Αυτή η θάλασσα στην πραγματικότητα είναι μια μεγάλη λίμνη. Αν και δείχνει τόσο απόκοσμη και “σκληρή” στον επισκέπτη, ωστόσο ασκεί μια παράξενη γοητεία…

Έχει επίσης και πολλά διαφορετικά ονόματα: Νεκρά θάλασσα, Αλμυρή θάλασσα, Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, Μπαχρ Λουτ (= θάλασσα του Λωτ) κατά τους Άραβες, αλλά και Ασφαλτίδα  λίμνη για τους αρχαίους Έλληνες.

Αυτή η ιστορική λίμνη που αποτελείται από αλμυρό νερό, είναι μοιρασμένη μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ. Έχει μήκος 80 χλμ. και μέγιστο πλάτος 16 χλμ. Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, κάτι που τη κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη. Τα τελευταία δε χρόνια παρατηρείται μια σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, περίπου κατά ένα μέτρο το χρόνο, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των απορροών του Ιορδάνη ποταμού, αλλά και της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας, κυρίως για ανάγκες άρδευσης με τη μέθοδο της αφαλάτωσης.

Όπως αναφέρει και ο Παυσανίας, η ονομασία της λίμνης ως Νεκρά θάλασσα  οφείλεται στη υψηλότατη περιεκτικότητα αλατιού που έχει, με αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ζωής και στα «βαριά κύματα» που δύσκολα δημιουργούνται. Περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών όπως χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει κανείς μικροσκοπικός οργανισμός. Περιέχει αλάτι (χλωριούχο νάτριο – NaCl) σε ποσοστό 24%, δηλαδή μέχρι και δέκα φορές περισσότερο από το νερό της θάλασσας.

Αν και «νεκρή», με μια απόκοσμη, υγρή, ζεστή και άγρια ατμόσφαιρα παντού, ωστόσο η Νεκρά Θάλασσα, αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης ενώ φέρνει και επιπλέον χρήματα στις δυο χώρες. Αιτία η λειτουργία δύο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, (μια στο Ισραήλ και μια στην Ιορδανία), οι οποίες εκμεταλλεύονται τα άλατα της λίμνης και παράγουν μαγνήσιο, καθώς και λιπάσματα βασισμένα σε κάλιο και άλλα προϊόντα.

Έτσι η Νεκρά Θάλασσα δίνει ζωή σε ένα κατά βάση έρημο τόπο. Επιπλέον σε κάποιες παραλίες της Νεκράς Θάλασσας τόσο στην Ιορδανία όσο και στο Ισραήλ υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες, αφού το νερό και η λάσπη έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ η κολύμβηση είναι μια απίστευτη και μοναδική εμπειρία. Αιτία και πάλι το αλάτι, όπου το νερό έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από αυτό της θάλασσας και συνεπώς  μεγαλύτερη άνωση, μεγαλύτερη πλευστότητα έτσι που μπορεί κανείς να επιπλέει χωρίς προσπάθεια. Η Νεκρά Θάλασσα έχει ιστορική, γεωγραφική αλλά και θρησκευτική σημασία για αυτό και αποτελεί πόλο έλξης για κάθε είδους ταξιδιώτη.

Αν και παλαιότερα είχα επισκεφτεί αυτή τη λίμνη από την πλευρά του Iσραήλ, τώρα είχε σειρά η Ιορδανία. Μεταβήκαμε ιδιωτικά με ταξί από την πρωτεύουσα Αμάν προς την Πέτρα σε χρόνο περίπου 3-4 ωρών, ενώ υπάρχει η επιλογή να κάνετε την ίδια διαδρομή με οργανωμένα τουρ σε ημερήσια εκδρομή. Δεν θα έχετε όμως τη δυνατότητα να σταματήσετε όπου και όποτε θέλετε εσείς.

Μια καλή στάση για να ξεκουραστείτε, να φάτε και πιείτε κάτι αλλά κυρίως να απολαύσετε την εκπληκτική θέα από ψηλά, είναι το μουσείο της Νεκράς θάλασσας (Museum from the Dead Sea).

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ιορδανία

Ταξίδεψα τον Ιανουάριο του 2018

Επισκεφτείτε την Πέτρα τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα!

Πολύ καλός καιρός σχεδόν όλο το χρόνο. Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Marios Travel

Πετάξαμε με Royal Jordanian από Αθήνα

Η Ιορδανία έχει ίδια ώρα με την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση