Η πραγματικά ενωμένη Ευρώπη έχει στην καρδιά της ένα αεροδρόμιο το οποίο εξυπηρετεί τρεις χώρες μαζί ! Ο λόγος για το Euroairport, το οποίο μοιράζονται τρεις κοντινές πόλεις: η Βασιλεία ( Ελβετία ), το Φράιμπουργκ ( Γερμανία ) και η Μυλούζη ( Γαλλία ).

 Τυπικά το Euroairport βρίσκεται στο έδαφος της Γαλλίας, αλλά βρίσκεται λίγο έξω από τη Βασιλεία ( Ελβετία). Στην ουσία «ανήκει» και στις τρεις χώρες, χωρίς να υπάρχει ίχνος προβλημάτων στη λειτουργία του. Σχετικά με την Ελλάδα, υπάρχει πτήση της Easyjet από και προς Θεσσαλονίκη.

 Βρεθήκαμε στο Euroairport παραμονή πρωτοχρονιάς του 2015 και λίγες ώρες πριν αλλάξει ο χρόνος. Προορισμός μας ήταν η Βέρνη αλλά αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σύντομο πέρασμα από τη Μυλούζη για μόλις δύο ώρες. Η απόσταση μεταξύ τους είναι 30 χλμ.

 Περπατήσαμε στην κεντρική πλατεία της πόλης Place de la Réunion, όπου δεσπόζει ο καθεδρικός ναός της πόλης ( Saint-Etienne ) και χτίστηκε μεταξύ του 1858 και του 1868.  Μια μεσαιωνική  πλατεία, με ιδανικά φωτισμένα τα διάφορα ιστορικά κτίρια. Δεν είχε ιδιαίτερη κίνηση αφού σε λίγη ώρα θα άλλαζε ο χρόνος, και ήδη οι τελευταίοι κάτοικοι επέστρεφαν στα σπίτια τους. Επίσης, από τα συνεργεία καθαριότητας και κάποιες εξέδρες που είδαμε, καταλάβαμε ότι κάποια εκδήλωση μόλις είχε τελειώσει.

 Η Μυλούζη (γαλλ. Mulhouse γερμανικά: Mühlhausen) είναι πόλη της ανατολικής Γαλλίας κοντά στα ελβετικά και γερμανικά σύνορα. Είναι η μεγαλύτερη πόλη στο νομό haut-Rhin, και η δεύτερη μεγαλύτερη στην Αλσατία μετά από το Στρασβούργο, το οποίο απέχει 100 χλμ

 Ο πληθυσμός της είναι περίπου 110.000 κάτοικοι, αλλά το αστικό συγκρότημά της είναι ουσιαστικά μεγαλύτερο από αυτό (230.000 κάτοικοι).

 Αξίζει να επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου – Συλλογή Σλούμπφ (Cité de l’Automobile – Musée National – Collection Schlumpf) με μια σημαντική συλλογή  πάνω από 400 αυτοκίνητα. Ονομάζεται και η «Πόλη του Αυτοκινήτου». Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής αποτελούν τα αυτοκίνητα τις μάρκας Bugatti που είχε εργοστάσιο κατασκευής στην πόλη. 

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το Σιδηροδρομικό Μουσείο της Μυλούζ.

 

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Μυλούζη, Γαλλία

Κλασσική πόλη της κεντρικής Ευρώπης.

Στη Μυλούζη ταξιδέψαμε Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2015

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα

Easyjet

Τόσο η Γαλλία όσο και Γερμανία-Ελβετία, είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση