Μπρυζ! Πόσο όμορφη Θεέ μου!

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Πρέπει να είχε πολλά κέφια ο καλός Θεός, όταν ξεκίνησε να φτιάχνει αυτή την τόσο όμορη και γοητευτική πόλη του Βελγίου και της Κεντρικής Ευρώπης γενικότερα. Για να ακριβολογούμε όμως, κύριοι «υπεύθυνοι» είναι οι άνθρωποι.

 Οι οποίοι όχι μόνο έχτισαν μια παραμυθένια πολιτεία, αλλά κυρίως κατάφεραν μέχρι και σήμερα να τη διατηρήσουν σε άριστη κατάσταση σεβόμενοι την ιστορία του τόπου τους. Αποτέλεσμα; Σήμερα η Μπρυζ να είναι μια από τις ομορφότερες και δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης, προσελκύοντας εκατομμύρια τουριστών από όλο τον κόσμο!

Μπρυζ ή αλλιώς «Βενετία του Βορρά»!

Η Μπρυζ ή Μπριζ, είναι μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη η οποία καταφέρνει να διατηρεί μέχρι και σήμερα, ένα ιδιαίτερο ύφος, χαρακτήρα και χρώμα. Την ονομάζουν “Βενετία του Βορρά” και όχι άδικα, αφού είναι μια πόλη μέσα στα κανάλια.

Η Μπρυζ ,παλαιότερα ονομαζόταν, Βρύγη,(Ολλανδικά: Brugge, Γαλλικά: Bruges) και ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα από τους Βίκινγκς. Είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας της Δυτική Φλάνδρας και βρίσκεται 90 χλμ. ΒΔ των Βρυξελλών, ενώ απέχει μόλις 15χλμ. από τη Βόρεια Θάλασσα, με την οποία, κατά τον Μεσαίωνα επικοινωνούσε μέσω της λιμνοθάλασσας του Τσβιν.

Είναι σημαντικό λιμάνι της χώρας (συνδέεται μέσω καναλιών με τη Ζεεμπρίγκε) και σιδηροδρομικός κόμβος. Είναι διεθνώς γνωστή για τη υφαντουργική βιομηχανία της και κυρίως για την κατασκευή παραδοσιακών δαντελών. Το 2002 ορίστηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Τι να δείτε

Γνωρίστε αυτή την πανέμορφη πόλη περπατώντας στους λιθόστρωτους δρόμους της, ανάμεσα στα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά κτίρια, μεταξύ των οποίων πολλά μέγαρα, όπως το κτίριο του δημαρχείου (Οτέλ ντε βιλ, 14ος αι.), ο Πύργος της Γοτθικής Αγοράς (13ος αι.) το μέγαρο των δικαστικών αρχείων (16ος αι.) κ.α., αλλά και κάνοντας μια μοναδική περιήγηση με καραβάκι στο εκτεταμένο δίκτυο από κανάλια και τεχνητές λίμνες.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την Πλατεία της Αγοράς με το Καμπαναριό της Μπριζ (Markt & Belfort), επισκεφτείτε τη Λίμνη της Αγάπης (Minnewater), το Ζυθοποιείο & Μουσείο Σοκολάτας (Brewery De Gouden Boom & Choco-Story), γευματίστε και πιείτε μια Βελγική μπύρα σε ένα από τα δεκάδες παραδοσιακά καφέ ή εστιατόρια, και κλείστε τη μέρας σας με μια ρομαντική βαρκάδα.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Μπρυζ (Brugge) Βέλγιο

Ιδανική για επίσκεψη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και σε συνδυασμό με τη Γάνδη που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ αλλά και τις Βρυξέλλες (απόσταση 100 χλμ)

Στη Μπρυζ ταξιδέψαμε το Οκτώβριο του 2021 και μείναμε μια (2) ημέρες.

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Thea Travel

Πολλές επιλογές αεροπορικών εταιρειών

To Βέλγιο είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση