Η Λιουμπλιάνα πρωτεύουσα της Σλοβενίας είναι μια από πιο μικρές πρωτεύουσες της Ευρώπης με πληθυσμό κοντά στους τριακόσιους χιλιάδες κατοίκους.  Η Σλοβενία όπως και η Κροατία ήταν πάντα στη Γερμανική επιρροή ακόμη και την περίοδο της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

 Όσοι προλάβατε και ταξιδέψατε στη Γιουγκοσλαβία μέχρι το 91-92, θα θυμάστε ότι αυτές οι δυο δημοκρατίες διέφεραν πολύ από τις υπόλοιπες της τότε Γιουγκοσλαβίας. Στην αισθητική, την αρχιτεκτονική των κτιρίων, την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, ακόμη και τη συμπεριφορά των κατοίκων τους.

Με απλά λόγια εκεί πάντα έπνεε ένας «Ευρωπαϊκός αέρας». Για αυτό και παλαιότερα η Λιουμπλιάνα ήταν γνωστή με τη γερμανική ονομασία Λάιμπαχ (Laibach), κάτι που προκαλούσε διαμάχες ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όταν οι Ναζί προσπαθούσαν να εκγερμανίσουν με τη βία αρκετές περιοχές της υπό κατοχήν Σλοβενίας.

Σήμερα η Λιουμπλιάνα είναι μια πόλη που μέρα με τη μέρα ανεβάζει συνεχώς στροφές ειδικά στο τουριστικό προφίλ της. Σου βγάζει αρχοντιά και κομψότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι και οικεία στον επισκέπτη. Αποπνέει ένα κοσμοπολίτικο ύφος ενώ κρατάει και ένα χαμηλό προφίλ.

Στον καλοκαιρινό νυχτερινό μας περίπατο και στα δικά μας  μάτια έμοιαζε σαν μια μικρή πανέμορφη κουκλίτσα. Η πόλη είναι χτισμένη γύρω από τις καταπράσινες όχθες του ποταμού Ljublianica και φόντο τις Άλπεις και περιμένει  όλους εμάς να την ανακαλύψουμε. Το κέντρο της είναι μικρό και άρα δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα, ούτε στον προσανατολισμό αλλά ούτε και να κουραστείτε σε μετακινήσεις.

Κομβικό σημείο η πλατεία Presernov για να ξεκινήσετε τον περίπατό σας. Με θέα τον κατάφυτο λόφο με το Κάστρο της Λιουμπλιάνα ( Ljubljanski Grad) στο οποίο μπορείτε να ανεβείτε και με τελεφερίκ, όλο το παιχνίδι για ντόπιους και τουρίστες παίζεται σε αυτή την πλατεία και τις γέφυρες του ποταμού Ljubljanica.

Αυτές οι γέφυρες θεωρούνται σύμβολα της πόλης με διασημότερες την «Τριπλή γέφυρα» ( Tromostovje), τη Butchers΄ Bridge ( Mesarski most) με τα εκατοντάδες λουκέτα αγάπης των ερωτευμένων, αλλά και η Dragon Bridge (Zmajski most). Αν πεινάτε, διψάτε, θέλετε παγωτό ή γλυκό, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την παραμυθένια και άκρως γοητευτική νυχτερινή ατμόσφαιρα που βγάζει η πόλη, δεκάδες καταστήματα στις όχθες του ποταμού θα καλύψουν αυτή σας την ανάγκη. Φυσικά στα ενδότερα θα βρείτε πολλά μικρά γραφικά στενάκια για ρομαντικές βόλτες.

Για τιμές υπολογίστε όσο και στην Ελλάδα. Τα περισσότερα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που πραγματοποιούν εκδρομικά πακέτα σε περιοχές όπως οι Δαλματικές ακτές, αλλά και βόρεια Ιταλία, Σερβία, Αυστρία, Σλοβακία κτλ, περιλαμβάνουν οπωσδήποτε ένα πέρασμα από Λιουμπλιάνα μαζί με τα περίφημα σπήλαια Ποστόινα αλλά και τη διάσημη λίμνη Μπλεντ.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

Παλιά παραδοσιακή πόλη

Ταξιδέψαμε το Αύγουστο του 2019 και μείναμε μία νύχτα.

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στη Σλοβενία

Λίγες επιλογές αεροπορικών εταιρειών

Η Σλοβενία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση