Σίγουρα η αρχαία Ολυμπία αποτελεί έναν από δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά με παγκόσμια ακτινοβολία. Κι όχι άδικα, αφού εκεί άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας το οποίο ήταν αφιερωμένο στον πατέρα των θεών το Δία, καθιερώνοντάς το στο πανελλήνιο ως το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο της εποχής.

Παράλληλα συνδέθηκε με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, έναν θεσμό με μεγάλη λάμψη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η απαρχή της λατρείας και των μυθικών αναμετρήσεων που έλαβαν χώρα στην Ολυμπία χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Οι τοπικοί μύθοι σχετικά με τον ισχυρό βασιλιά της περιοχής τον ξακουστό Πέλοπα και τον ποτάμιο θεό Αλφειό, φανερώνουν τους ισχυρούς δεσμούς του ιερού τόσο με την Ανατολή όσο και με τη Δύση.

 Η Ολυμπία βρίσκεται στη δυτική Πελοπόννησο, στην πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού μέσα σε μια κατάφυτη βλάστηση, η οποία όμως μετρά τις πληγές της από τις καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021.

Η Ολυμπία ονομαζόταν Άλτις, δηλαδή Ιερό Άλσος. Αρχικά υπήρξε αγροτικός οικισμός και σταδιακά εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Εκεί βρισκόταν για περίπου χίλια χρόνια το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες

Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Αναδιοργανώθηκαν  οι αγώνες από τον Ίφιτο, βασιλιά της Ήλιδας, από τον Κλεοσθένη της Πίσας και τον Λυκούργο της Σπάρτης, οι οποίοι θέσπισαν και την ιερή εκεχειρία. Τα Ολύμπια τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια και σύντομα απέκτησαν πανελλήνιο χαρακτήρα. Όμως οι Αγώνες τελούνται ήδη πολύ παλαιότερα, διότι σύμφωνα με την παράδοση τους ξεκίνησε ο Πέλοπας, που κέρδισε σε αρματοδρομία τον βασιλιά της Πίσας Οινόμαο.

Περιήγηση στο αρχαίο στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων

Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, το αρχαίο στάδιο σηματοδοτεί το χώρο, όπου τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Ηραία. Το στάδιο έλαβε τη μορφή που βλέπετε σήμερα στις αρχές του 5ου αι. π.Χ., όταν οικοδομήθηκε ο μεγάλος ναός του Δία. Κατά την αρχαιότητα, νότια του σταδίου υπήρχε και ο ιππόδρομος. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηριακά συγκροτήματα λουτρών και επαύλεων, όπως η περίφημη έπαυλη που έκτισε ο Νέρων, όταν διέμενε στην Ολυμπία για να πάρει μέρος στους αγώνες.

Όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες σιγά σιγά έχασαν την σημασία τους, αφού θεωρούνταν πια παγανιστική γιορτή. Τελικά, το 393 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους. Από τότε η αρχαία Ολυμπία δεν ξαναγνώρισε το μεγαλείο και την αίγλη που απολάμβανε ως κέντρο διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 18 Αυγούστου του 2004, το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας ξαναέζησε στιγμές αίγλης μετά από 1611 χρόνια, καθώς φιλοξένησε το αγώνισμα της σφαιροβολίας ανδρών και γυναικών στο πλαίσιο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Τα άλλα οικοδομήματα

Σταδιακά ανεγέρθηκαν τα διάφορα οικοδομήματα, θρησκευτικού και κοσμικού χαρακτήρα μέχρι να πάρει τον 2ο αι. μ.Χ τη μορφή που έχει σήμερα. Το παλαιότερο κτίσμα είναι ο ναός της Ήρας και το νεώτερο το Νυμφαίο. Στη ρωμαϊκή περίοδο, συμπληρώθηκαν και ανασκευάστηκαν πολλά κτίρια δεδομένου πως οι Ρωμαίοι συνέχισαν τους αγώνες χωρίς διακοπή.

Ο Ερμής του Πραξιτέλη

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας θα βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με τον «πρωταγωνιστή»: είναι ο Ερμής του Πραξιτέλη, από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου. Ο θεός στηρίζεται σε έναν κορμό δέντρου. Στο αριστερό του χέρι, ο μικρός Διόνυσος. Η αρχαία ελληνική τέχνη αποτυπώνει το κάλλος, την ισορροπία, την αρμονία. Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, το άγαλμα υπέστη επεμβάσεις, όταν μεταφέρθηκε στο Ηραίο. Σήμερα, στο μουσείο της Ολυμπίας, εκτός του Ερμή, θα απολαύσετε τη μόνιμη έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές στον ιερό χώρο της Άλτεως. Εκθέματα από τα προϊστορικά έως και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια με σημαντικότερη την έκθεση των γλυπτών, που φιλοξενεί και την αρματοδρομία Πέλοπα και Οινομάου, καθώς και τη Φτερωτή Νίκη του Παιωνίου.

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας

Επισκεφθείτε το Ιερό του Δία, του πατέρα των θεών. Γύρω, ναοί και κτήρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία, αλλά και οικοδομήματα για τη φιλοξενία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων: αθλητικές εγκαταστάσεις, βοηθητικά κτήρια, χρηστικά και διοικητικά, αλλά και κτίσματα κοσμικού χαρακτήρα. Στο κεντρικό τμήμα, η Άλτις, το ιερό άλσος, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ο πυρήνας του Ιερού. Τώρα, αντιλαμβάνεστε πως οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες σε επίπεδο και λάμψη ήταν αρκετά… σύγχρονοι.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Αρχαία Ολυμπία Πελοπόννησος

Θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο της εποχής.

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 290 χλμ

Athos Hellas Travel

Θα χρειαστείτε περίπου δύο (2) ώρες για την περιήγηση και ξενάγηση του εξωτερικού χώρου και περίπου άλλη μία (1) ώρα για την επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο.

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση