύουν χωρίς δυσκολία σε περιοχές που ελέγχονται από Μολδαβία, Ρωσία, Ουκρανία, ωστόσο η επιρροή της Μολδαβίας είναι εμφανής σε οικονομικό και πολιτικοστρατιωτικό  επίπεδο.

   Παρόλο που επίσημα είναι γραμμένες 114 θρησκευτικές πεποιθήσεις και εκκλησίες, η πλειοψηφία (91%) ακολουθεί τον Ορθόδοξο Ανατολικό Χριστιανισμό, ενώ ποσοστό 4% ασπάζεται το Ρωμαιοκαθολικισμό.

   Διαιρείται σε πέντε επαρχίες και ένα μόνο δήμο, το δήμο Τιράσπολ.

   Πρωτεύουσα είναι το Τιράσπολ.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Μολδαβία, Κισινάου-Υπερδνειστερία

Ταξίδεψα το Μάιο του 2024

Πατήστε στο εικονίδιο για πρόγνωση καιρού

Για τη Μολδαβία είναι απαραίτητο το διαβατήριο

Η μετάβαση στην Υπερδνειστερία έγινε αυθημερόν από τη Μολδαβία. Χρόνος περίπου δύο ώρες.

Το ταξίδι στη Μολδαβία πραγματοποιήθηκε με απευθείας πτήση από Αθήνα στο Κισινάου.

Η Μολδαβία έχει ίδια ώρα με την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση