Εξώπορτες σπιτιών στο Δουβλίνο. Γιατί είναι χρωματιστές;
Μπορούν άραγε οι εξώπορτες των σπιτιών αλλά και διάφορων άλλων κτιρίων, να αποτελέσουν τουριστική ατραξιόν για τους επισκέπτες; Αν μιλάμε για το Δουβλίνο σίγουρα ναι, και αφορά την ποικιλία του χρωματισμού τους. Κυκλοφορούν διάφοροι αστικοί μύθοι σχετικά με τη «γέννηση» της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας, η οποία σήμερα έχει τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον!
Ποιο είναι σπίτι μου…; χικ!
Μία άποψη αφορά το πρόβλημα του αλκοολισμού σε αυτές τις χώρες και την πνευματική σύγχυση των μεθυσμένων. Επιστρέφοντας στο σπίτι τους σχεδόν «λιώμα», πολλές φορές έψαχναν να το βρουν ή χτυπούσαν λάθος πόρτα… Ιδιαίτερα αναφέρεται πως το ξεκίνησε ο Ιρλανδός συγγραφέα Τζορτζ Μουρ, που έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Μουρ ζωγράφισε την πόρτα του πράσινη έτσι ώστε να σταματήσει να τον ενοχλεί ένας άλλος συγγραφέας που ζούσε στην άλλη πλευρά του δρόμου. Ο οποίος χτυπούσε συχνά την πόρτα του Μουρ, επιστρέφοντας στο σπίτι μεθυσμένος από την παμπ. Σε «αντίποινα» ο γείτονας έβαψε τη δική του κόκκινη και πλέον άρχισε το ντόμινο των βαφών σε όλη την πόλη.
Έναν διακοσμητή παρακαλώ…
Άλλοι λένε πως ο Μουρ ξεκίνησε αυτή την πρακτική για καλλιτεχνικούς λόγους, θεωρώντας ότι «ολόκληρη η διακόσμηση του σπιτιού του απαιτούσε μια πράσινη πόρτα». Επιπλέον η αρχιτεκτονική ανάπτυξη του Δουβλίνου χαρακτηρίστηκε από ένα ομοιόμορφο στιλ λόγω των οικοδομικών κανονισμών εκείνη την εποχή – που σημαίνει ότι όλα τα καινούργια σπίτια σε μια συγκεκριμένη περιοχή έπρεπε να είναι ομοιόμορφα χτισμένα. Έτσι το να ζωγραφίζει την εξώπορτα ο κάθε ιδιοκτήτης με ένα ασυνήθιστο χρώμα, αποτελούσε το μοναδικό τρόπο να ξεχωρίζει από τους γείτονες.
«Βάψτε τις πόρτες, έχουμε πένθος…»
Όταν πέθανε η βασίλισσα Βικτώρια, η οποία είχε στην Ιρλανδία το παρατσούκλι «Βασίλισσα λιμού», οι Ιρλανδοί κλήθηκαν να βάψουν τις πόρτες τους μαύρες σε ένδειξη πένθους. Οι Ιρλανδοί όμως αργότερα και σε ένδειξη αντίστασης στη Βρετανική κυριαρχία στη χώρα τους, ζωγράφισαν τις εξώπορτες με έντονα χρώματα.
Οι εξώπορτες μετατρέπονται σε τουριστικό αξιοθέατο..
Όλα ξεκίνησαν το 1970 στη Νέα Υόρκη, όπου πλέον οι χρωματιστές εξώπορτες του Δουβλίνου μετατρέπονται σε πολιτιστικό-τουριστικό αξιοθέατο! Την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου –τη μεγαλύτερη γιορτή για την Ιρλανδία-, οι υπεύθυνοι του Γραφείου Τουρισμού της Ιρλανδίας στην 5η Λεωφόρο, προέβαλαν σε ένα κολάζ τις πόρτες του Δουβλίνου, δημιουργώντας ένα απροσδόκητο επίπεδο ενδιαφέροντος από τους περαστικούς. Σήμερα οι χρωματιστές πόρτες του Δουβλίνο θεωρούνται από τις δημοφιλέστερες και πιο πολυφωτογραφημένες από τους τουρίστες.
Αν σας ενδιαφέρει αυτή η τεχνοτροπία και πάτε ποτέ στο Δουβλίνο, σημειώστε πως θα δείτε αρκετές στη Merrion Square, στο Saint Stephen’s Green και τη Fitzwilliam Square.
INFO BOX
Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!