Είστε ερωτευμένοι ή απλά θέλετε να ερωτευθείτε; Aναζητάτε κάποιο ιδιαίτερο σημείο που θα προκαλέσει έντονα συναισθήματα το κορίτσι σας και θα το θυμάται για πάντα ; Τότε μάλλον χτυπήσατε διάνα επισκεπτόμενοι την περίφημη Φοντάνα ντι Τρέβι (ιταλ. Fontana di Trevi).

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι που είναι τοποθετημένο στην περιοχή Τρέβι στο κέντρο της Ρώμης. Το όνομα “Φοντάνα ντι Τρέβι” σημαίνει “κρήνη στους τρεις δρόμους” (tre vie), στην κυριολεξία σημαίνει “κρήνη του τριδρόμου. Αν και  ήταν ένα από τα 1352 Συντριβάνια! που διέθετε συνολικά η Ρώμη, ωστόσο η Φοντάνα ντι Τρέβι πάντα ξεχώριζε από τα υπόλοιπα.

Στην πραγματικότητα αρχικά ήταν μια πηγή που χρονολογείται από την αρχαία Ρωμαϊκή εποχή, ενώ αργότερα με την κατασκευή του υδραγωγείου παρείχε νερό στα ρωμαϊκά λουτρά και τα άλλα συντριβάνια της κεντρικής Ρώμης.

Αποτελούσε  Ρωμαϊκό έθιμο η κατασκευή ενός όμορφου σιντριβανιού στο τέλος ενός υδραγωγείου που έφερνε νερό, κάτι το οποίο έγινε και εδώ ώστε να σηματοδοτεί την άφιξη του νερού.

Το καλλιτεχνικό αριστούργημα…

Εκτός από καλλιτεχνικό αριστούργημα, είναι το μεγαλύτερο μπαρόκ σιντριβάνι της πόλης ύψους 25,9 μέτρων και πλάτους 49 μέτρων. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι και ολοκληρώθηκε από τον Πιέτρο Μπράτσι. Η έναρξη κατασκευής της τοποθετείται στο 1732 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1762.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι φτιαγμένη πέτρα τραβερτίνη, που σημαίνει “από τον Τίβερη” στα λατινικά. Πρόκειται για ένα ορυκτό που προέρχεται από ανθρακικό ασβέστιο που σχηματίζεται σε κάποιες πηγές νερού, ειδικά στις θερμές.

Το κεντρικό άγαλμά της δεν αντιπροσωπεύει τον Ποσειδώνα, αλλά τον Ωκεανό. Όπως έγραψε ο σχεδιαστής της Νικόλα Σάλβι, το άγαλμα είναι μια εικόνα του Ωκεανού, η προσωποποίηση ενός τεράστιου ποταμού που ρέει γύρω από τη γη και από τον οποίο προέρχονται όλες οι πηγές νερού.

Ο Ωκεανός έχει τα ηνία ενός άρματος το οποίο έλκεται από δύο άλογα. Το ανήσυχο άλογο αντιπροσωπεύει τη βίαιη δύναμη της θάλασσας και το ήσυχο άλογο είναι σύμβολο της θαλάσσιας γαλήνης. Τον Ωκεανό πλαισιώνουν το άγαλμα της Αφθονίας που κρατά συμβολικά ένα κέρας γεμάτο με φρούτα και το άγαλμα της Υγείας με το δάφνινο στεφάνι. 

Που πηγαίνουν τα χρήματα που πετούν οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι;

Είναι γνωστή στους περισσότερους η παράδοση να πετούν τρία κέρματα πίσω από τους ώμους τους προς το σιντριβάνι. Σύμφωνα με το μύθο, αν πετάξεις ένα κέρμα μέσα στο συντριβάνι, τότε θα επιστρέψεις ξανά στη Ρώμη κάποια στιγμή, ένα δεύτερο κέρμα αν αναζητάτε την αγάπη, ή ένα τρίτο αν θέλετε να παντρευτείτε! Το έθιμο ξεκίνησαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι –με ένα κέρμα φυσικά- ώστε να τους ευλογήσουν οι θεοί στα ταξίδια τους και να επιστρέψουν ασφαλείς. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή και αφορά τη ρομαντική κομεντί Three Coins in the Fountain του 1954.

Λέγεται ότι καθημερινά πετιούνται στο σιντριβάνι κέρματα αξίας εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων ευρώ! Κάθε βράδυ τα κέρματα συλλέγονται και δίνονται στη φιλανθρωπική οργάνωση Caritas. Στη συνέχεια, τα χρήματα αξιοποιούνται σε ένα πρόγραμμα σε σούπερ μάρκετ προσφέροντας κάρτες σε απόρους στη Ρώμη βοηθώντας τους να πάρουν τρόφιμα. Αποτελεί επίσης «έγκλημα» αν σκεφτείτε να κλέψετε κέρματα από τη Φοντάν ντι Τρέβι.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι σκηνικό κινηματογραφικών ταινιών

Η εντυπωσιακή ομορφιά αυτού του συντριβανιού, το έκανε όχι μόνο δημοφιλές αξιοθέατο αλλά και σκηνικό ταινιών του κινηματογράφου. Εκτός από την ταινία Dolce Vita, στην οποία η Anita Ekberg πήδηξε μέσα στο συντριβάνι με τα ρούχα, επιπλέον έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες όπως οι Roman Holiday, Three Coins in the Fountain και Lizzie McGuire. Το συντριβάνι αντιγράφηκε ακόμα και στην ταινία Epcot του Walt Disney!

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ρώμη, Ιταλία

Fontana Di Trevi

Tαξιδέψαμε τον Ιούλιο του 2021

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Thea Travel

Πολλές επιλογές αεροπορικών εταιρειών με εναλλακτικά αεροδρόμια του Ciampino (Ryanair) και Fumicino ( Aegean Airlines)

Η Ιταλία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση