Πικ-νικ σε ακτινιδώνα στην Πιερία! Απίστευτη ταξιδιωτική εμπειρία!

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Λένε πως ο ταξιδιώτης αλλά και ο τουρίστας του μέλλοντος, θα είναι αυτός που θα αναζητά εμπειρίες στον τόπο που θα επισκέπτεται. Εντελώς διαφορετικές και εξιδεικευμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες, οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες και απαιτήσεις του κάθε ταξιδιώτη στοχευμένα.

Μια απίστευτη ταξιδιωτική εμπειρία που βιώσαμε πρόσφατα, ήταν στην Πιερία και συγκεκριμένα στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου και τον γραφικό οικισμό του Λιτοχώρου.

Για τρεις και πλέον ώρες, ζήσαμε και απολαύσαμε κάτω από τα σκιερά δέντρα των ακτινίδιων ή kiwi στην Αγγλική, στιγμές χαλάρωσης, διασκέδασης με μελωδίες από Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, μαγειρικής, γεύσεων, παιχνιδιού και πολλά άλλα! Κι όλα αυτά στο πλαίσιο ενός γαστρονομικού φεστιβάλ!

Σίγουρα είναι μια ιδέα που αν και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, αξίζει να γίνει «τουριστικό προϊόν-εμπειρία». Οργανωμένα σε ομάδες τουριστών οι οποίοι κατακλύζουν την Πιερική γη την περίοδο του καλοκαιριού. Θα ανέβαινε η τουριστική αξία της περιοχής, θα έρθει περισσότερο συνάλλαγμα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα προωθηθούν τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα κ.α.

1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Ολύμπου «Olympus Food Paths» (17-18 Σεπτεμβρίου 2022)

Το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Ολύμπου «Olympus Food Paths»,  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Δίον, Λιτόχωρο και Πλαταμώνα, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής μέσω της γαστρονομίας. Όλο το concept ήταν πρωτοβουλία του Δήμου Δίου Ολύμπου, ενώ την υλοποίηση της δράσης πραγματοποίησαν  οι εταιρείες Open Ways και Geogastronomy του γνωστού σεφ Γιώργου Παλισίδη.

Οι δράσεις περιλάμβαναν επιδείξεις μαγειρικής και οινογευσίες, σεμινάριο μαγειρικής για παιδιά, βιωματική γνωριμία με τοπικά προϊόντα και ανάδειξη τοπικών συνταγών και γεύσεων. Παραγωγοί και επαγγελματίες της περιοχής είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν μπροστά στους επισκέπτες τοπικές παραδοσιακές συνταγές, γεύσεις και έθιμα του τόπου, καθώς και καινοτόμα προϊόντα.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ολύμπου «Olympus Food Paths» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μοναδικά τοπικά προϊόντα και να περιηγηθούν στην ύπαιθρο μέσα από δραστηριότητες που συνδέουν το παρελθόν και το παρόν με το μέλλον της τοπικής γαστρονομίας, στη γη «Ολύμπιων θεών».

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας τίμησε με την παρουσία της η υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη. Αφίσα με το πρόγραμμα.

Το ακτινίδιο Πιερίας

Το ακτινίδιο Πιερίας, ή «πράσινο διαμάντι της Πιερίας»,  που παράγεται στον κάμπο της Πιερίας είναι γνωστό και ως «φρούτο του Ολύμπου»

H ιστορία του…

 Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος κόκκινου ή λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι ράγα και είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματος καφέ και το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, χρώματος μαύρου.

Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.

Θρεπτική αξία ανά 100gr:

 Πρωτείνες 7gr

Υδατάνθρακες 35gr

Λίπος 6gr

Νάτριο 140mg

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Πιερία, παρυφές Ολύμπου. Τοποθεσία Πλατανάκια.

Μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία για όλες τις κατηγορίες ταξιδιωτών και ειδικά για οικογένειες με παιδιά.

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

IOLE Travel (Λαγκαδάς) Πατήστε στο εικονίδιο για μελλοντικές εκδρομές του γραφείου

Μια ολόκληρη ημέρα επίσκεψης είναι μια καλή αρχή για να πάρετε μια πρώτη γεύση του προορισμού.

Αφήστε μια απάντηση