Κείμενο-φωτογραφίες: Έλλη Κωνσταντινίδου*

Ένας πειραματικός οικισμός ή ουτοπικός παράδεισος…;

Στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού της Νότιας Ινδίας, υπάρχει μια πόλη όπου οι άνθρωποι ζουν με ειρήνη και αρμονία, πάνω από όλα τα δόγματα, χωρίς τις πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές και εθνικιστικές διακρίσεις και είναι προσβάσιμη σε ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο.

Η ιδέα….

Η δημιουργία αυτής της “πειραματικής” πόλης βασίστηκε στην ιδέα ενός άρτιου οικισμού, όπου όλοι οι άνθρωποι ζουν σε αρμονία με τον εαυτό τους, την ψυχή τους και τους ανθρώπους γύρω τους, δουλεύοντας διαρκώς για την αυτοβελτίωση, όπου δεν υπάρχουν κοινωνικά στρώματα και όπου ο καθένας βρίσκει τη θέση του στη ζωή, βρίσκει μια δουλειά να κάνει και βοηθάει στο να γίνει ο κόσμος γύρω του καλύτερος.

Η πόλη ονομάστηκε Auroville (Πόλη της Αυγής) και πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα της UNESCO και του Ινδικού Υπουργείου Παιδείας.

Η ιστορία και η περιγραφή της πόλης…..

Το Auroville εμφανίστηκε στον χάρτη της Ινδίας το 1968. Ιδρύθηκε από μια Γαλλίδα, τη Mirra Alfassa (γνωστή ως Μητέρα), ακόλουθο του Ινδού φιλοσόφου και οργανωτή του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, Sri Aurobindo (Σρι Αουρομπίντο). Η πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας Indira Gandhi περιέγραψε το Auroville ως “ένα συναρπαστικό έργο που φέρνει μαζί του την αρμονία διαφορετικών πολιτισμών και την κατανόηση του περιβάλλοντος που πρέπει να υπάρχει για την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου”.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πληθυσμό περίπου πενήντα χιλιάδων κατοίκων. Μέχρι το 2018, ο αριθμός είχε φτάσει τις 3.000 περίπου. Ανάμεσά τους το 50% Ινδοί και οι υπόλοιποι ─ από 58 κράτη(όπως Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Ρωσία, Γαλλία), ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας Έλληνας.

Το Auroville χωρίζεται σε 5 ζώνες : πολιτιστική, διεθνής, βιομηχανική, οικιστική και πράσινη.

Η πολιτιστική ζώνη περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Η διεθνής έχει τους ξενώνες για τους ξένους και εθελοντές και η οικιστική τα σπίτια των κατοίκων την πόλης.

Η βιομηχανική ζώνη περιλαμβάνει βιομηχανίες μικρής και μεσαίας κλίμακας, κέντρα κατάρτισης, τέχνες και χειροτεχνία, καθώς και τη διοίκηση της πόλης.

Η πράσινη ζώνη παρέχει ποικιλία ενδιαιτημάτων για την άγρια ζωή, βιολογικές καλλιέργειες, χρησιμεύει ως πηγή τροφίμων, ξυλείας, φαρμάκων κ.λ.π. και λειτουργεί ως χώρος αναψυχής. Επίσης στην πράσινη ζώνη γίνονται πολλά έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, εργασίες αποκατάστασης καθώς και διαχείρισης αποβλήτων, και ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Στην πόλη, από την ίδρυσή της, έχουν φυτευτεί περίπου 2 εκατομμύρια δέντρα. Επομένως, μοιάζει περισσότερο με δάσος, με πολλούς επαρχιακούς δρόμους και πολύ λίγες πινακίδες. Όλα τα κτίρια στο Auroville δεν είναι ψηλότερα από δύο ή τρεις ορόφους, οπότε χάνονται εύκολα ανάμεσα σε τόσα πολλά δέντρα. Η ίδια η πόλη καλύπτει περίπου 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται το Matrimandir και ένα τεράστιο δέντρο Banyan(Ινδική συκιά).

Το Matrimandir είναι ένας μεγάλος χρυσός θόλος που βρίσκεται σε μια μεγάλη ανοιχτή περιοχή που ονομάζεται “Ειρήνη”. Κάτω από τον τρούλο υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα διαλογισμού. Το Matrimandir (Ναός της Μητέρας) περιγράφεται από τη Μητέρα ως “σύμβολο της θεϊκής απόκρισης στην ανθρώπινη προσπάθεια για τελειότητα”. Το κτίριο είναι μια σφαίρα καλυμμένη με δίσκους που είναι επενδυμένοι με χρυσές πλάκες. Η σφαίρα στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες που περιβάλλονται από δώδεκα πέταλα.

Το δέντρο Banyan είναι η Ινδική συκιά, που έχει το χαρακτηριστικό του δέντρου που περπατάει. Τα τεράστια κλαδιά φτάνουν στο έδαφος, αποκτούν ρίζα και μετατρέπονται σε κορμό επεκτείνοντας έτσι το δέντρο.

Η ζωή στο Auroville …..

Δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα στο Auroville, καθώς η συμμετοχή σε αυτά απαγορεύεται. Οι κάτοικοι δεν έχουν προσωπική ιδιοκτησία- η γη και τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στο Ίδρυμα Auroville, το οποίο ορίζεται από την κυβέρνηση της Ινδίας. Δεν υπάρχει ούτε ιεραρχία εδώ. Για τη διαχείριση, οι ντόπιοι εκλέγουν όργανα όπως η Επιτροπή Εργασίας και το Συμβούλιο του Auroville, τα οποία χειρίζονται διοικητικά θέματα στην πόλη, αλλά δεν έχουν καμία εξουσία. Σημαντικά προβλήματα συζητούνται στη Συνέλευση, όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Ένας σημαντικός κανόνας της ζωής στο Auroville είναι ότι οι κάτοικοί του πρέπει να εργάζονται κάθε μέρα για πέντε ώρες συμπεριλαμβανομένου και της Κυριακής. Ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων του Auroville είναι τα 30 έτη. Υπάρχουν λίγοι ηλικιωμένοι στην πόλη, αλλά ακόμη και οι γηραιότεροι άνθρωποι εργάζονται.

Η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η παρακολούθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Auroville είναι δωρεάν.

Η γλώσσα διδασκαλίας στο σχολείο είναι η αγγλική. Η εκμάθηση γλωσσών αποτελεί προτεραιότητα. Η πλήρης συστηματική εκπαίδευση ξεκινά στην ηλικία των 14 ετών, ενώ προηγουμένως υπάρχει μια περίοδος προετοιμασίας, όπου δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη φυσική αγωγή και στην ανάπτυξη των ατομικών ικανοτήτων. Στο λύκειο, όλα τα μαθήματα παρακολουθούνται κατ’ επιλογή. Στο σχολείο δεν υπάρχουν βαθμοί ή εξετάσεις. Ούτε τεστ υπάρχουν. Οι απόφοιτοι του Auroville λαμβάνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους στην Ευρώπη. Δεν έχουν απολυτήριο Λυκείου  και μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμιά, που δέχονται εισαγωγές με την προσκόμιση μιας επιστημονικής εργασίας ως απόδειξη της εκπαίδευσής τους.

Δεν υπάρχουν άστεγοι και ζητιάνοι. Αλλά δεν υπάρχουν ούτε πλούσιοι άνθρωποι.

Όλες οι κακές συνήθειες απαγορεύονται: ναρκωτικά, αλκοόλ, κάπνισμα.

Οι γάμοι δεν καταχωρούνται επίσημα. Αν ένα ζευγάρι αποφασίσει να ζήσει μαζί, αυτό είναι αρκετό για να δημιουργήσουν οικογένεια. Επίσης, χωρίζουν με τη δική τους ελεύθερη βούληση. Αλλά τα παιδιά βοηθιούνται από την πόλη, υπάρχουν ειδικά προγράμματα που αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν το παιδί για όλες του τις ανάγκες.

Δεν υπάρχει νοσοκομείο στην πόλη. Υπάρχει όμως Κέντρο Υγείας.

Τα κύρια μέσα μεταφοράς στην πόλη είναι τα ποδήλατα, τα σκούτερ και τα πατίνια.

Το καταστατικό της πόλης του Auroville…….

Το Auroville δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Το Auroville ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Ωστόσο, για να ζήσει κανείς στο Auroville, πρέπει να είναι εθελοντής υπηρέτης της Θείας Συνείδησης.

Το Auroville είναι ένας τόπος ατελείωτης γνώσης, ακούραστης προόδου και αθάνατης νεότητας.

Το Auroville είναι μια γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος. Σκοπός της είναι να γεφυρώσει με τόλμη το χάσμα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, αξιοποιώντας όλα όσα βιώνονται εντός και εκτός του Auroville.

Το Auroville είναι το κέντρο της υλικής και πνευματικής έρευνας, προετοιμάζοντας τη ζωντανή ενσάρκωση της πραγματικής ανθρώπινης Ενότητας. Το Auroville καλωσορίζει όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης. Το Auroville καλωσορίζει όλους όσους έχουν όρεξη να εξελιχθούν και δίψα για μια ποιοτική και πραγματική ζωή.

Αν κάποιος θέλει να ενταχθεί σε αυτόν τον ουτοπικό παράδεισο δεν έχει παρά να κάνει μία αίτηση, ύστερα θα περάσει από συνέντευξη και θα ακολουθήσει δοκιμαστική περίοδος διάρκειας ενός χρόνου, όπου θα εργάζεται και θα ζει σύμφωνα με τους κανόνες της πόλης. Ύστερα από ένα χρόνο θα περάσει από το Συμβούλιο της Πόλης Auroville και θα γίνει μόνιμος κάτοικος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλη η πόλη είναι ουσιαστικά μία αίρεση, αλλά δεν συμφωνώ. Είδα πολύ ήρεμους και ευτυχισμένους ανθρώπους εκεί. Νιώθω μεγάλη ευλογία που βρέθηκα εκεί….Πραγματικά όλη η πόλη αναβλύζει μία θετική αύρα και νιώθεις ηρεμία και γαλήνη περπατώντας στα ατελείωτα δάση και τους κήπους της.

*Σχετικά με εμένα…

Είμαι η Έλλη και λατρεύω τα ταξίδια! Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ταξιδεύω. Βλέπετε είχαμε συγγενείς διασκορπισμένους σε όλες τις χώρες της Σοβιετικής Ένωσης και τους επισκεφτόμασταν συχνά. Ο πατέρας μου έφυγε από το σπίτι του όταν ήταν 15 χρόνων και ταξίδεψε με τον φίλο του πάνω σε μία μηχανή σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Από αυτόν μάλλον κληρονομησα το γονίδιο του ταξιδευτή. 

Οι γονείς μου έζησαν σε πολλές χώρες, μέχρι που επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα. Μένω στην Θεσσαλονίκη από τα 11 μου χρόνια. Έχω ζήσει πόλεμο, έχω υποστεί bulling και ρατσισμό, αυτό όμως με έκανε να αγαπήσω όλους τους λαούς. Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί λαοί, αλλά μόνο καλοί και κακοί άνθρωποι. 

Όταν πηγαίνω σε μία χώρα μου αρέσει να γίνομαι ένα με το πλήθος, να ζω στο έπακρο τις παραδόσεις και τα έθιμα, να γνωρίζω τους ντόπιους αυθεντικούς ανθρώπους και τους τιμάω με το να μαθαίνω να συνεννοουμαι στην γλώσσα τους. Μιλάω Αγγλικά, Ρωσικά, Τουρκικά, Αζερικά, Αρμενικά, αλλά μπορώ να συνεννοηθώ σε πάρα πολλές ακόμα γλώσσες. Επίσης μιλάω την Ποντιακή διάλεκτο και είμαι πολύ περήφανη γι’αυτό.

Έχω ταξιδέψει σε πάρα πολλές χώρες, είτε μόνη, είτε με τον σύζυγό, είτε με φίλους, είτε σαν αρχηγός ενός γκρουπ. Ο στόχος μου δεν είναι να ταξιδεψω σε όλο τον κόσμο, ούτε να φτάσω σε κάποιο ρεκόρ, αλλά στην λίστα μου έχω κάποιες “must visit” χώρες που θέλω οπωσδήποτε να τις επισκεφτώ.

Όταν ήμουν μικρή μου λέγανε ότι μοιάζω με Ινδή, η δασκάλα μου μάλιστα με έβαλε να μάθω να χορεύω Ινδικούς χορούς για μία παράσταση που είχαμε στο σχολείο (τραυματική εμπειρία, δεν το είχα καθόλου με τον χορό). Μεγάλωσα με τις Ινδικες ταινίες και είχα όνειρο να πάω κάποτε στην Ινδία. Ένα όνειρο που πραγματοποιησα, αφού ως γραμματέας του Επίτιμου Προξενείου της Ινδίας μου δόθηκε η ευκαιρία να την επισκεφτώ και μάλιστα πάνω από μία φορά. Είναι από τις χώρες που λατρεύω και σκοπεύω να την γυρίσω όλη. 

Η άλλη μεγάλη μου αγάπη είναι η αχανής Ρωσία με τους πολυάριθμους λαούς της. Την Ρωσία την νιώθω σαν το δεύτερο σπίτι μου. Δεν νιώθω ξένη μιας και μιλάω άπταιστα τα Ρωσικά και ο κόσμος το εκτιμά πολύ αυτό. Ένα από τα πιο δύσκολα ταξίδια που έχω οργανώσει είναι στην Βορειοδυτική Σιβηρία, στην Χερσόνησο Γιαμάλ. Ένα ταξίδι εμπειρίας, ανθρωπολογικού χαρακτήρα κυρίως, που μόνο λίγοι έχουν ζήσει.

Και για το τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό έχω αφήσει τον Καύκασο, τις τρεις Βασίλισσες της Υπερκαυκασιας που λατρεύω, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και την Γεωργία.

Η μεγάλη μου αγάπη για τα ταξίδια με έκανε να αφήσω τις επιστήμες και να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Έτσι από το 2015 συνεργάζομαι και εργάζομαι για το ταξιδιωτικό γραφείο Ambotis, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδεύω συχνά στις χώρες που αγαπάω και γνωρίζω καλά, αλλά και να τις συστήνω στους συνταξιδιώτες μου μέσα από τα δικά μου μάτια . Όλα τα ταξίδια που διοργανώνουμε έχουν κάτι το ξεχωριστό, το αυθεντικό και μένουν αξέχαστα. 

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ινδία, Auroville

Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού.

Kέντρο της υλικής και πνευματικής έρευνας

Ambotis Tours

Πετάξαμε με Turkish Airlines

Η Ινδία είναι 2,5 ώρες μπροστά από την Ελλάδα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση