Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πολλοί τρόποι ψαρέματος, αλλά στη Σρι Λάνκα χρησιμοποιούν έναν τρόπο μάλλον μοναδικό. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Tangalle και σε ένα τμήμα περίπου τριάντα χιλιομέτρων στη νότια ακτή της χώρας μεταξύ των πόλεων Unawatuna και Weligama, θα δείτε κάτι εντυπωσιακό.

 Οι αλιείς κάθονται κατακόρυφα πάνω σε έναν πάσσαλο ο οποίος ονομάζεται petta. Κατόπιν ρίχνουν την πετονιά και περιμένουν να τσιμπήσει το ψάρι. Αν και πολλοί νομίζουν πως αυτός ο τρόπος ψαρέματος έρχεται από τα βάθη των αιώνων, στην πραγματικότητα λέγεται πως ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και την έλλειψη τροφίμων. Οι πεινασμένοι κάτοικοι προσέγγιζαν βυθισμένα πλοία ή αεροσκάφη, ακόμη και κοραλλιογενείς υφάλους, στην προσπάθειά τους να βρουν κάποιο είδος τροφής χρησιμοποιώντας αυτά τα αυτοσχέδια ξυλοπόδαρα. Αυτές οι δεξιότητες μεταφέρθηκαν στη συνέχεια και στις επόμενες γενιές αλιέων.

 Ο συγκεκριμένος τρόπος χρησιμοποιήθηκε ευρύτερα σε όλη την ακτή μέχρι και το μεγάλο τσουνάμι του 2004 και είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν ή να σταματήσουν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια. Αν και φαινομενικά αυτή η δραστηριότητα είναι εύκολη και άνετη, στην πραγματικότητα απαιτεί μεγάλη ικανότητα και ισορροπία. Το ακόμη πιο ευχάριστο όλων είναι πως αυτοί οι αλιείς προσελκύουν το ενδιαφέρον των τουριστών, ενώ η «φωτογραφία τους» αποτελεί πλέον τουριστικό σήμα κατατεθέν της χώρας και θα τη δείτε σε σουβενίρ, τουριστικούς οδηγούς κτλ 
 
 Λέγεται επίσης πως σε κάποιες παραλίες δεν ψαρεύουν στην πραγματικότητα, αλλά κάθονται πάνω στα ξυλοπόδαρα μόνο για την ευχαρίστηση των τουριστών, να τους φωτογραφήσουν και να πάρουν ένα μικρό φιλοδώρημα.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Σρι Λάνκα

Ταξίδεψα την άνοιξη του 2018

Χώρα-νησί που συνδυάζει χαλάρωση με ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα.

Επισκεφτείτε την Σρι Λάνκα συνδυαστικά με Μαλδίβες αφού είναι κοντά σχετικά και υπάρχει αεροπορική σύνδεση.

Cosmorama Travel

Η Σρι Λάνκα είναι 2,5 ώρες μπροστά από την Ελλάδα

Πατήστε εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση