Οι Μάγια ήταν ένας ιθαγενής λαός της Κεντρικής Αμερικής, ο οποίος πριν την κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς, είχε αναπτύξει έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς του Δυτικού Ημισφαιρίου.

Οι ρίζες του ξεκινούν γύρω στο 2.000 π.Χ ενώ γεωγραφικά καταλάμβαναν τις περιοχές του νοτιοανατολικού Μεξικού και την επαρχία του Γιουκατάν, τη Γουατεμάλα, τη Μπελίζ, καθώς και τις δυτικές περιοχές της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ.

Οι Μάγια ανέπτυξαν έναν πλούσιο πολιτισμό σε πολλά επίπεδα. Επινόησαν ένα σύνθετο σύστημα ιερογλυφικής γραφής, ξεχώρισαν για τις γνώσεις τους στην αστρονομία, έφτιαξαν το γνωστό ημερολόγιο των Μάγια που στην ουσία ήταν ένα τριπλό ιστορικό-πολιτικό-θρησκευτικό ημερολόγιο.

Σημαντική επίσης η αρχιτεκτονική τους, αφού έχτισαν επιβλητικές πόλεις και πυραμίδες, ναούς και χώρους λατρείας αλλά και δημιούργησαν ιδιαίτερα κομψά γλυπτά ή ζωγραφιστά σύμβολα.

Στα μαθηματικά χρησιμοποιούσαν το εικοσαδικό σύστημα αρίθμησης, ενώ ανάμεσα στα άλλα επιτεύγματά τους ήταν η γνώση της έννοιας του αριθμού 0. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια ώστε να καταφέρουν οι ερευνητές να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά και των κώδικες της  φυλής αυτής.

 Τα κέντρα των μεγάλων πόλεών τους περιλάμβαναν μία ορθογώνια πλατεία, που περιβαλλόταν από τεχνητούς λόφους ή εξέδρες. Στην επίπεδη επιφάνεια των υψηλών πυραμίδων κτιζόταν ναοί. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των πόλεων ήταν το γήπεδο, όπου παιζόταν το πολύ διαδεδομένο παιχνίδι της μπάλας.

Μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις των Μάγια ήταν και το  Uxmal (προφέρεται και Ουσμάλ ή Ουξμάλ). Το όνομα προέρχεται από τη λέξη  Oxmal που σημαίνει “τρεις φορές χτισμένο”. Πρόκειται για ένα περίτεχνο συγκρότημα που βρίσκεται στην επαρχία του Γιουκατάν σε απόσταση 62 χιλιομέτρων νότια της πανέμορφης πόλης Μέριδα.

Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με τα  κτίρια της πόλης να χαρακτηρίζονται από το μέγεθος και τη διακόσμησή τους, ενώ ξεχωρίζουν η Πυραμίδα του Μάγου και το Παλάτι του Κυβερνήτη.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Uxmal Γιουκατάν Μεξικό

Ταξίδεψα τον Οκτώβριο του 2019

Ανεπανάληπτη ταξιδιωτική εμπειρία που πρέπει να ζήσετε

Καιρός πολύ καλός σχεδόν όλο το χρόνο. Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Cosmorama travel

Turkish Airlines

To Μεξικό είναι οκτώ (8) ώρες πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση