Συνταγές και γεύσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας!

Φαγητό από την ψυχή τους… για την ψυχή μας!

Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα περίπτωση, σε ότι αφορά τη γαστρονομία της. H Μακεδονική κουζίνα και κατ επέκταση οι συνταγές και τα πεντανόστιμα πιάτα της, χαρακτηρίζονται από ατελείωτη δημιουργική έμπνευση και φαντασία, αλλά και μια απίστευτη ποικιλία και πολυπλοκότητα!

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την «κολασμένη» νοστιμιά τους, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως αυτή η κουζίνα «καλύπτει» κάθε κατηγορία συνταγών από το ψάρι και το κρέας μέχρι γαλακτοκομικά ή αλλαντικά, γλυκά, πίτες, λαχανικά, φρούτα κτλ

Οι δύο βασικοί παράγοντες που κάνουν την κουζίνα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξεχωριστή!

Όταν μιλάμε για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναφερόμαστε στους νομούς : Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Κιλκίς. Οι δύο (2) παράγοντες που την κάνουν ξεχωριστή, είναι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό τον τόπο και οι εξαιρετικές τοπικές πρώτες ύλες και τα προϊόντα που παράγονται. Στην Κεντρική Μακεδονία οι άνθρωποι είναι μοναδικά φιλόξενοι και μαγειρεύουν με την ψυχή τους για την ψυχή τους αλλά και των επισκεπτών τους!!!

Η γη της Κεντρικής Μακεδονίας, για χιλιάδες χρόνια δέχθηκε και δέχεται μέχρι σήμερα, επιρροές από ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων, θρησκειών, πολιτισμών. Σε αυτή την πολυτάραχη  γη, οι «ζυμώσεις» νοοτροπιών, συνηθειών, φιλοσοφιών, απόψεων κ.α ήταν καθημερινό φαινόμενο. Αυτό φυσικά φαίνεται στις συνταγές και στα πιάτα! Πιάτα παραδοσιακά, μοντέρνα, ανατολίτικά, βαλκανικά, μεσογειακά!

 Αν προσθέσετε και τους «καρπούς» που βγαίνουν από τα σπλάχνα της γης ή τα νερά της θάλασσας, τότε διαπιστώνουμε πως δημιουργήθηκε ήδη ένα υπέροχο κοκτέιλ, με «υλικά» τους  ανθρώπους, τα τοπία, τα προϊόντα, τα εδέσματα, και φυσικά  τουριστικές εμπειρίες που συνδέονται με την αγροδιατροφή.

Γεύσεις που γεννήθηκαν από την ψυχή… και μίλησαν πρώτα στην ψυχή μας και μετά στο στομάχι μας!

Επισκεφτήκαμε περιοχές και από επτά (7)  Περιφερειακές ενότητες και πραγματικά απολαύσαμε απίθανες γεύσεις σε ένα εξαιρετικό και άκρως γευστικό «βιωματικό ταξίδι», τεσσάρων ημερών. Σκοπός της δράσης ήταν να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μέσω της  γαστρονομίας και βεβαίως των ανθρώπων που ζουν στον τόπο αυτό.

Π.Ε Θεσσαλονίκης. Ξεκινήσαμε την ημέρα μας με ένα δυναμωτικό πρωινό και φρεσκοψημένο καρβέλι στο Ble Taste Gallery στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Ανακαλύψαμε όχι μόνο την ιστορική Θεσσαλονίκη, αλλά γευθήκαμε τον τραγανό μπακαλιάρο σκορδαλιά και ολόφρεσκες πατάτες τηγανητές στην ταβέρνα του Αρίστου στο λιμάνι, συνοδεία εκλεκτού «παραδοσιακού οίνου», τη γνωστή  ρετσίνα. Εκπλαγήκαμε με το τσουρέκι Θεσσαλονίκης μαζί με χαλούμι στο εστιατόριο Ακαδημία. Δοκιμάσαμε στις Αγορές Καπάνι και Μοδιάνο από ελιές και τοπικά τυριά μέχρι φρούτα και  αφεψήματα. Θεσσαλονίκη χωρίς γύρο δεν υφίσταται και η απαραίτητη στάση έγινε στην Πλατεία Αριστοτέλους. Γνωρίσαμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια. Η βραδιά έκλεισε με ένα υπέροχο gourmet δείπνο στο NEON στην Τούμπα με την Μακεδονίτικη Κουζίνα του! Οι γεύσεις που μας ενθουσίασαν ήταν το καπνιστό χέλι από τη Γαλάτιστα, τα βουβαλίσια σουτζουκάκια, η Αγιωρίτικη αχνιστή γλώσσα και το σαγανάκι Μπάτζιο ΠΟΠ.

Π. Ε. Χαλκιδικής. Επίσκεψη στο Κτήμα Καζάκη όπου μάθαμε τα μυστικά του τυλίγματος στα σαρμαδάκια της Χαλκιδικής, αλλά και τα απολαύσαμε μαζί με υπέροχες πίτες από τα χέρια της «Μαριάννας»! Εντύπωση μας έκανε το μοναδικό απόσταγμα abelon του κτήματος. Ένα μοναδικό απόσταγμα παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια με εκλεκτά αρώματα του terroir της Χαλκιδικής.

Π.Ε. Πιερίας. Δοκιμάσαμε μια μυρωδάτη τρούφα ημέρας στην Πιερία, ενώ και πάλι οι χορταστικές παραδοσιακές χορτόπιτες, τυρόπιτες και κρεατόπιτες είχαν την τιμητική τους στο Λιτόχωρο και το φούρνο «Ήδιστος». Πήραμε βιταμίνες και δυνάμεις από τα ζουμερά ακτινίδια Πιερίας. Οι οίνοι της Πιερίας είναι μοναδικοί  διότι το terroir συνδυάζει τoν Όλυμπο με τη θάλασσα. 

Π.Ε. Ημαθίας Κάναμε Food & wine pairing με dry aged μοσχάρι Βεροίας και ειδικές κοπές ντόπιου κρέατος ενώ για επιδόρπιο ήρθε το ξακουστό ραβανί Βεροίας (σύντομα και πιστοποιημένο ΠΓΕ). Η επίσκεψη στο αμπελώνα της Νάουσας είχε μια εξερεύνηση στο μοναδικό (ΠΟΠ) Ξινόμαυρο με σταθμό το οινοποιείο Κυρ Γιάννη. Επιπλέον ροδάκινο ΠΟΠ Νάουσας, Κεράσι ΠΟΠ Ροδοχωρίου, ντομάτα Ριζωμάτων, πιπεριά Αγίου Γεωργίου, καπνιστό τυρί, κομπόστα ροδάκινο.

Π.Ε. Πέλλας Δροσιστήκαμε και τονωθήκαμε από χυμό ρόδι της περιοχής αλλά και ενημερωθήκαμε για την καλλιέργεια, τυποποίηση, εξαγωγές και οφέλη του ροδιού.

Π.Ε. Κιλκίς Ξετρελαθήκαμε από τα ποντιακά πισία ενώ μαγειρέψαμε και γευθήκαμε εξαιρετικά ντόπια κρέατα μαζί με μακαρονάδα με τρούφα!Ενθουσιαστήκαμε με τα εδέσματα της περιοχής που εναρμονίζουν τα τοπικά προϊόντα με τα εδέσματα. Εκεί επισκεφθήκαμε τα Οινοποιεία του Αϊδαρίνη και του Βαλτάρα και ανακαλύψαμε το μοναδικό ΠΟΠ Γουμένισσας

Π.Ε. Σερρών Μάθαμε να τεμαχίζουμε κρέας βουβαλιού από την Κερκίνη, δοκιμάσαμε αλλαντικά από βουβάλι στο κρεοπωλείο «Χασαπάκι» στη Ροδόπολη, αλλά και απολαύσαμε πέστροφα στα κάρβουνα στα  Άνω Πορόϊα στο εστιατόριο «Πέστροφες». Δοκιμάσαμε κρασιά από οινοποιεία των Σερρών με εκλεκτές ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Κόνιαρο.

INFO

Τo συγκεκριμένο fam trip διοργανώθηκε από το Τμήμα προβολής αγροτικών προϊόντων της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με διευθύντρια και υπεύθυνη τη Γλυκερία Καραλή. Πολιτικοί προϊστάμενοι της δράσης ήταν ο Σωτήρης Μπάτος, Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας και ο Γιώργος Κεφαλάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την υλοποίηση του έργου, εκτέλεσαν οι εταιρείες Win Consulting, Open Ways και Geogastronomy, ενώ η διαμονή των συμμετεχόντων έγινε στο ξενοδοχείο ONOMA Hotel στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μοναδικός ταξιδιωτικός προορισμός που προσφέρει εμπειρίες σε όλα τα επίπεδα, όπως γαστρονομία, διασκέδαση, εξαιρετικές πρώτες ύλες, φιλόξενους ανθρώπους, αξιοθέατα, οινοποιεία κτλ

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού στη Θεσσαλονίκη

Open Ways

Νομοί : Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών.

Αφήστε μια απάντηση