Γράφει και φωτογραφίζει η Ράνια Κοτινοπούλου
 

Ύστερα από μία καραντίνα πολλών μηνών, η ανάγκη μιας διαφυγής είναι τόσο έντονη όσο και αναγκαία σε όλους μας. O στόχος μας είναι να βρούμε ξανά την ομορφιά και τις ανάσες που στερηθήκαμε μέσα στο πράσινο της φύσης. Τι καλύτερο λοιπόν από μια επίσκεψη στον Όλυμπο, το βουνό των Θεών!

Σύμμαχος μας στην εξόρμηση αυτή ήταν το ταξιδιωτικό γραφείο IOLE Travel. Χρόνια τώρα οι ιδιοκτήτες του, Θωμάς και Πελαγία, προσφέρουν τις ιδανικές αποδράσεις για όλα τα γούστα. Άρτια οργανωμένες, με δραστηριότητες συμβατές στον καθένα αλλά και με σωστή εκμετάλλευση του χρόνου, ώστε στο τέλος της εκδρομής να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εικόνες από το μέρος που επισκεφθήκαμε.

Οι εικόνες από τους πρόποδες του Ολύμπου είναι μαγευτικές. Πρώτη μας στάση το καταφύγιο στα Πριόνια, το οποίο αποτελεί σημείο έναρξης πολλών δραστηριοτήτων και γι’ αυτό έχει μεγάλη επισκεψιμότητα.

Σημαντικό μνημείο της περιοχής είναι η Μονή “Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω”. Χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων ανάμεσα σε 2 ρέματα απίστευτου φυσικού κάλους και σε συνδυασμό με τη σπουδαία και μακρόχρονη ιστορία της, αποτελεί πόλο έλξης των περιηγητών. Σήμερα, λειτουργεί ως ανδρικό μοναστήρι. Κοντά στη Μονή υπάρχει ένα μονοπάτι, που οδηγεί στο φαράγγι του Ενιπέα, σε μια περιοχή όπου βρίσκεται ο διπλός καταρράκτης. Περίπου 20 λεπτά περπάτημα. Τα κρυστάλλινα γάργαρα νερά και οι φανταστικές λιμνούλες που σχηματίζονται, έκαναν τους πιο τολμηρούς της παρέας να φορέσουν το μαγιό τους και να κάνουν την πρώτη βουτιά της χρονιάς στα πεντακάθαρα νερά του Ολύμπου!

Η πορεία μας συνεχίστηκε στα μαγευτικά χωριά στους πρόποδες του βουνού, με πιο δημοφιλή το Λιτόχωρο. Χτισμένο σε υψόμετρο 293 μέτρα, αποτελεί το σημείο, απ’ όπου ξεκινάει η αναρρίχηση στον Όλυμπο. Πρόκειται για μια μεγάλη κωμόπολη που περιλαμβάνει τράπεζες, ταχυδρομείο, σχολεία, αθλητικές υποδομές και μια πληθώρα εστιατορίων και καταλυμάτων. Αποτελεί έναν προορισμό που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, καθώς μπροστά του απλώνεται η μεγάλη παραλία του νομού Πιερίας. Εκτός από καφέ και φαγητό, αξίζει η επίσκεψη στην περιοχή “Μύλοι” 1.5χλμ. έξω από το Λιτόχωρο. Είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάει το φαράγγι του Ενιπέα, με 2 πεζοπορικές διαδρομές.

Για το τέλος αφήσαμε τον Παλαιό Παντελεήμονα, ένα γραφικό χωριό, χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Καθισμένοι σε ένα από τα γραφικά καφενεδάκια, αγναντεύσαμε το χωριό που έγινε σκηνικό για πολλές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το “Μεγαλέξανδρος”, “Τα Ματωμένα Χώματα” και το πιο πρόσφατο “Κόκκινο Ποτάμι”. Κατά την επίσκεψη σας στο χωριό, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα εκλεκτά εδέσματα σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες του αλλά και να βολτάρετε στη μικρή αγορά του.

Ο δρόμος της επιστροφής μας βρήκε γλυκά κουρασμένους, απόλυτα ικανοποιημένους, γεμάτους εικόνες, μυρωδιές, νέους φίλους και πολλά χαμόγελα.

IOLE Travel σε ευχαριστούμε!

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Πιερία, παρυφές Ολύμπου

Πεζοπορία, κολύμπι, outdoor activities, καλή Ελληνική κουζίνα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

IOLE Travel (Λαγκαδάς) Πατήστε στο εικονίδιο για μελλοντικές εκδρομές του γραφείου

Μια ολόκληρη ημέρα επίσκεψης είναι μια καλή αρχή για να πάρετε μια πρώτη γεύση του προορισμού.

Αφήστε μια απάντηση