Νικήτη, το “αδιάφορο” παραθαλάσσιο  χωριό…

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η Νικήτη θα λέγαμε πως ήταν ένα από πιο αδιάφορα παραθαλάσσια χωριά της Χαλκιδικής.Ενώ έχει καταπληκτικές παραλίες με πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά, ωστόσο λίγοι ήταν αυτοί που την επέλεγαν για τις διακοπές ή το ημερήσιο μπάνιο τους ερχόμενοι από Θεσσαλονίκη. Η πλειοψηφία θα πήγαινε στην κοσμοπολίτικη και πολύβουη Κασσάνδρα («πρώτο πόδι»), ή στην πιο ήσυχη και εξωτική Σιθωνία ( «δεύτερο πόδι»). Μην ξεχνάμε φυσικά και το «τρίτο πόδι» του Αγίου Όρους με την Προ του Άθω περιοχή της Ουρανούπολης, Νέα, Ρόδα, Ιερισσό, Αμμουλιανή κ.α
 

Κομβικό σημείο… μόνο…

Η Νικήτη ήταν ακριβώς στη μέση, τοποθετημένη σε ένα κομβικό σημείο που ενώνει τα δύο πρώτα πόδια. Οι υποδομές ήταν από κάκιστες ως μέτριες, ενώ ο οικισμός αισθητικά και αρχιτεκτονικά δεν ήταν ιδιαίτερα γραφικός. Χαρακτηριζόταν από αρκετά ενοικιαζόμενα τύπου rooms to let, αλλά και την απουσία σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων μικρού ή μεγάλου μεγέθους.
Οι περισσότεροι τη γνώριζαν από το περίφημο φανάρι της! Με την επιστροφή των εκδρομέων κάθε Κυριακή απόγευμα, στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης πιο πολλές αναφορές γινόταν για το μποτιλιάρισμα στο “φανάρι Νικήτης”, παρά στις ομορφιές της. Συμπερασματικά η Νικήτη δεν είχε ταυτότητα, δεν ήταν ελκυστική, δεν είχε ενδιαφέρον να την αναζητήσεις σαν προορισμό. Σαν το βάτραχο του παραμυθιού. Που όμως κάποια στιγμή μεταμορφώθηκε σε πρίγκιπα!
 

Η μεγάλη μεταμόρφωση!

Είχαμε επισκεφτεί τη Νικήτη πριν πέντε χρόνια περίπου και η εικόνα της μας εξέπληξε ευχάριστα. Τα έργα ανάπλασης που είχαν έγιναν από το Δήμο, τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και στην Άνω πλευρά του «παλιού χωριού» -αν θα το λέγαμε έτσι- άλλαξαν εντυπωσιακά την αισθητική της περιοχής. Τα ακόμη καλύτερα νέα αφορούν τη στάση των περισσότερων επιχειρηματιών. Με την αλλαγή του σκηνικού σε δημοτικό επίπεδο, ενεργοποίησαν άμεσα και τα δικά τους αντανακλαστικά. Διακόσμησαν τα καταστήματά τους εναρμονισμένα με το περιβάλλον, ενώ πολύ καλή θα λέγαμε ότι είναι και η συμπεριφορά τους προς τον κόσμο..
 
Στην επίσκεψή μας ξανά το 2020 διαπιστώσαμε πως όχι μόνο διατηρήθηκαν οι παλιές παρεμβάσεις και τα έργα ανάπλασης αλλά βελτιώθηκε η εικόνα ακόμη περισσότερο. Αρκετά καθαρά όλα ειδικά στον πεζόδρομο, πολλά λουλούδια, διακοσμήσεις μοντέρνες και όχι παλιομοδίτικες, εξαφανίστηκαν οι άσπρες πλαστικές καρέκλες και κυρίως εκείνοι οι απαίσιοι κατάλογοι από ζελατίνα και τις φωτογραφίες με τους λαδωμένους μουσακάδες που βρίσκονται έξω από τα εστιατόρια….
Επιπλέον, ολιγομελείς ορχήστρες έπαιζαν έντεχνα Ελληνικά τραγούδια με ελάχιστα ντεσιμπέλ. Φυσικά δεν έλειψαν οι γνωστοί κουτοπόνηροι Έλληνες αλλά και Βαλκάνιοι (ελάχιστοι σε αριθμό πλέον), που πάρκαραν «για λίγο» μέσα στον πεζόδρομο… Βέβαια οι υπόλοιπες γειτονιές θέλουν πολύ δουλειά, αφού είναι λίγο-πολύ σαν «βομβαρδισμένες», αλλά τουλάχιστον έγινε μια αρχή… Και οι χιλιάδες Έλληνες στην πλειοψηφία τους επισκέπτες, την επιβράβευσαν με την παρουσία τους…
 
Η Νικήτη
 
Η Νικήτη είναι πρωτεύουσα του Δήμου Σιθωνίας, απέχει από τη Θεσσαλονίκη105 χλμ., ενώ το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι κοντά στις 2.500. Η ονομασία Νικήτη προέρχεται από τη γῆ τοῦ Νεακίτου, μετόχι της Μονής Ξενοφώντος ήδη από το 1300. Η Μονή του Νεακίτου κάποια στιγμή πριν το 1300 παρήκμασε και μόνο το όνομά της επιβίωσε. Με τα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής διατήρησαν κυρίως προφορικά την ανάμνηση του ονόματος, που τελικά διαμορφώθηκε στη σημερινή του μορφή, Νικήτη. Η επίσημη ονομασία του χωριού από την εποχή της αναγνώρισης της κοινότητας το 1918 ήταν γνωστή από τους χάρτες και τα διάφορα επίσημα έγγραφα ως κοινότητα “Νικήτα”.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Νικήτη, νομός Χαλκιδικής

Την επισκεφτήκαμε τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2020

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Άνω ή Παλιά Νικήτη, που βρίσκεται από την πάνω πλευρά του κεντρικού δρόμου.

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για πακέτα διακοπών στη Χαλκιδική

Προτιμήστε περίπατο στον πεζόδρομο μπροστά στη θάλασσα, τις βραδινές ώρες.

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση