Βιώνει, γράφει, φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Ποια είναι;

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ) είναι μία από τις  δεκατρείς (13) περιφέρειες της Ελλάδας. Αποτελεί το δευτεροβάθμιο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης που καλύπτει το βορειοανατολικό άκρο της χώρας, δηλαδή το ανατολικό τμήμα της Μακεδονίας και ολόκληρη τη Θράκη. Περιλαμβάνει επίσης δύο μεγάλα νησιά του Θρακικού Πελάγους, την Θάσο και την Σαμοθράκη.

Εδώ κυριολεκτικά “χορταίνεις” Ελλάδα!

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένας τόπος τον οποίο έχω έχει επισκεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν και μάλλον κάθε γνωστή ή άγνωστη γωνιά του.

Αναμφισβήτητα είναι μια Ελλάδα κυριολεκτικά “κρυμμένος θησαυρός” που συνδυάζει αρμονικά την ασύγκριτη φυσική ομορφιά με τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία. Μεγάλο ατού οι άνθρωποί του. Φιλόξενοι και ζεστοί στον επισκέπτη, κυριολεκτικά μια “ανοιχτή αγκαλιά” όπως εύστοχα είναι και το σλόγκαν της Περιφέρειας. Εδώ κυριολεκτικά θα “χορτάσεις Ελλάδα”! Μια Ελλάδα γνήσια, αυθεντική, αληθινή!

Τα καλά και κακά νέα…

Ωστόσο υπάρχουν τα “κακά” και “καλά νέα”… Στα πρώτα είναι ότι αυτή η περιοχή δεν έχει την προβολή, αναγνωρισιμότητα και επισκεψιμότητα που της αξίζει… Τα καλέ νέα όμως είναι, πως τα τελευταία χρόνια  γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από τους τοπικούς φορείς και κυρίως την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να προβληθεί ο τόπος και να αναδείξει τα πλεονεκτήματά του στους Έλληνες και ξένους δυνητικούς επισκέπτες. 

Εμείς αυτή τη φορά επισκεφτήκαμε τους τρεις (3) νομούς της Περιφέρειας : Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα, μετά από κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ας γνωρίσουμε γενικά τους τρεις αυτούς νομούς.

Δράμα…

Ξεκινήστε την περιπέτειά σας από τη Δράμα, εξερευνώντας το φαράγγι του Αγγίτη και τους καταρράκτες της Νεράιδας. Το Φαράγγι του Αγγίτη είναι ένα εντυπωσιακό φαράγγι που προσφέρει μοναδικές διαδρομές πεζοπορίας μέσα σε ένα πανέμορφο περιβάλλον. Οι Καταρράκτες της Νεράιδας αποτελούν ένα φυσικό σημείο ομορφιάς, όπου το νερό πέφτει από μεγάλο ύψος δημιουργώντας ένα μαγευτικό θέαμα.

Αφιερώστε χρόνο στον περίπατο στα γραφικά δρομάκια της πόλης και επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα τοπικά κρασιά σε κάποια από τα πολλά οινοποιία της περιοχής αλλά και τις τοπικές σπεσιαλιτέ, αλλά και να γευτείτε τα ξακουστά σουτζουκάκια της Δράμας σε ένα από τα ταβερνάκια της πόλης.

Η Δράμα είναι μια περιοχή που αποπνέει μια αίσθηση αυθεντικότητας και παράδοσης. Είναι ιδανική για τους λάτρεις της φύσης, της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η επίσκεψη σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας είναι μια εμπειρία που συνδυάζει την ομορφιά του φυσικού τοπίου με τον πλούτο των ιστορικών και πολιτιστικών αξιοθέατων.

Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι μοναδικός και όμορφος για πολλούς λόγους. Καταρχάς, είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και της Μεσογείου. Βρίσκεται στη Μακεδονία, στη θέση της αρχαίας πόλης των Φιλίππων, η οποία ιδρύθηκε από τον Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας τον 4ο αιώνα π.Χ. Η πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής ιστορίας και πολιτισμού.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε ευρήματα, τα οποία μαρτυρούν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων είναι το θέατρο, το στάδιο, το ιερό του Ασκληπιού, το Νυμφαίο, ο ναός του Δία, το βουλευτήριο, το ιερό της Αρτέμιδας, η βασιλική και η κρήνη του Αγρίππα.

Τα μνημεία αυτά είναι άριστα διατηρημένα και προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας πόλης.

Εκτός από τα μνημεία, ο αρχαιολογικός χώρος είναι επίσης όμορφος από φυσικής άποψης. Τα δέντρα και τα λουλούδια που φυτρώνουν στον χώρο προσθέτουν μια επιπλέον ομορφιά και γραφικότητα.

Καβάλα…

Από εκεί συνεχίστε το ταξίδι σας προς την Καβάλα, όπου θα ανακαλύψετε το εντυπωσιακό κάστρο και την ιστορική Παλιά Πόλη. Επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους των Φιλίππων και απολαύστε τις όμορφες παραλίες, όπως τους την Ηρακλείτσα, την Πέραμο και τους Αμμόλοφους. Τα θαλασσινά και το κρασί της περιοχής είναι απαραίτητα για μια πλήρη γαστρονομική εμπειρία.

Καβάλα, μια πόλη με πλούσια ιστορία και εντυπωσιακά τοπία, είναι ένας προορισμός που αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα της Ανατολικής Μακεδονίας.

Το Κάστρο της Καβάλας: Ένα εντυπωσιακό μνημείο που δεσπόζει στην πόλη, προσφέροντας μοναδική θέα στην περιοχή.

Παλιά Πόλη: Γεμάτη με στενά δρομάκια και παραδοσιακά κτίρια, η Παλιά Πόλη αποτελεί τον πυρήνα της ιστορίας και του πολιτισμού της Καβάλας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας: Παρουσιάζει ευρήματα και αντικείμενα που διηγούνται την πλούσια ιστορία της περιοχής.

Το Όρος Παγγαίο είναι ιδανικό για πεζοπορία και εξερεύνηση, προσφέρει μαγευτικές θέες της περιοχής.

Δέλτα του Νέστου: Ένα σημαντικό οικοσύστημα, που προσφέρει εκπληκτικές ευκαιρίες για παρατήρηση πουλιών και φυσικής ομορφιάς.

Το δέλτα του Νέστου είναι ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας και ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Θράκης. Είναι ένα πραγματικό παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης και προσφέρει πολλές δραστηριότητες και επιλογές για τους επισκέπτες του.

Μερικά από τα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει στο δέλτα του Νέστου είναι:

Παρατήρηση πουλιών: Το δέλτα του Νέστου φιλοξενεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα με εξαφάνιση. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την παρατήρηση πουλιών σε οργανωμένες εκδρομές ή μεμονωμένα.

Κανό-καγιάκ: Το κανό-καγιάκ είναι ένας υπέροχος τρόπος για να εξερευνήσετε το δέλτα του Νέστου. Υπάρχουν πολλές οργανωμένες εταιρείες που προσφέρουν εκδρομές με κανό-καγιάκ, οι οποίες θα σας δώσουν την ευκαιρία να δείτε από κοντά την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Πεζοπορία: Το δέλτα του Νέστου διαθέτει πολλά μονοπάτια πεζοπορίας, τα οποία προσφέρουν εκπληκτική θέα στο τοπίο. Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν από μονοπάτια όλων των επιπέδων δυσκολίας, ανάλογα με τις αντοχές τους.

Ποδήλατο: Το ποδήλατο είναι ένας άλλος υπέροχος τρόπος για να εξερευνήσετε το δέλτα του Νέστου. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια ποδηλάτου, τα οποία είναι ασφαλή και εύκολα προσβάσιμα.

Πικνίκ: Το δέλτα του Νέστου είναι ένας ιδανικός προορισμός για πικνίκ. Υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείτε να απολαύσετε τη φύση και να κάνετε ένα γεύμα ή ένα σνακ.

Εκτός από τις δραστηριότητες στη φύση, το δέλτα του Νέστου προσφέρει και άλλες επιλογές για τους επισκέπτες του. Υπάρχουν πολλά χωριά και οικισμοί στην περιοχή, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε παραδοσιακά σπίτια, να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις και να γνωρίσετε τον πολιτισμό της Θράκης.

Η Καβάλα συνδυάζει τον πλούτο της φύσης με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, καθιστώντας την έναν ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν έναν τόπο με βαθιά ιστορική σημασία και φυσική ομορφιά.

Ξάνθη…

Πολύ  κοντά στην Καβάλα, βρίσκεται η Ξάνθη, μια πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και φυσική ομορφιά, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είτε για τον χειμώνα είτε για το καλοκαίρι.

Η Ξάνθη, γνωστή για το πολύχρωμο φεστιβάλ καρναβαλιού της, είναι επίσης μια πόλη που αξίζει να εξερευνηθεί όλο το χρόνο. Περιηγηθείτε στην Παλιά Πόλη με τα υπέροχα αρχοντικά και απολαύστε την πλούσια γαστρονομία της περιοχής. Οι λάτρεις της φύσης θα εκτιμήσουν την ομορφιά του Δάσους της Ξάνθης και της λίμνης Βιστωνίδα.

Παλιά Πόλη της Ξάνθης: Ένα μαγευτικό μίγμα αρχιτεκτονικών στυλ με κομψά κτίρια και στενά δρομάκια, που αποπνέει έναν αέρα μυστηρίου και ιστορίας.

Κεντρική Πλατεία: Ζωντανή και γεμάτη καφετέριες και εστιατόρια, αποτελεί τον παλμό της πόλης.

Δάσος της Ξάνθης: Ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, ιδανικό για πεζοπορία και εξερεύνηση, ειδικά το χειμώνα όταν καλύπτεται από χιόνι.

Λίμνη Βιστωνίδα: Ένα σημαντικό υγροβιότοπο με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, ιδανικό για παρατήρηση πτηνών και φυσικές διαδρομές.

Αρχαιολογικός χώρος Αβδηρών: Ένας σημαντικός τόπος με ευρήματα που αναδεικνύουν την αρχαία ιστορία της περιοχής.

Παραλίες…

Ναι η Ξάνθη διαθέτει υπέροχες αμμώδεις παραλίες, όπως αυτή του Ερασμίου, Μαγγάνων, Μυρωδάτου, Αβδήρων και Πόρτο Λάγος. Βρίσκονται αρκετά  κοντά στην Ξάνθη, ιδανικές για κολύμπι και χαλάρωση το καλοκαίρι.

Η Ξάνθη είναι μια περιοχή που διατηρεί τη ζωντάνια της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, τα ιστορικά κτίρια, τα φυσικά τοπία και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της, κάνουν την Ξάνθη έναν ξεχωριστό προορισμό που αξίζει να επισκεφθεί κανείς τόσο το χειμώνα για τις χιονοδρομικές του δυνατότητες, όσο και το καλοκαίρι για τις πανέμορφες παραλίες της.

Μπορείτε να απολαύσετε ένα ταξίδι ανακάλυψης στην καρδιά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μιας περιοχής που παραμένει ένα από τα κρυμμένα διαμάντια της Ελλάδας. Αυτό το ταξίδι θα σας μυήσει στην παρθένα φύση, την πλούσια ιστορία, τα γραφικά χωριά, τις νοστιμιές και τα εξαιρετικά κρασιά κάθε περιοχής.

Κάθε γωνιά αυτής της περιοχής προσφέρει κάτι μοναδικό και γοητευτικό. Η φιλοξενία των κατοίκων, η πλούσια ιστορία, οι εντυπωσιακές φυσικές ομορφιές και οι γαστρονομικές απολαύσεις συνθέτουν ένα ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο. Είτε επιλέξετε να ταξιδέψετε το καλοκαίρι, είτε το χειμώνα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σας περιμένει να σας αποκαλύψει τα μυστικά της!

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα

Προορισμός που προσφέρει Ιστορία, πολιτισμό, φύση, διασκέδαση

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα

Χρυσούπολη Καβάλας, Αλεξανδρούπολη

Αφήστε μια απάντηση