Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος

 Ειδυλλιακός προορισμός το Εδιμβούργο, μια πόλη που σε γοητεύει με την πρώτη ματιά, μια πόλη για να επιστρέφεις.

 Μυστικά και φανερά μονοπάτια περιμένουν τον επισκέπτη, εξάλλου για να απολαύσουμε τα θέλγητρα της στο έπακρο, απαραίτητο είναι να βάλουμε σε μια γωνιά τον τουρίστα που κρύβουμε μέσα μας και να γίνουμε ταξιδευτές.

 Να περπατήσουμε, να ανακαλύψουμε τον χαρακτήρα και την ιστορία της  από το 1437, πρωτεύουσας της Σκωτίας. Με  λιγότερους από 500.000κατοίκους, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν ανθρώπινη πόλη. Η πρόσβαση σ΄όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, είναι απίστευτα εύκολη, είτε επιλέξει κανείς τα εξαίρετα μέσα μεταφοράς είτε βασιστεί στη ρήση <<εμπρός λοιπόν καλά μου πόδια>>.

 Πανταχού παρούσα η Μεσαιωνική αρχιτεκτονική στην Παλιά πόλη και η Γεωργιανή αρχιτεκτονική (1714 ως το 1830) στο τμήμα της Νέας πόλης.

 Ο χαρακτηρισμός του Εδιμβούργο σαν… Ένα τρελό όνειρο του θεού, οφείλεται στον Σκωτσέζο ποιητή Hugh MacDiarmid. Χτισμένη πάνω σε βραχώδεις λόφους η πόλη, εν μέσω πεδιάδας, που καταλήγει στο λιμάνι του Λιθ (Leith). Το πράσινο κυριαρχεί στην πόλη ,όπως και οι πανέμορφοι πλακόστρωτοι δρόμοι και τα γοτθικά κτίρια.

 Συνδεδεμένη στενά με τους στοχαστές του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού, αγκαλιάζει με περισσή αγάπη  λογοτεχνία, τέχνη,φιλοσοφία και επιστήμες.

 Τοπόσημα της πόλης, το εντυπωσιακό της κάστρο, που είναι το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο της Σκωτίας, το Βασιλικό μίλι ο πασίγνωστος κεντρικός  πεζόδρομος και δίκτυο ιστορικών οδών, ο λόφος Calton Hill , ο καθεδρικός ναός St.Giles, το υπέροχο σύγχρονο Εθνικό μουσείο με κειμήλια της βιομηχανικής ιστορίας της Σκωτίας και εκθέματα φυσικής ιστορίας, η Εθνική πινακοθήκη της Σκωτίας, η George street των πολλών καταστημάτων, αλλά και η διάσημη γειτονιά της παλιάς πόλης , η Grassmarket της έντονης νυχτερινής ζωής. Αυτό που χρωματίζει διαφορετικά την περιήγηση του Εδιμβούργου, είναι η <<μυστική >> γοητευτική και ρομαντική γειτονιά Dean Village, δίπλα στον ποταμό Leith,που σε καλεί να έλθεις εδώ και…να χαθείς σε κόσμους μαγικούς.

 Η αποπλάνηση στην πόλη συνεχίζεται με γευστικές εμπειρίες. Scones, shortbreads, scotch pie, σαν συνοδευτικά για την ώρα του τσαγιού. Ακολουθούν τα scotch beef, haggis, τα θαλασσινά, τα γνωστά φημισμένα ουίσκι, εθνικό ποτό της χώρας και οι εξαίρετες μπύρες.

 Από τα τέλη Ιουλίου, μέχρι αρχές Σεπτέμβρη, στο Εδιμβούργο κυριαρχούν οι εκδηλώσεις του  ομώνυμου Φεστιβάλ Εδιμβούργου. Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα  είναι τα φεστιβάλ τζαζ, το παγκόσμιο φεστιβάλ βιβλίου και το  παγκόσμιο φεστιβάλ κινηματογράφου.

 Το κλίμα στην πόλη, είναι ευμετάβλητο κατά τη διάρκεια μια μέρας, οπότε καλό είναι να έχουμε και κάτι παραπάνω στον ρουχισμό μας. Χρήσιμο είναι, ανάλογα βέβαια με την εποχή που θα επιλέξει κανείς να επισκεφθεί την πόλη.

 Απολαμβάνοντας τη σκωτσέζικη folk μουσική, σε κάποιο από τα πάμπολλα μουσικά στέκια της πόλης, ας τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας κι ας ευχηθούμε στην επιστροφή μας….

 

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Εδιμβούργο, Σκωτία

Το επισκεφτήκαμε τον Απρίλιο του 2018

Συνδυάστε το με τη Γκλασκώβη που είναι πολύ κοντά, περίπου μία ώρα.

Καιρός Σκωτίας με ψιλή βροχή, βροχή, βροχή,.... αλλά πατήστε το συννεφάκι για κάποια μετεωρολογική έκπληξη...

Le Mans Cultural Tours

Aegean Airlines

Η Σκωτία είναι δύο (2) ώρες πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση