Μετά τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε με το κορονοϊό, το τοπίο σε ότι αφορά τον τουρισμό, επιτέλους αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Η διάθεση όλων σταδιακά ανεβαίνει και η αισιοδοξία έστω και συγκρατημένη είναι εμφανής. Η νησιωτική Ελλάδα φαίνεται πως θα παίξει πολύ δυνατά στις προτιμήσεις, όχι μόνο των ξένων αλλά και των Ελλήνων.

Οι Κυκλάδες αποτελούν σταθερή και διαχρονική αξία, αφού θεωρούνται προορισμός που συνδυάζει τη χαλάρωση με την αυθεντική παράδοση και κουλτούρα της Ελλάδας. Η Παροικία είναι ένα τέτοιο μέρος, που όμως θα λέγαμε πως είναι και λίγο «αδικημένο» σε σχέση με την κοσμοπολίτικη Νάουσα. Το όνομά της προέρχεται από την εποχή του Βυζαντίου και τους κολίγους (παροίκους) του ναού της Εκατονταπυλιανής.

Αν και η Παροικιά είναι πρωτεύουσα (χώρα) αλλά και ο κύριος λιμένας του νησιού, ωστόσο οι περισσότεροι ταξιδιώτες θα μετακινηθούν στη Νάουσα ή τα άλλα χωριά της Πάρου. Οι ντόπιοι την αναφέρουν και ως Παρκιά, ενώ είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης. Διατηρεί σε εξαιρετικό επίπεδο την κυκλαδική αρχιτεκτονική, μαζί με τη γραφικότητα και το τοπικό της χρώμα.

Τα κατάλευκα σπιτάκια, οι βουκαμβίλιες, οι αυλές, οι σαράντα μικρές και μεγάλες εκκλησίες, τα όμορφα και πεντακάθαρα πλακόστρωτα στενάκια με τα διάφορα τουριστικά καταστήματα, συνθέτουν ένα σκηνικό που σε κάνουν να χαθείς ανάμεσά τους για ώρες πολλές. Ειδικά ένας περίπατος στον παλαιό οικισμό και γύρω από το παλιό Ενετικό Κάστρο, θα προσφέρει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, ενώ μην παραλείψετε να ανάψετε και ένα κερί στην περίφημη Παναγία Εκατονταπυλιανή. Ένα από τα σπουδαιότερα καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα το μεγαλύτερο σε μέγεθος.

Μας έκανε επίσης εντύπωση, η ονοματοδοσία των οδών της Παροικίας, με στόχο να τιμηθούν μεγάλες μορφές του νησιού. Έτσι οι δρόμοι είναι αφιερωμένοι σε ονόματα από αρχαίους γλύπτες, ποιητές, μαθηματικούς, ιστορικούς, ονόματα από αγωνιστές και πεσόντες σε πολέμους, ονόματα αγίων, οσίων, επισκόπων, ναονύμια, ονόματα δωρητών, ευεργετών, επιστημόνων, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών κ.α.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Παροικιά Πάρος

Την επισκεφτήκαμε τον Ιούνιο του 2019

Ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός για οικογένειες και καλοφαγάδες!

Athos Hellas

Συνδυάστε το ταξίδι σας στην Πάρο με επίσκεψη στη Νάξο αφού χρειάζεται μόλις μία (1) ώρα με το πλοίο.

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση