Ένα από τα σύμβολα της πόλης!

 Στο Boarding Passport αγαπάμε να ταξιδεύουμε και να ανακαλύπτουμε ξένους τόπους. Εξίσου όμως λατρεύουμε και τα σημεία της καθημερινότητας που ζούμε. Η αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη έχει άπειρα σημεία ενδιαφέροντος. Τόσο για τους τουρίστες, όσο και για τους ντόπιους που ίσως κάποιες φορές να τα προσπερνούν και λίγο… αδιάφορα. Ένα από αυτά είναι και η Αγία Σοφία η οποία γιορτάζει και σήμερα 17 Σεπ.

 Ο Ναός της του Θεού Σοφίας ή πιο απλά η Αγία Σοφία, είναι ένας από τους παλαιότερους και σπουδαιότερους χριστιανικούς ναούς της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί ένα από πιο ισχυρά σύμβολα για τον ντόπιο πληθυσμό λόγω της ιστορίας της αλλά και της θέσης της αφού βρίσκεται ακριβώς στη μέση του εμπορικού κέντρου. Τα παλαιότερα χρόνια ήταν και δημοφιλές σημείο συνάντησης των Θεσσαλονικέων ακριβώς μπροστά στην είσοδο του περίβολου της εκκλησίας. Σήμερα έχει μειωθεί αρκετά η κίνηση μπροστά στην εκκλησία, αλλά λίγα μέτρα πιο κάτω και ειδικά στον ομώνυμο πεζόδρομο πλέον αλλά και στην οδό Παύλου Μελά ή τον πεζόδρομο της Ικτίνου και τα γύρω στενά χτυπά η καρδιά της Θεσσαλονίκης.

 Ο ναός της του Θεού Σοφίας χτίστηκε στα μέσα του 7ου αιώνα στη θέση μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής που καταστράφηκε, πιθανόν από σεισμό, στις αρχές του ίδιου αιώνα. Το 1204, όταν κυριεύθηκε η πόλη από τους σταυροφόρους, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε καθολικό καθεδρικό ναό, ενώ κατά την οθωμανική περίοδο λειτούργησε σε τζαμί. Το 1890 υπέστη σημαντικές ζημιές από πυρκαγιά, όπου την αποκατάσταση των ζημιών ανέλαβε ο βυζαντινολόγος Κάρολος Ντηλ  το 1907-1909. Στη διάρκεια αυτή αποκαλύφθηκε το ψηφιδωτό του τρούλου. Τότε έγινε και η διακόσμηση των υπόλοιπων επιφανειών του ναού που διατηρείται μέχρι σήμερα.

 Στις 29 Ιουνίου του 1913, και ενώ είχε μεσολαβήσει η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό στρατό, ο ναός έγινε εκ νέου τόπος ορθόδοξης χριστιανικής λατρείας.

 Σήμερα η Αγία αποτελεί αναγνωρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αλλά κάποια δίποδα ζώα μάλλον δεν το έχουν καταλάβει και βανδαλίζουν ή μουτζουρώνουν οτιδήποτε με κάθε ευκαιρία.

Αφήστε μια απάντηση