Το Πάνσεπτο Θεομητορικό μνήμα ή απλά ο Τάφος της Παναγίας, βρίσκεται  στην Κοιλάδα των Κέδρων στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, αναφέρεται πως η Παναγία «κοιμήθηκε» δέκα χρόνια μετά τη Σταύρωση του Ιησού και τάφηκε στην Ιερουσαλήμ. 

Υπάρχουν επίσης διάφορες εκδοχές –όχι όμως ιδιαίτερα αξιόπιστες- πως ο τάφος της Παναγίας βρίσκεται στον τόπο “Μαρία” στο Τουρκμενιστάν, μια πόλη με το αρχικό όνομα Mari. Είναι επίσης γνωστό ότι η Παναγία έζησε στην περιοχή της Εφέσου, όπου υπάρχει ένας τόπος γνωστός ως το «Σπίτι της Παναγίας» σεβαστός από τους Χριστιανούς Καθολικούς και Ορθοδόξους αλλά και τους Μουσουλμάνους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έμεινε εκεί για λίγα χρόνια αλλά και τάφηκε. 

Είχαμε την ευλογία να προσκυνήσουμε αυτόν τον ιερό τόπο, ο οποίος θεωρείται το τρίτο κατά σειρά σπουδαιότητας προσκύνημα για τους ορθοδόξους χριστιανούς. 

Ο Τάφος βρίσκεται στην Αγία Γεθσημανή που το όνομά της προέρχεται από τις Εβραϊκές λέξεις «Γαθ και Σχεμών» που σημαίνει ελαιοτριβείο. Ο Ναός χτίστηκε από την Αγία Ελένη το 326μ.Χ. προς τιμή της Κοιμήσεως Θεοτόκου και είναι ένα από τα παλιότερα κτίσματα της Ιερουσαλήμ. Βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ( 48 σκαλιά). Κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Παναγία κοιμήθηκε στα Ιεροσόλυμα και τάφηκε στην Γεσθημανή, δέκα χρόνια μετά τη Σταύρωση του Ιησού. Τρεις μέρες μετά το θάνατό Της, μετέστη στον ουρανό. Ο ναός έχει τριάντα μέτρα μήκος και οκτώ μέτρα πλάτος. Είναι λαξεμένος σε τετράγωνο βράχο, με κοίλωμα ενός μέτρου. 

Αν και είναι μια ταπεινή κρύπτη, εσωτερικά αποκαλύπτει μια μεγαλοπρέπεια. Το κυρίως προσκύνημα βρίσκεται μέσα σε ένα λιθόκτιστο μικρό κουβούκλιο, τοποθετημένο μέσα λαξευμένο λίθινο βράχο. Επιπλέον μέσα υπάρχουν οι Τάφοι των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, αλλά και ο Τάφος του Ιωσήφ. Αυτή η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ορθοδόξους, αφού εκεί ο Ιησούς Χριστός προσευχήθηκε πριν τη σύλληψή του, δέχτηκε το φιλί της προδοσίας και συνελήφθη, εκεί ενταφιάστηκε η Παναγία από τους Αποστόλους και μετέστη την τρίτη ημέρα. 

Επιπλέον, δίπλα βρίσκεται η Εκκλησία των Εθνών, ο Κήπος της Προδοσίας με τα ελαιόδεντρα, ενώ απέναντι ακριβώς βρίσκεται και Χρυσή Πύλη η οποία είναι η πιο αρχαία της παλιάς πόλης, από όπου λέγεται ότι ο Ιησούς εισήλθε με το γαϊδουράκι στα Ιεροσόλυμα. Η παράδοση λέει ότι θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα Παρουσία του Ιησού Χριστού.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Πόλη με έντονα ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία

Στην Ιερουσαλήμ ταξιδέψαμε τον Απρίλιο του 2015

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Marios Travel (Καβάλα)

Aegean Airlines

Το Ισραήλ έχει ίδια ώρα με την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση