Αφιέρωμα Αυστραλία

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

 Η Καμπέρα ή πιο σωστά Κανμπέρα, είναι η πρωτεύουσα της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας. Είναι η έδρα της Αυστραλιανής κυβέρνησης και της Βουλής του κράτους, του Ανώτατου Δικαστηρίου και της Εθνικής Πινακοθήκης της Αυστραλίας, αλλά και του Εθνικού Μουσείου της χώρας. 

Θεωρείται μια καινούργια πόλη αφού χτίστηκε μόλις το 1913 σε μια τοποθεσία που επιλέχθηκε συμβιβαστικά το 1908 εξαιτίας της διαμάχης ανάμεσα στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη. Το διαγωνισμό για τον σχεδιασμό της νέας πόλης  κέρδισαν δύο Αμερικανοί αρχιτέκτονες, οι οποίοι έφτιαξαν μια απλωμένη πόλη, με μεγάλους δρόμους, τεράστια πάρκα, πολλούς χώρους πρασίνου, τεχνητές λίμνες, γκαλερί, μουσεία κ.α.

Στη γλώσσα των Αβορίγινων, το όνομα της αυστραλιανής πρωτεύουσας σημαίνει «Ο τόπος συνάντησης». Έχει πληθυσμό κοντά στους τετρακόσιους χιλιάδες κατοίκους και αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη στην ενδοχώρα της Αυστραλίας, αλλά είναι πολύ μικρότερη από τις άλλες δυο πόλεις. Δυστυχώς αν και είναι η πρωτεύουσα της χώρας μένει στη «στη σκιά» της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ, πόλεις που σφύζουν από επιχειρηματική, οικονομική, πολιτιστική και τουριστική ζωή. Αντίθετα στην Καμπέρα όλα κυλούν ήρεμα ή μάλλον βαρετά θα λέγαμε.

Αξίζει να επισκεφτείτε το κοινοβούλιο, ενώ ποικίλα συναισθήματα προκαλεί η μάλλον σαρκαστική  φτωχική κατασκευή που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του και γράφει « Aboriginal Embassy» και αφορά τα προβλήματα σχετικά με την αντιμετώπιση των αυτόχθονων κατοίκων της Αυστραλίας.

Εκτός από τα καγκουρό που σίγουρα θα δείτε στο δρόμο σας, αυτό που πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε είναι το εντυπωσιακό πολεμικό μουσείο της χώρας, το Australian War Memorial Museum. Επιπλέον υπάρχουν αναφορές, χάρτες, κειμήλια και σε ότι αφορά την Ελλάδα, ενώ ακριβώς έξω από το μουσείο στην οδό Anzac Parade,  θα δείτε –μεταξύ άλλων χωρών- και  το «Ελληνικό μνημείο» με την ονομασία The Hellenic (Greek) Memorial . Το μνημείο εγκαινιάστηκε  στις 21 Μαΐου 1988 από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Bob Hawke και τον τότε Αντιπρόεδρο της Ελληνικής κυβέρνησης Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του μνημείου.

Είναι μαρμάρινο και έχει  σχήμα Ελληνικού αμφιθέατρου μέσα σε έναν ελαιώνα. Η δωρική στήλη συμβολίζει τη γέννηση του Ελληνικού πολιτισμού, με ανάγλυφο ένα σταυρό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που αντιπροσωπεύει την μνήμη στους στρατιώτες που θυσιάστηκαν. Η στήλη στέκεται πάνω σε ένα ψηφιδωτό πεζοδρόμιο που αντιπροσωπεύει την τραχιά ακτή και τα πεδία μάχης των εκστρατειών μέσα στην χερσόνησο και τα νησιά της Ελλάδας. (Σχεδιασμός: Mary Hall) . Τα χαλασμένα θραύσματα χάλυβα αντιπροσωπεύουν τη ματαιότητα και την καταστροφή του πολέμου, όπου σε συνδυασμό με τη δωρική στήλη, είναι ένδειξη  των θαμμένων λειψάνων του πολιτισμού και των συγκρούσεων. Επιπλέον το 1991 ο Τζαννής Τζαννετάκης και το Hon. Paul Keating, στο πλαίσιο των εορτασμών της 50ης επετείου των μαχών στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, φύτεψαν συμβολικά και άλλο δέντρο.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Καμπέρα, Αυστραλία

Ταξιδέψαμε τον Ιανουάριο του 2018

Ιδιαίτερα δαπανηρό ταξίδι που θέλει πολλές ημέρες και οπωσδήποτε άνθρωπο να σας φιλοξενήσει και να σας ξεναγήσει

Όταν στην Ελλάδα είναι χειμώνας εκεί είναι καλοκαίρι και το αντίθετο. Πατήστε το εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Cosmorama Travel

Μεγάλη επιλογή μέσω Ευρώπης και Ασίας, τιμές μεταξύ 700-1200 ευρώ

Η Καμπέρα είναι εννέα (9) ώρες μπροστά από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση