Η ταξιδιωτική έκπληξη…

Το Λίβερπουλ είναι μια πόλη της Αγγλίας, την οποία οι περισσότεροι γνωρίζουμε από την ομώνυμη ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα. Τουριστικά δεν γίνονται ιδιαίτερες αναφορές στο Λίβερπουλ, σπάνια κάποιο Ελληνικό ταξιδιωτικό γραφείο θα το περιλάβει στο πρόγραμμά του, ενώ ακόμη λιγότεροι είναι οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες που θα πουν: “ Λέω να πάω με την παρέα μου 2-3 ημέρες να δω το Λίβερπουλ». 

Φαινομενικά είναι η κλασσική μουντή, μελαγχολική, βιομηχανική πόλη της Αγγλίας, ενώ κάποιες φορές αρνητικά επηρεάζουν και οι διηγήσεις των απογοητευμένων Ελλήνων φοιτητών ή εργαζομένων που ζουν στην Αγγλία. Βέβαια σαν τουρίστας η ψυχολογία είναι εντελώς διαφορετική. 

Αυτή η πόλη λοιπόν είναι μια “ταξιδιωτική έκπληξη”, αφού έχει πολλά να σας δείξει αλλά και να ανακαλύψετε μόνοι σας. Αξίζει κάποια στιγμή να τη βάλετε στην ταξιδιωτική ατζέντα, ενώ μπορείτε να συνδυάσετε την εκδρομής σας μαζί με το κοντινό Μάντσεστερ το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου μίας ώρας. 

Το Λίβερπουλ είναι μια πόλη, ζωντανή, πεντακάθαρη (εκτός από το ξημέρωμα Σαββατοκύριακου), με καταπληκτικά μαγαζιά κάθε είδους, με πολλή νεολαία στους δρόμους, και συνδυάζει οικιστικά  άψογα, το παλιό με το σύγχρονο. Λένε πως σε αυτή τη συνολική εικόνα συνέβαλε καταλυτικά ότι ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2008, όπου άλλαξαν πολλά. Σαν τη Θεσσαλονίκη το 1997 δηλαδή. Εμείς ξεχωρίσαμε τρία κομμάτια της πόλης που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον:

Albert Dock

Η άλλοτε υποβαθμισμένη προβλήτα, ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε έναν υπέροχο πολυχώρο για περίπατο, λίγα εμπορικά καταστήματα, μαγαζιά διασκέδασης για ποτό ή φαγητό, αλλά κυρίως το περίφημο μουσείο της ιστορίας των Beatles. Ενδιαφέρον το μουσείο για τους φίλους του συγκροτήματος και του ροκ γενικότερα. Οι Εγγλέζοι πανέξυπνα πουλάνε έντεχνα και με μεγάλη επιτυχία ότι διαθέτουν. Ποδόσφαιρο και μουσική δηλαδή.

Liverpool  One

Το 1998 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο  εμπορικό κέντρο στην καρδιά της πόλης. Το οποίο δεν είναι ένα μεμoνωμένο Mall σαν αυτά που ξέρουμε, αλλά μια εμπορική και ψυχαγωγική γειτονιά της πόλης. Ένα άριστα ελεγχόμενο σύμπλεγμα πεζόδρομων, κτιρίων, που κυριαρχεί η τάξη και η καθαριότητα. Σε έκταση 42 στρεμμάτων (170.000 τμ.) θα απολαύσετε ψώνια, φαγητό κάθε είδους, καφέ, κινηματογράφους κ.α. Οι κακές κριτικές λένε ότι το Liverpool One επισκιάζει τα υπόλοιπα  μικρά καταστήματα της πόλης. Εμείς πάντως είδαμε πολύ κόσμο παντού σε όλο τo κέντρο. Η παλιά πόλη.

«Παλιά πόλη»

Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται παλιά πόλη, αλλά εννοούμε αυτή την κλασσική βρετανική τεχνοτροπία, με τα στενά δρομάκια, τα παλιά κτίρια με το κόκκινο τούβλο και τις πανέμορφες αγγλικές παραδοσιακές μπυραρίες. Η πρωινή βόλτα σε αυτό το κομμάτι της πόλης μας γέμισε μελαγχολία, διότι υπήρχε η απόλυτη νέκρα. Το βράδυ όμως αρχίζει το πανηγύρι. Και όταν λέμε βράδυ για αυτούς, μιλάμε για δικό μας απόγευμα. 

Είχαμε την τύχη να είμαστε Παρασκευή και Σάββατο όπου γινόταν χαμός. Το πρώτο βράδυ πήγαμε στο θρυλικό Cavern Club. Το υπόγειο μπαράκι όπου ξεκίνησαν την καριέρα τους οι Beatles. Κόσμος κάθε ηλικίας να πίνει ατέλειωτες ποσότητες μπύρας και μικρά συγκροτήματα να παίζουν κυρίως τραγούδια του John Lennon. Αν και καταγώγιο, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φιλική και ζεστή.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Λίβερπουλ, Ηνωμένο Βασίλειο

Το επισκεφτήκαμε το Σεπτέμβριο του 2013

Συνδυάστε την με Μάντσεστερ που είναι πολύ κοντά, περίπου μία ώρα.

Καιρός Βρετανίας με ψιλή βροχή, βροχή, βροχή,.... αλλά πατήστε το συννεφάκι για κάποια μετεωρολογική έκπληξη...

Cosmorama Travel

Αεροπορική σύνδεση με Μάντσεστερ

Η Βρετανία είναι δύο (2) ώρες πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση