Είναι ξεκάθαρο πως μέρα με τη μέρα, η γαστρονομία παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις επιλογές των ταξιδιωτών. Κάθε τόπος προσπαθεί να αναδείξει όχι μόνο τα αξιοθέατα και τα ιστορικά μνημεία του, αλλά και τις τοπικές συνταγές με στόχο το οικονομικό όφελος.

Στην Αυστρία και συγκεκριμένα στο Cafe Residenz των ανακτόρων του Σενμπρούν (Schonbrunn Palace), οργανώνεται μια έξυπνη παράσταση-διδασκαλία για τον τρόπο παρασκευής του παραδοσιακού γλυκίσματος Στρούντελ !

Σε έναν όμορφα διακοσμημένο χώρο, στην εικοσάλεπτη διασκεδαστική επίδειξη, θα δείτε και θα μάθετε πως φτιάχνεται το στρούντελ μήλου ( Αpfelstrudel). Φυσικά στο τέλος θα γευτείτε το γλυκό αποτέλεσμα. Ένα πολύ έξυπνο σόου που συναρπάζει του τουρίστες, οι οποίοι κατόπιν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν διάφορα προϊόντα ή σουβενίρ που έχουν σχέση με το στρούντελ.

Ποδιές, γάντια, βιβλία συνταγών, έτοιμες ζύμες, ακόμη και αλεύρι, ζάχαρη και κανέλα είναι στη διάθεση των πελατών για να φτιάξουν στρούντελ όταν επιστρέψουν στο σπίτι τους. Με κάποιο τρόπο θα μεταφέρουν στη χώρα τους μια μικρή γεύση και άρωμα Αυστρίας.

Το στρούντελ

Το στρούντελ είναι ένα γλυκό το οποίο παρασκευάζεται με σφολιάτα ή με ζύμη ειδική για στρούντελ και έχει διάφορες γεμίσεις. Η πιο γνωστή εκδοχή του γλυκού έχει ως βάση τα μήλα, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και την κανέλα. Το στρούντελ συνδέεται πιο συχνά με την αυστριακή κουζίνα, αλλά σήμερα αποτελεί ένα παραδοσιακό γλυκό της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και του Νοτίου Τυρόλου της Ιταλίας.

Το γλυκό έχει τις ρίζες του στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η διάδοση του στρούντελ σε όλο τον κόσμο έγινε την εποχή της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας στα μέσα του 19ου αιώνα. Η παλαιότερη συνταγή στρούντελ χρονολογείται από το 1696, σε ένα χειρόγραφο στη Βιβλιοθήκη της Βιέννης. Σύμφωνα με ένα μύθο, ένας τελειομανής μάγειρας της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας υποστήριζε ότι η ζύμη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτή ώστε κάποιος να μπορεί να διαβάσει ένα ερωτικό γράμμα αγάπης μέσα από αυτή.

Τα πιο γνωστά είδη στρούντελ είναι εκείνα με μήλο (Apfelstrudel) , με γλυκό μαλακό τυρί (Topfenstrudel) και με κρέμα γάλακτος (Millirahmstrudel). Άλλοι τύποι στρούντελ περιλαμβάνουν βύσσινο (Weichselstrudel), κερασιά, γεμιστά καρυδιά (Nussstrudel) και βερύκοκο. Στην Ουγγαρία είναι γνωστό ως rétes, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία και τη Σερβία ως štrudla ή savijača, στη Σλοβενία ως štrudelj ή zavitek, στην Τσεχία ως závin ή Strudl, στην Πολωνία και τη Ρουμανία, ως ștrudel και στη Σλοβακία ως štrúdľa ή závin.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Βιέννη Αυστρία

Πρωτεύουσα της Αυστρίας ιδανική για επίσκεψη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Στη Βιέννη ταξιδέψαμε το Δεκέμβριο του 2017 και μείναμε δύο (2) ημέρες

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Zorpidis Travel Services

Πολλές επιλογές αεροπορικών εταιρειών

Η Αυστρία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση