Όποιον ταξιδιωτικό οδηγό και να ανοίξετε σχετικά με τη Βιέννη, θα σας προτείνει οπωσδήποτε να βιώσετε την εμπειρία των παραδοσιακών Βιεννέζικων καφέ. Ατμόσφαιρα, προσεγμένο σέρβις, ποικιλία ροφημάτων, εξαιρετικά γλυκίσματα. Αναφέρεται ότι το πρώτο “καφενείο” (Kaffeehaus) στη Βιέννη άνοιξε από τον Έλληνα Johannes Theodat το 1685, μετά την ήττα των Τούρκων κατά την πολιορκία της Βιέννης (1683).

Το 1839 η Βιέννη είχε ογδόντα καφενεία. Τα Kaffeehaus αποτελούσαν για αιώνες και μέχρι σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της Βιέννης. Έφτασαν στη μεγαλύτερη ακμή τους στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν σύχναζαν σ’ αυτά πολιτικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες κ.α.

Ένα από τα πιο δημοφιλή καφέ της πόλης είναι και το Central. Bρίσκεται στην οδό Χέρενγκασε 14 (Herrengasse 14) της Βιέννης στο πρώτο δημοτικό διαμέρισμα (1. Bezirk) σε κοντινή απόσταση από το ανάκτορο Χόφμπουργκ (Hofburg) των Αψβούργων αυτοκρατόρων.

Κάτω από πολικές θερμοκρασίες και μετά από περίπατο στη στολισμένη πόλη, θέλουμε να ξαποστάσουμε και να ζεσταθούμε, απολαμβάνοντας μια αχνιστή κούπα καφέ, αλλά και ένα Βιεννέζικο γλυκό.

Φτάνοντας στην είσοδο έρχεται η έκπληξη. Μια ουρά ανθρώπων περιμένει υπομονετικά μέσα στην παγωνιά για να μπει μέσα ! Η οποία ουρά δημιουργείται τις περισσότερες ώρες της ημέρας κυρίως από τουρίστες, αλλά ευτυχώς η ροή είναι σχετικά γρήγορη και κάτω από τις οδηγίες του πορτιέρη.

Το Central στεγάζεται στο επιβλητικό Μέγαρο Φέρστελ (Palais Ferstel), ένα ιταλικού ρυθμού μέγαρο του 19ου αιώνα. Οικοδομήθηκε στα 1856-1860 και ξεχωρίζει για τη μοντέρνα για την εποχή του νεογοτθική αρχιτεκτονική, με μαυριτανικές επιρροές, εμπνευσμένη από τα κτήρια της Βενετίας και της Φλωρεντίας. Στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα αποτελούσε τόπο συνάντησης της βιεννέζικης διανόησης.

Ο πιο διάσημος θαμώνας του Central ήταν ο Αυστριακός ποιητής Πέτερ Άλτενμπεργκ (Peter Altenberg, 1859 – 1919), ο “Σωκράτης της Βιέννης’, όπως τον αποκαλούσαν. Σήμερα, προς τιμήν του, ένα ολόσωμο ομοίωμα του ποιητή υποδέχεται τους επισκέπτες. Στο Καφέ Τσεντράλ σύχναζε και ο Σίγκμουντ Φρόυντ, όπου ερχόταν να συναντήσει συναδέλφους του και να παίξει σκάκι, ο ψυχίατρος Άλφρεντ Άντλερ (Alfred Adler), αλλά και οι Ρώσοι επαναστάτες Λέων Τρότσκι, που έπαιζε κι αυτός εδώ σκάκι, και Βλαντίμιρ Λένιν. Και ο Αδόλφος Χίτλερ επισκεπτόταν κατά καιρούς το Central.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Βιέννη Αυστρία

Πρωτεύουσα της Αυστρίας ιδανική για επίσκεψη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Στη Βιέννη ταξιδέψαμε το Δεκέμβριο του 2017 και μείναμε δύο (2) ημέρες

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Zorpidis Travel Services

Πολλές επιλογές αεροπορικών εταιρειών

Η Αυστρία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση