Είναι αλήθεια πως στην Ευρώπη γιορτάζουν τα Χριστούγεννα (Παραμονή, 25η Δεκεμβρίου και Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων) με έναν διαφορετικό τρόπο από εμάς τους Έλληνες. Όλα μα όλα κλείνουν και οι Ευρωπαίοι μένουν παραδοσιακά με τις οικογένειές τους μέσα στα σπίτια. Το ουσιαστικό « χριστουγεννιάτικο πανηγύρι» στην Ευρώπη, πραγματοποιείται από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι την Παραμονή 24η Δεκεμβρίου, όπου εκεί θα καταλάβετε πραγματικά τι σημαίνει Χριστούγεννα. Είναι αυτό το υπέροχο συναίσθημα της προσμονής και προετοιμασίας.
 
 Οι βόλτες στα όμορφα καλοστολισμένα καταστήματα, οι μικρές έξοδοι για έναν αχνιστό καφέ ή ένα γλυκό, θα σας κάνουν να νιώσετε ότι ζείτε ένα ξεχωριστό παραμύθι. Θα ξεχάσετε για λίγο τη μιζέρια, τη θλίψη, τα προβλήματα της καθημερινότητας. Όχι ότι αυτό είναι το πραγματικό και αυθεντικό μήνυμα της Γέννησης του Ιησού Χριστού, αλλά καλώς ή κακώς έτσι συμβαίνει. Και αυτό που συμβαίνει στις Ευρωπαϊκές πόλεις είναι η πανδαισία στολισμών από πολύχρωμα φώτα και φωτάκια στους δρόμους και τα καταστήματα, Χριστουγεννιάτικα έλατα, παραδοσιακές αγορές με δώρα και τοπικά γλυκίσματα και τόσα άλλα. Αυτό το κλίμα βιώσαμε σε ταξίδι μας και διερχόμενοι την πόλη του Γκρατς στην Αυστρία για λίγες μόνο ώρες, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και η ατμόσφαιρα ήταν κυριολεκτικά χορταστικά Χριστουγεννιάτικη !
 
 Το Γκρατς ή Γκραζ από τη Σλοβενική λέξη Gradec που σημαίνει «μικρό κάστρο», έχει πληθυσμό κοντά στους τριακόσιες χιλιάδες κατοίκους. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Αυστρία μετά τη Βιέννη και πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Στυρίας (Steiermark στα γερμανικά). Έχει μια μακροχρόνια παράδοση ως πόλη σπουδαστών, με έξι πανεπιστήμια και πάνω από 40.000 φοιτητές από την Αυστρία αλλά και το εξωτερικό. 
 
 Η παλαιά πόλη του Γκρατς είναι ένα από τα καλύτερα διατηρητέα κέντρα πόλεων στην κεντρική Ευρώπη και το 1999 προστέθηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ορισμένα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία περιλαμβάνουν στα Χριστουγεννιάτικα προγράμματά τους και ένα πέρασμα λίγων ωρών από το Γκρατς.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Γκρατς, Αυστρία

Παλιά παραδοσιακή πόλη

Στο Γκρατς ταξιδέψαμε το Δεκέμβριο του 2017 και μείναμε λίγες ώρες διερχόμενοι από Ζάγκρεμπ για Βιέννη

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Zorpidis Travel Services

Πολλές επιλογές αεροπορικών εταιρειών

Η Αυστρία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση