Kεμενο-φωτογραφίες: Ράνια Κοτινοπούλου

Ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο βρίσκεται στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλία. Τεράστιοι κάθετοι, σκουρόχρωμοι βράχοι υψώνονται πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας δημιουργήματα μια προϊστορικής εποχής. Πρόκειται φυσικά για τους βράχους των Μετεώρων!

Μια εκδρομή στα Μετέωρα είναι η ιδανική εκδρομή για όσους θέλουν να συνδυάσουν την μαγεία της φύσης με ένα θρησκευτικό προσκύνημα. Τα μοναστήρια που χτίστηκαν από ερημίτες μοναχούς χίλια χρόνια πριν, αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα της Ελλάδας μετά το Άγιο Όρος. Επιπλέον, η περιοχή αποτελεί αναρριχητικό προορισμό για τους λάτρεις των σπορ, πάνω στο δρόμο που χάραξαν οι πρώτοι αναρριχητές μοναχοί.

Για μια μονοήμερη εξόρμηση επιλέξαμε το IOLE travel, καθώς η εμπειρία της οργάνωσης, το γεμάτο πρόγραμμα με πλούσιες εικόνες και το μεράκι των ιδιοκτητών αποτελούν εγγύηση.

Οι πρώτες εικόνες που αντικρύζει κανείς φτάνοντας στην περιοχή είναι καθηλωτικές. Τεράστιοι βράχοι κρέμονται κυριολεκτικά πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας σαν ακοίμητοι φρουροί. Με δέος κοιτάς ψηλά για να φτάσεις με τα μάτια την κορυφή και αντικρύζεις τα μοναστήρια χτισμένα σαν αετοφωλιές ψηλά στις κορυφές.

Σήμερα σώζονται 8 Μονές από τις οποίες οι 6 είναι σε λειτουργία. Τέσσερις ανδρικές και δύο γυναικείες. Το πιο εύκολα προσβάσιμο και πιο κοντά στην Καλαμπάκα είναι το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου που αποτέλεσε και την πρώτη μας επίσκεψη.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το ανδρικό μοναστήρι, την Ιερά Μονή Βαρλαάμ, που αποτελεί ένα από τα κύρια μουσεία για τους επισκέπτες των Μετεώρων. Εκεί, εκτός από τις σημαντικές αγιογραφίες που θα δει κανείς, υπάρχει και ένα πλήθος από ιερά κειμήλια και πολύτιμα αρχεία ιστορικών κειμένων που σώθηκαν με μεγάλη προσπάθεια μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Πολλά από τα μοναστήρια λεηλατήθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πλέον αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Επόμενος προορισμός η πόλη των Τρικάλων. Η καλύτερη επιλογή για φαγητό και καφέ εκεί στις όχθες του Ληθαίου ποταμού κάτω από τα πλατάνια!

Η επιστροφή μας βρίσκει σίγουρα κουρασμένους αλλά και γεμάτους με εικόνες, εμπειρίες και γνώσεις!

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Μετέωρα, Τρίκαλα Θεσσαλίας

Μνημείο της Φύσης και λίκνο της Ορθοδοξίας, παγκόσμιας εμβέλειας

Ιδανικός προορισμός ακόμη και για ημερήσια εκδρομή για τους περισσότερους Έλληνες, αφού βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της χώρας μας.

Ταξιδέψαμε με το IOLE Travel με έδρα το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Η απόσταση από Θεσσαλονίκη και Αθήνα είναι 230 χλμ και 350 χλμ αντίστοιχα.

Πατήστε το εικονίδιο για να δείτε on line πρόγνωση καιρού.

Αφήστε μια απάντηση