Αυτό το μετρό πρέπει να το δεις!

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης-Μπάμπης Τάσιος 
 
Η Μόσχα είναι μια πόλη θα την αγαπήσετε και θα τη λατρέψετε χωρίς καν να το καταλάβετε. Κι αυτό γιατί είναι μια μητρόπολη του κόσμου συναρπαστική, ιστορική, σύμβολο της παγκόσμιας ιστορίας, του πολιτισμού και της τέχνης.
 
 Μόνο που η τέχνη της έχει συνέχεια και κάτω από τη γη! Ο λόγος για το δίκτυο του μετρό της Μόσχας. Δεν εξυπηρετεί απλά καθημερινά 9 εκατομμύρια επιβάτες που πηγαίνουν στις δουλειές τους.
 
 Χωρίς καμιά δόση υπερβολής, αυτό το μετρό και οι σταθμοί του είναι μάλλον ένα από πιο όμορφα μέρη του κόσμου. Είναι ένα ανοιχτό μουσείο, μια ζωντανή γκαλερί που εκθέτει την ιστορία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα μα κυρίως τη Ρώσικη ψυχή.
 
 Εννοείται πως αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο που καθηλώνει κάθε ταξιδιώτη. Βάλτε τη Μόσχα κάποια στα ταξιδιωτικά σας πλάνα, μαζί με επίσκεψη στο μετρό και δεν θα χάσετε! Θα σας εντυπωσιάσει όχι μόνο η περίτεχνη αρχιτεκτονική και η εκπληκτική λεπτομέρεια στα εκατοντάδες ψηφιδωτά, βιτρό, γλυπτά, πολυελαίους ή άλλα φωτιστικά που διακοσμούν τους σταθμούς, αλλά και οι συμβολισμοί μαζί με τα πολιτικά μηνύματα.
 
 Άλλωστε ο εμπνευστής και ηγέτης των Σοβιετικών Ιωσήφ Στάλιν, παρότρυνε τους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες να φτιάξουν πολυτελή «παλάτια για το λαό» και να αποτυπώσουν εκεί το «λαμπρό μέλλον» του σοσιαλισμού. Οι Λένιν, οι εργάτες, οι αγρότες, οι αθλητές, οι στρατιώτες κ.α. έχουν την τιμητική τους παντού. Μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης προς αυτούς τους αφανείς ήρωες της τότε Σοβιετικής καθημερινότητας. Οι περισσότεροι σταθμοί ήταν χτισμένοι σε αρκετά μεγάλο βάθος, αφού είχαν και τη χρήση καταφυγίου τόσο στο Β΄ΠΠ όσο και στον Ψυχρό Πόλεμο με τη Δύση.
 
 Το Μετρό της Μόσχας, Московский метрополитен στα Ρώσικα είναι ένα σύστημα αστικών σιδηροδρόμων, που δεν εξυπηρετεί μόνο τη Μόσχα αλλά και τις γειτονικές πόλεις Κοτέλνικι, Κρασνογκόρσκ, Λιούμπερτσι και Ρέουτοφ. Η αρχική του λειτουργία καταγράφεται το 1935 με μία γραμμή μήκους 11 χιλιομέτρων και 13 σταθμούς. Σήμερα έχει συνολικά 255 σταθμούς (μαζί με την Κεντρική Κυκλική Γραμμή της Μόσχας) και συνολικό μήκος διαδρομών 437 χιλιόμετρα.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Μόσχα, Ρωσία

Ταξίδεψα τον Φεβρουάριο του 2013

Υπόγειος σιδηρόδρομος

Κάθε σταθμός του Μετρό της Μόσχας είναι σαν μια γκαλερί τέχνης.

ELVITA Travel

Η Ρωσία έχει ίδια ζώνη ώρας με την Ελλάδα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση