Γράφει και φωτογραφίζει o Πάνος Γεωργιάδης

Την Κορυτσά την είχα συνδυάσει με τον πόλεμο του 1940, με τις περήφανες και θριαμβευτικές νίκες του Ελληνικού Στρατού εναντίον των Ιταλών. Κι αυτό γιατί στο σχολείο αναφερόταν πάντα μαζί με το Τεπελένι, Αργυρόκαστρο, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα και Χειμάρρα, πόλεις που απελευθέρωσε ο στρατός μας.

Αν και είχα επισκεφτεί την πρωτεύουσα τα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο και είχα εντυπωσιαστεί με τις αλλαγές που συνέβησαν και συμβαίνουν στη γειτονική μας χώρα, ωστόσο θεωρούσα πως αυτή η πόλη δεν θα έχει κάτι ιδιαίτερο να δείξει. Τόσο από ιστορικής, μα κυρίως τουριστικής-ταξιδιωτικής άποψης.

Ώσπου πραγματοποιήσαμε μια ημερήσια εκδρομή στην Κορυτσά…

Η Κορυτσά είναι μια πόλη περίπου ογδόντα χιλιάδων κατοίκων η οποία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αλβανία και πολύ κοντά στα ελληνικά σύνορα. Υπολογίστε ένα μισάωρο από τα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής.  

Το τοπίο συνδυάζει πεδιάδες, λόφους και σχετικά χαμηλά βουνά αλλά και  περιβάλλεται η πόλη από τα όρη Μοράβα. Σήμερα η Κορυτσά θεωρείται  βιομηχανική περιοχή. Παράγει ζάχαρη, οινόπνευμα, μπίρα, δέρματα και υφαντουργικά προϊόντα. Στα παλαιότερα χρόνια υπήρξε κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων.

Το όνομα..

Το όνομα Κορυτσά έχει σλαβική ρίζα. Προέρχεται από το σλαβικό Gorica (Γκόριτσα, ‘βουναλάκι’). Το όνομα της σε άλλες γλώσσες: Σλαβικά Горица, Σερβικά Корча και Ιταλικά Coriza.

Κορυτσά! Άρωμα Ελληνικό…

Δε γνωρίζω γιατί αλλά τα παλαιότερα χρόνια τη χαρακτήριζαν και ως το μικρό «Παρίσι των Βαλκανίων»… Δεν θα έλεγα πως σήμερα μοιάζει με Παρίσι αλλά αν παρατηρήσει κάποιος τα παλιά οικήματα, αρχοντικά, η δημόσια κτίρια που απέμειναν, θα διαπιστώσει πως αυτή η πόλη πρέπει να πέρασε ένδοξες στιγμές ακμής. Επίσης θα νιώσει αμέσως, πως η Κορυτσά έχει άρωμα Ελληνικό! Το βλέπεις στην αρχιτεκτονική των οικημάτων, στο «φωνάζει» το κεντρικότερο σημείο της πόλης, ο ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Σημείο εκκίνησης της βόλτα σας στην Κορυτσά. Αυτό επίσης που θα σας κάνει εντύπωση είναι πως σχεδόν όλοι μιλούν Ελληνικά!

Αναμφίβολα, η Κορυτσά έχει συνδέσει το όνομά της με την ελληνική ιστορία. Μια πόλη που μέχρι το 1920 περίπου, ήταν μια αμιγώς ελληνική πόλη που συνδέθηκε με προσωπικότητες του 20ού αιώνα, όπως το Γεώργιο Σεφέρη.  Ήταν επίσης έδρα φημισμένων ελληνικών σχολείων και της μεσοπολεμικής Τράπεζας των Αθηνών.

Τι να δείτε

Όπως προαναφέραμε σημείο εκκίνησης της βόλτα σας είναι ο Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Από εκεί  κατηφορίστε στον όμορφο πεζόδρομo Bulevardi Shen Gjergji με τα καφέ, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια. Πιο κάτω και αριστερά κατευθυνθείτε στο πιο τουριστικό και ζωντανό μέρος την περιοχή του παζαριού Pazari Korces που είναι και η παλιά πόλη. Εκεί πραγματικά θα νιώσετε πως ο χρόνος σταμάτησε και όλα είναι όπως παλιά!

Στην πλατεία θα απολαύσετε τον καφέ σας, μια τοπική μπύρα η να γευματίσετε. Το καλύτερο όμως να περπατήστε και χαθείτε στα μικρά σοκάκια της παλιάς πόλης, να ψωνίστε κάτι από τα διάφορα μαγαζάκια που πωλούν από σουβενίρ, υφαντά και χαλιά, μέχρι παραδοσιακές πίτες.

Επισκεφτείτε επίσης και το τζαμί Ηλίας Μιραχόρι, (Iljaz Mirahori Mosque) ένα από παλαιότερα τζαμιά στην Αλβανία. Η Οθωμανική κυριαρχία επί της Κορυτσάς διήρκεσε μέχρι το 1912.

Η Κορυτσά εκτός από Πόλη των Καντάδων, αναφέρεται και ως πόλη των μουσείων. Το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης της Αλβανίας έχει πλούσια αρχεία περίπου 6.500 εικόνων και 500 άλλων αντικειμένων από ύφασμα, πέτρα και μέταλλο. Στην Κορυτσά βρίσκεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ως μουσεία λειτουργούν το πρώτο Αλβανικό Σχολείο, καθώς και το σπίτι και πινακοθήκη του ζωγράφου Βάντζους Μίο. Στην πόλη βρίσκονται επίσης το Μουσείο Μπράτκο (κυρίως Ασιατικής τέχνης) και το Μουσείο Ανατολής. Η Κορυτσά έχει ένα δημοτικό θέατρο, το Θέατρο Αντόν Ζάκο Τσαγιούπι, που άρχισε τις παραστάσεις του το 1950 και από τότε λειτουργεί συνεχώς.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Κορυτσά, Αλβανία

Ταξίδεψα το 2011 και 2024

Πατήστε στο εικονίδιο για πρόγνωση καιρού

Η χώρα είναι σχετικά οικονομική αλλά συνεχώς ανεβάινει το επίπεδο ζωής όπως και οι τιμές. Νόμισμά της είναι το ΛΕΚ. Η συνεννόηση έγινε κυρίως στα ελληνικά αφού πάντα βρισκόταν κάποιος πρόθυμος να μας βοηθήσει, ο οποίος είχε ζήσει στη χώρα μας και μιλούσε γι’ αυτή με τα καλύτερα λόγια.

Στην Αλβανία μπορείς να πας με τρεις τρόπους : οδικώς μέσω Κρυσταλοπηγής ή Κακκαβιάς, ακτοπλοϊκώς από την Κέρκυρα και αεροπορικώς με απευθείας σύνδεση από την Αθήνα.

Olympic Air

Η Αλβανία είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση