Ήταν Απρίλιος του 2016 όταν ο φίλος και συνεργάτης Ηλίας Νικολαϊδης ιδιοκτήτης του Splendid Travel στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνει πως θέλει να διοργανώσει ένα διήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι ( Familiar trip) στα Τζουμέρκα.
 
Το προηγούμενο διάστημα έχει πάει ιδιωτικά με την οικογένειά του και δηλώνει ενθουσιασμένος από όλα όσα βίωσε εκεί. Έτσι θέλει να γνωρίσουν αυτόν τον πανέμορφο προορισμό, τόσο οι ταξιδιωτικοί πράκτορες όσο και οι ταξιδιωτικοί συντάκτες, ώστε έμμεσα να τα γνωρίσει και ο υπόλοιπος κόσμος.
 
Η διαμονή μας έγινε στον υπέροχο ξενώνα- ξενοδοχείο «Ξενείον του Γεώργιου Μεράντζα». Ο ιδιοκτήτης και γνωστός καταξιωμένος τραγουδοποιός Γιώργος Μεράντζας, όχι απλά μας υποδέχεται με εγκαρδιότητα και αυθεντική ηπειρώτικη φιλοξενία, αλλά μας μαγειρεύει λαχταριστές τοπικές λιχουδιές αλλά και τραγουδά για εμάς στο τραπέζι. Το κλίμα είναι θερμό και άκρως παρεϊστικο αλλά τα ακόμη καλύτερα θα έρθουν το επόμενο πρωινό.
 
Τις επόμενες δύο ημέρες θα δούμε και θα γνωρίσουμε μια άλλη Ελλάδα! Τόσο άγνωστη στους περισσότερους από εμάς αλλά και τόσο ενδιαφέρουσα ώστε να την ανακαλύψουμε κάποια στιγμή.
 
Και είναι σίγουρο πως θα εκπλαγεί ευχάριστα και ο πιο δύσπιστος ταξιδιώτης. Καλό θα είναι να επαναπροσδιορίσουμε τις ταξιδιωτικές μας συνήθειες και να ξαναδούμε προορισμούς που δεν τους υπολογίζαμε την περίοδο του καλοκαιριού, με πολύ λιγότερο κόσμο και συνωστισμό και σε διαφορετικό περιβάλλον. Μιλάμε για την επιλογή του βουνού σε αντίθεση με τις παραλίες.
 

Τα Τζουμέρκα…

Τα Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά όρη, βρίσκονται στη δυτική Ελλάδα και τμήματά τους ανήκουν στους νομούς Ιωαννίνων, Τρικάλων και Άρτας. Στην ουσία αποτελούν ένα μέρος της οροσειράς της Πίνδου, το οποίο χαρακτηρίζεται από όσους το επισκέφτηκαν και όχι άδικα ως ένας “ορεινός παράδεισος”. Δυστυχώς, αυτός ο παράδεισος δεν αποτελεί ακόμη δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Ενενήντα έξι διάσπαρτα γραφικά χωριά φτιαγμένα κυρίως από πέτρα, οκτώ χιλιάδες κάτοικοι συνολικά, πανύψηλα βουνά και παρθένα δάση, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, τοξοτά γεφύρια και φιλόξενοι άνθρωποι, συνθέτουν ένα σκηνικό μια άλλης αυθεντικής Ελλάδας.
 

Πρόσβαση…

Για τους ερχόμενους από Θεσσαλονίκη, θα λέγαμε πως η κατάσταση είναι αρκετά καλή, αφού η μεγαλύτερη διαδρομή γίνεται πάνω στην Εγνατία οδό. Από σύνολο τριακοσίων (300) χιλιομέτρων περίπου, μόνο τα (50-60) χιλιόμετρα είναι με στροφές και αυτά μετά τα Ιωάννινα. Από εκεί ο δρόμος γίνεται σχετικά στενός αλλά μέσα σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον. Από Αθήνα η πρόσβαση έχει βελτιωθεί στο μέγιστο με την παράδοση της Ιόνιας Οδού αφού στα τετρακόσια είκοσι (420 ) χιλιόμετρα θα περάσετε από Πάτρα, Άρτα άνετα και μετά και πάλι κάποια χιλιόμετρα με στροφές αν θέλετε να κόψετε δρόμο και να αποφύγετε τα Ιωάννινα. Για τους ξένους επισκέπτες που έρχονται αεροπορικώς, μια καλή λύση είναι και η σύνδεση Αθήνα-Ιωάννινα.
 

Πλεονεκτήματα…

Διαμείναμε στα βόρεια Τζουμέρκα και συγκεκριμένα στα Πράμαντα που είναι και ο Ξενώνας του Γιώργου, ενώ πήγαμε εκδρομές στα καταπληκτικά πετρόκτιστα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες, υποδείγματα παραδοσιακής Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, αλλά και στους Μελισουργούς οι οποίοι ανήκουν στα νότια Τζουμέρκα και το νομό Άρτας.
 
Τα λόγια μας είναι λίγα για να περιγράψουμε την απίστευτη ομορφιά αυτού του τόπου και θεωρούμε πως το φωτογραφικό άλμπουμ αποτυπώνει στο ελάχιστο την πραγματικότητα. Ένα παρθένο βασίλειο της φύσης, με κατάφυτα βουνά, χαράδρες, ποτάμια, χιονισμένα ακροβούνια ακόμη και την άνοιξη, μα πάνω απ΄όλα η αίσθηση της περηφάνιας, της ανυπότακτης δύναμης μιας περιοχής που χρόνια τώρα βρίσκεται μακριά από τα μάτια των πολλών. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικά όμορφο οικιστικό σύνολο, το οποίο απλόχερα μοιράζει τα δώρα του, σε όποιο το τιμήσει με την παρουσία του. Αυτά όμως που μας εξέπληξαν ακόμη περισσότερο – και θεωρούμε πως είναι και τα επιπλέον δυνατά χαρτιά- ήταν οι απρόσμενα υψηλές και ποιοτικές υποδομές στη διαμονή, αλλά και η εξαιρετικά φιλόξενη διάθεση των ντόπιων.
 
Μείναμε αλλά και επισκεφτήκαμε κάποια από τα ξενοδοχεία και ξενώνες της περιοχής και κυριολεκτικά εκπλαγήκαμε με το επίπεδο παροχών και υπηρεσιών. Και σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές σε σχέση, με αντίστοιχα καταλύματα δημοφιλών προορισμών. Όσο για τη συμπεριφορά και φιλοξενία θα το καταλάβατε μόνο αν έρθετε εδώ. Κάτι επίσης που αναζητά ο ταξιδιώτης όπου πηγαίνει, είναι και η τοπική γαστρονομία. Αν αγαπάτε το ψητό κρέας, τους εκλεκτούς παραδοσιακούς μεζέδες, τα αυθεντικά προϊόντα και το καλό κρασί ή τσίπουρο, εδώ θα μάλλον θα πείτε φεύγοντας: ” Πρέπει να αρχίσω δίαιτα από Δευτέρα…”
 

Κάποιο Σαββατοκύριακο τολμήστε και πάρτε την οικογένειά σας, την παρέα σας, το ταίρι σας και επισκεφτείτε αυτό τον τόπο που μυρίζει αυθεντική Ελλάδα. Και δεν θα χάσετε!

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Αθαμανικά Όρη (Τζουμέρκα)

Δυτική Ελλάδα

Αφιερώστε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο

Splendid Travel

Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι των Ιωαννίνων

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση