Την έχουν χαρακτηρίσει σαν «Το διαμάντι ή το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας», άλλοι σαν την «πριγκίπισσα Οντέσσα», ενώ ο μεγάλος Ρώσος λογοτέχνης και ποιητής της Ρωσίας Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, είχε πει πως εκεί πνέει ένας πραγματικός Ευρωπαϊκός αέρας ελευθερίας. 

Ο λόγος για την Οδησσό, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο. Η Οδησσός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνισμού, αφού εκεί συστάθηκε η Φιλική Εταιρεία, αλλά και με μια ακμάζουσα και οργανωμένη Ελληνική παροικία στις αρχές του 19ου αιώνα.

 Η πόλη θεωρείται «πολυπολιτισμική» και μια από τις πιο «ζωντανές» της χώρας. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην Οδησσό, ήταν η εντυπωσιακή ανάπτυξη στην τουριστική βιομηχανία. Αν και το λιμάνι συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, είδαμε πως οι Ουκρανοί επενδύουν με σοβαρότητα και επιμονή στην τουριστική βιομηχανία.

 Το ιστορικό κέντρο της πόλης έσφυζε από κόσμο, ντόπιους αλλά και πολλούς τουρίστες τόσο από το εσωτερικό της Ουκρανίας, όσο και πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Εκτός από τα δεκάδες  εστιατόρια  και καφέ ευρωπαϊκού στυλ και αισθητικής, υπήρχαν πολλές ακόμη δραστηριότητες ώστε να αφήσει τα χρήματά του ο ταξιδιώτης. 

Από περιηγήσεις στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης με άμαξες ή ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ( η μία ώρα κόστιζε 10 ευρώ), μέχρι άλογα και πόνυ για να κάνουν βόλτα και να διασκεδάσουν τα παιδιά. Στο λιμάνι οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν βόλτα εν πλω με σύγχρονα ταχύπλοα, κάποιοι άλλοι να παρακολουθήσουν μια παράσταση όπερας ή κάποιο κονσέρτο στον καταπληκτικό κτίριο της Όπερας ( κόστος για δίωρη παράσταση από 7 ευρώ περίπου). Θεσμός επίσης, οι περίπατοι στα τεράστια καταπράσινα πάρκα με τα περιποιημένα λουλούδια και τα συντριβάνια, αλλά και η βόλτα στις περίφημες «Σκάλες Ποτέμκιν». 

Δεκάδες πλανόδιοι κάθε είδους, μεμονωμένοι καλλιτέχνες και μουσικοί μπάντες, ηθοποιοί του δρόμου και πολλά άλλα δημιουργούσαν ένα κλίμα γιορτής εντυπωσιάζοντας και τον πιο δύσπιστο ταξιδιώτη. Επιπλέον υπήρχαν διάφορα μπρούτζινα αγάλματα όπου οι τουρίστες έκαναν ουρά για να φωτογραφηθούν ! Σε κάποιο εστιατόριο, η ορχήστρα και οι τραγουδιστές ήταν ψηλά στο μπαλκόνι, ενώ σε ένα φαρμακείο οι πωλήτριες ήταν ντυμένες με στολές εποχής ! 

Συμπερασματικά η Οδησσός είναι ένας προορισμός άγνωστος στους Έλληνες, πολύ φτηνός στη διαμονή, το φαγητό, τη διασκέδαση, με έντονο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον ειδικά για εμάς τους Έλληνες. Δεν θα περάσετε απλά καλά, αλλά εγγυημένα θα χορτάσετε την κάθε στιγμή που θα βιώσετε εκεί. 

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ουκρανία, Οδησσός

Ταξιδέψαμε το Σεπτέμβριο του 2018

Ταξίδι που συνδυάζει άψογα και ιδανικά την ψυχαγωγία μαζί με θέματα γνώσης, ιστορίας και πολιτισμού

Προτιμήστε θερινούς μήνες. Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Kaskamanidis tours

Ellinair - Mouzenidis Group

Η Ουκρανία έχει έχει ίδια ζώνη ώρας με την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση