Σε ένα μεγάλο ταξίδι που πραγματοποιήσαμε πριν 2-3 χρόνια με τελικό προορισμό την Αυστραλία, ένας ενδιάμεσος σταθμός μετά την Ιορδανία και την Ταϊλάνδη ήταν και η Μαλαισία. Εκεί αφιερώσαμε τρεις ημέρες. Δύο στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ και μία στη γραφική Μελάκα.
 
 Φτάνουν άραγε δυο ολόκληρες ημέρες ώστε να ανακαλύψεις ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως αυτή η ενδιαφέρουσα πόλη; Σίγουρα όχι, αλλά πήραμε μια καλή γεύση τουλάχιστον.
 
 Η Κουάλα Λουμπούρ είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Μαλαισίας με πληθυσμό κοντά στα δύο εκατομμύρια κατοίκους. Θεωρείται το πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, ενώ ταυτόχρονα είναι εμφανής η εκρηκτική ανάπτυξή της σε όλα τα επίπεδα.
 
 Αποτελεί επίσης δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό αφού προσφέρει μάλλον τα πάντα σε οποιοδήποτε είδος ταξιδιώτη. Την τελευταία εικοσαετία, αυτή η πόλη έχει φιλοξενήσει πολλές διεθνείς αθλητικές, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Φόρμουλα 1 κάνοντας την ακόμη πιο γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο.
 
 Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο όμως, δεν ήταν ούτε οι εμβληματικοί δίδυμοι Πύργοι Πετρόνας, που θα αναφερθούμε αναλυτικά στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας αλλά ούτε και οι άλλοι εντυπωσιακά φωτιζόμενοι ουρανοξύστες. Αυτό που μας γοήτευσε σε αυτή την πόλη ήταν οι τεράστιες αντιθέσεις της. Το σύγχρονο και πολυτελές, ακριβώς δίπλα στο παραδοσιακό, το φτωχικό, το παρακμιακό. Το συντηρητικό μαζί με το «ανοιχτό». Όχι μόνο στις γειτονιές, τις αγορές και τα λαϊκά παζάρια, αλλά και στους ανθρώπους.
 
 Αεράτα στελέχη εταιρειών δίπλα σε κοπέλες με μαντήλες, υπέργειοι υπερσύγχρονοι συρμοί μετρό πάνω από φτωχογειτονιές, περιοχές “κινεζικής επικράτειας” με την ανάλογη αισθητική δίπλα σε μοντέρνα ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα υπέροχα διατηρημένα και υποδειγματικά φωτιζόμενα κτίρια του ιστορικού κέντρου με επιρροές Μαυριτανικής αρχιτεκτονικής.
 
 Η καλύτερη επιλογή για μια πρώτη αναγνωριστική ματιά της πόλης είναι το γνωστό λεωφορείο Sightseeing, όπου ανεβοκατεβαίνετε στις στάσεις που εσείς επιθυμείτε (Hop on Hop Off). Θα τα δείτε μάλλον όλα, ενώ αξίζει ιδιαίτερα μια στάση στο Kuala Lumpur Bird Park, όπου τεράστια δίχτυα-κλουβιά εγκλωβίζουν εκατοντάδες είδη πουλιών χωρίς αυτά να νιώθουν «φυλακισμένα».
 
 Η πιο εντυπωσιακή γειτονιά –ειδικά τη νύχτα- είναι η περιοχή γύρω από το National Textile Museum, ενώ αν θέλετε να περπατήσετε για ψώνια σε παραδοσιακές αγορές, υπάρχουν δυο τέτοιες που θα καλύψουν αυτή σας την ανάγκη. 
 
 Η πρώτη είναι η σκεπαστή Jalan Masjid India Market η οποία εξυπηρετεί κυρίως την τοπική ινδική μουσουλμανική κοινότητα αλλά και προσελκύει πολλούς τουρίστες, ενώ το Central Market είναι η κλειστή αγορά κυρίως με σουβενίρ, ενώ υπάρχουν και πολλές επιλογές για φαγητό.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία

Υπερσύγχρονη αλλά και και Παλιά παραδοσιακή πόλη

Μπορείτε να την επισκεφτείτε σε ημερήσια εκδρομή και τη γραφική Μελάκα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στη Μαλαισία

Πολλές επιλογές αεροπορικών εταιρειών

Η Μαλαισία είναι πέντε (5) ώρες μπροστά από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση