Η Speicherstadt ή «City of Warehouses» είναι ένα τεράστιο ενιαίο συγκρότημα κτιρίων-αποθηκών που βρίσκεται στο λιμάνι του Αμβούργου στην περιοχή Hafen City και τις όχθες του ποταμού Έλβα.

Από το 2015 αυτή η περιοχή προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθιστώντας την ως ένα από τα χίλια διακόσια αριστουργήματα της ανθρώπινης δημιουργικότητας με παγκόσμια αξία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στο είδος του σε όλο τον κόσμο. Η Speicherstadt ξεκίνησε να χτίζεται το 1883 ενώ το έργο ολοκληρώθηκε το 1927.

Η ιστορία…

Από το 1815, η ανεξάρτητη πόλη του Αμβούργου ήταν μέλος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας αλλά όχι μέλος της Γερμανικής τελωνειακής ένωσης . Έτσι μαζί με άλλες χανσεατικές πόλεις θα παρέμεναν ως ελεύθεροι λιμένες εκτός των τελωνειακών συνόρων της συνομοσπονδίας μέχρι να υποβάλουν αίτηση ένταξής τους.

Το 1881 το Αμβούργο θα προσχωρήσει στην τελωνειακή ένωση εκτός από αυτήν τη μόνιμη ελεύθερη λιμενική ζώνη. Κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ και από τους βομβαρδισμούς, καταστράφηκαν περίπου τα μισά από τα κτίρια με την ανοικοδόμηση να ξεκινά στην ουσία το 1967. Από το 2009 στην Speicherstadt ξεκίνησαν εργασίες ανάπλασης και αναδιάρθωσης, τόσο του χαρακτήρα όσο και της χρήσης αυτής της ιστορικής συνοικίας.

Σήμερα…

Έτσι σήμερα αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες τουριστικές ατραξιόν του Αμβούργου, όπου όταν σουρουπώνει η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο γοητευτική και ρομαντική. Εκεί βρίσκονται και αρκετά μουσεία όπως το Deutsches Zollmuseum (Γερμανικό τελωνειακό μουσείο), η περίφημη Miniatur Wunderland, το Dungeon κ.α

Τα στενά κανάλια, οι υπερυψωμένες πεζογέφυρες, γέφυρες και δρόμοι κατά μήκος του μεγαλύτερου συγκροτήματος παρακείμενων αποθηκών του πλανήτη, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της Χανσεατικής πόλης. Εντυπωσιακό επίσης το κτίριο της Φιλαρμονικής του Έλβα (Philharmonic Elbe) που εγκαινιάστηκε πριν τρία χρόνια και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στον κόσμο.

Προτιμήστε να κάνετε τον περίπατό σας το βράδυ ανάμεσα στα επιβλητικά κτίρια με τα κόκκινα τούβλα και τη νεογοτθική αρχιτεκτονική, ενώ θα βρείτε και ενδιαφέροντα εστιατόρια ή καφέ αλλά λάβετε υπόψη πως κλείνουν πολύ νωρίς για τα ελληνικά δεδομένα.

Λέγεται πως από αυτές τις αποθήκες και ως το 2005, οι εταιρείες που λειτουργούσαν εκεί διακίνησαν το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής χαλιών, άλλα και προϊόντων όπως κακάο, καφές, τσάι, μπαχαρικά, ναυτιλιακός εξοπλισμός και ηλεκτρονικά είδη.

 

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Αμβούργο Γερμανία

Speicherstadt

Ταξιδέψαμε τον Αύγουστο του 2020 και μείναμε τρεις (3) ημέρες.

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στη Γερμανία

Ryanair

Η Γερμανία είναι μία (1) ώρα πίσω την Ελλάδα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση