Κάποιες στιγμές θα νομίσετε πως βρίσκεστε στην Παλιά πόλη της Ρόδου ενώ κάποιες άλλες στην Κέρκυρα με τις έντονες Ιταλικές επιρροές. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως αν ξεχαστείτε λίγο, θα πιστέψετε πως δεν ζείτε στο σήμερα και στον 21ο αιώνα, αλλά κάπου μεταξύ 15ου και 19ου ! Κάπου θα ξεπροβάλει κάποιος πάνοπλος στρατιώτης από το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών, τα άλογα θα καλπάσουν και ο βασιλιάς με τη βασίλισσα θα κάνουν τον περίπατό τους. Καλώς ήλθατε στη πόλη «ανοιχτό μουσείο», τη γραφική και ιστορική Βαλέτα αλλά και όλο το νησί της Μάλτας.

 Αυτή η άριστα διατηρημένη και πανέμορφη καστρούπολη θα σας συναρπάσει και θα σας ενθουσιάσει σε κάθε βήμα που θα κάνετε. Μεσαιωνικά κάστρα και φρούρια, πολεμίστρες, γραφικά στενάκια, ανοιχτές πλατείες γεμάτες ολάνθιστα λουλούδια, εκπληκτική θέα όπου κι αν στραφεί το βλέμμα σας, γοητευτικά φυσικά και τεχνητά λιμάνια, τάφροι, ιστορικά πετρόκτιστα κτίρια και πολλά άλλα συνθέτουν ένα σκηνικό που κυριολεκτικά ζωντανεύει το μακρινό ιστορικό παρελθόν μπροστά στα μάτια σας. 

 Η πρωτεύουσα της Μάλτα Βαλέτα έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως ένα από τα μέρη με την μεγαλύτερη «συμπύκνωση» ιστορικών μνημείων στον κόσμο! Γνωστή και ως Il-Belt (Η Πόλη) στα Μαλτέζικα, αν και πρωτεύουσα αυτής της νησιωτικής χώρας, έχει μόλις δέκα χιλιάδες περίπου κατοίκους ενώ οι περισσότεροι που κινούνται μέσα στην πόλη είναι τουρίστες. Η ανάπτυξή της χρονολογείται γύρω στον 16ο αιώνα κατά την διάρκεια της κατοχής της Μάλτας από το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ιερουσαλήμ. Αρχιτεκτονικά έχει μπαρόκ ρυθμό με στοιχεία Αναγεννησιακού, Νεοκλασικού αλλά και σύγχρονης αισθητικής. 

 Από το 1980 αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ενώ υπέστη πληγές κατά τον Β΄ΠΠ. Οφείλει την όνομά της στον Μεγάλο Μάγιστρο ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ, ο οποίος απώθησε τους Οθωμανούς το 1565. Η Βαλέτα είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να μεταβούν σε έναν σχετικά κοντινό προορισμό (μόλις 1,5 ώρα πτήσης περίπου από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη), συνδυάζοντας καλοπέραση και χαλάρωση με επίσκεψη σε σημεία ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος. Αν θέλετε εκπληκτική θέα πηγαίνετε στο Πάρκο Μπαράκα και ακριβώς δίπλα στο παλάτι της Καστίλης. Στο κέντρο της πόλης θα χορτάσετε ρομαντικές βόλτες ενώ δεν θα μείνετε καθόλου παραπονεμένοι σε ότι αφορά το αγαπημένο τρίπτυχο των Ελλήνων ταξιδιωτών δηλαδή «καφέ-φαγητό-ψώνια». Αν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε τη θάλασσα, το σημείο που σας ενδιαφέρει είναι η Προβλήτα της Βαλέτα ή Valletta Waterfront όπου σταθμεύουν τα κρουαζιερόπλοια αλλά και υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καφέ-μπαρ κτλ. 

 Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι «Τρεις Πόλεις» στις οποίες θα αναφερθούμε αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Βαλέτα, Μάλτα

Ταξίδεψα τον Μάρτιο του 2019

Καιρός πολύ ζεστός τους θερινούς μήνες, προτιμήστε Άνοιξη - Φθινόπωρο

Silver Holidays

Air Malta

Η Μάλτα βρίσκεται μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση