Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος

Στη πολυήμερη περιήγηση μας, στο συγκλονιστικό σύμπλεγμα των Αγράφων, οδηγώντας σε χωμάτινες διαδρομές στα χείλη γκρεμών και θωρώντας τα δασωμένα με θεόρατα έλατα βουνά, φθάνουμε στο ξακουστό χωριό τα Άγραφα. Χτισμένο στα 880μ. το χωριό, στα ριζά πανύψηλων βουνών, περιτριγυρίζεται από τα ρέματα του Αγραφιώτη ποταμού. Ιστορία λαμπερή, εσαεί παρόντες ο Αητός των Αγράφων, ο Αντώνης Κατσαντώνης κι ο οπλαρχηγός και αρχιστράτηγος της Ρούμελης Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Στα μέρη τούτα τα δοξασμένα, έρχεσαι για να αφουγκραστείς την ιστορία, να γίνεις ένα με τη φύση, να βρεις τον εαυτό σου. Εδώ δεν είσαι τουρίστας, εδώ είσαι πραγματικός ταξιδευτής. Η περιοχή είναι το προπύργιο των εραστών της φύσης. Η προσέγγιση είναι εύκολη με αυτοκίνητα 4×4, για τα δε συμβατικά, απαιτείται προσοχή στα δύσβατα μέρη της διαδρομής που υπάρχουν χωματόδρομοι.

Η αίσθηση που αφήνει η δυσκολία προσβασιμότητας της περιοχής, σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος, είναι απλά απερίγραπτη. Η κούραση του ταξιδιού παραμερίζεται κι όλα γίνονται ένα με μας.

Αλπικά τοπία, δάση επιβλητικά, αβυσσαλέοι γκρεμοί, ποτάμια, ρέματα, γεφύρια, μοναστήρια, άγρια ζώα και τα κοπάδια των αμνών και των εριφίων. Εκκωφαντική ησυχία, ζεστή φιλοξενία στους λιγοστούς μα ωραίους ξενώνες, μικροί καφενέδες, η μεγάλη πλατεία, τα θεόρατα πλατάνια. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου (κτίση 1898), δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Στην είσοδο του χωριού, ψηλά στον λόφο, το άγαλμα του Κατσαντώνη, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν ο νερόμυλος, που λειτουργεί ως χώρος αναψυχής και ταβέρνα, με πέστροφες, το πέτρινο γεφύρι στην έξοδο του χωριού, ενώ όσοι αγαπούν την ορειβασία, μπορούν να βαδίσουν στο φαράγγι του Αγραφιώτη (δίκτυο «Νατούρα 2000»), τη θέση Βελή (εδώ ο Κατσαντώνης σκότωσε το Βεληγκέκα το 1807), τις πολεμίστρες του Κατσαντώνη στο Βουϊδόρεμα της Χρύσως, το φαράγγι Χοντέικα και τη θέση Νιάλα, όπου υπάρχει μνημείο του Εμφυλίου πολέμου. Τα Άγραφα κατοικούνται από 90 κατοίκους και απέχουν 68 χλμ, από το Καρπενήσι και 70 απο την Καρδίτσα (μέσω Πετραλώνων). Παλαιότερα ήταν η έδρα του Δήμου Αγράφων. Για την διαμονή σας, εδώ βρίσκονται ο ξενώνας της Κυρά-Νίκης και ο ξενώνας Πύργος Αγράφων.

Η μικρή πατρίδα, πάντα έχει τον τρόπο να αφήνει άφωνο, τους ταξιδευτές. Έρρωσθε και ευδαιμονείτε!

θα με βρείτε επίσης:

Photo © Μπάμπης Τάσιος
www.babistasios.blogspot.gr
https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr/

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Άγραφα

Δυτική Ελλάδα, νομός Ευρυτανίας

Αφιερώστε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο το λιγότερο.

Splendid Travel

Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι των Ιωαννίνων

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση