Γράφει ο Πάνος Γεωργιάδης

Photo credits: Μπάμπης Τάσιος-Πάνος Γεωργιάδης

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και καινοτόμο ευρωπαϊκό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφορά την αναζήτηση, καταγραφή, ανάδειξη και προβολή στην Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο, επτά (7) γαστρονομικών πιάτων-συνταγών, αντιπροσωπευτικών της Μακεδονικής κουζίνας, για τις οποίες υπάρχει η πρόθεση να τυποποιηθούν.

Τη χρηματοδότηση του έργου έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κύριο στόχο τη δημιουργία εξωστρέφειας, ενώ συνεργάτες-εταίροι είναι το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ- Δήμητρα αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που είναι ο ερευνητικός φορέας μαζί με το Εργαστήριο Στατιστικής και Μεθόδων Ποσοτικής Ανάλυσης του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Τα εδέσματα που θα αναδειχθούν θα είναι βασισμένα στα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα φέρουν το λογότυπο «Macedonian Gourmet».  θα τροφοδοτήσουν delicatessen και εστιατόρια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Προτεραιότητα της προσπάθειας είναι η τοπικότητα και ιστορία των πρώτων υλών και προϊόντων, η διαθεσιμότητά τους προμηθευτές, η υψηλή διατροφική αξία τους, αλλά και η κυκλική οικονομία.

Μέχρι τώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των επτά εδεσμάτων από ειδικές ομάδες γευσιγνωσίας καθώς θα ακολουθήσει και έρευνα αγοράς από ομάδα του ΑΠΘ. Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Δρ Γιώργος Σαμούρης.

Άλλος εταίρος και υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας είναι η εταιρεία catering Αφοί Κομπατσιάρη «Αμάλθεια», ενώ τα εδέσματα εμπνεύστηκε και παρασκεύασε ο γνωστός και καταξιωμένος Chef, καθηγητής Γαστρονομίας Γιώργος Παλησίδης με την ομάδα του «Catering Αυθεντικό».

Πριν λίγες ημέρες υλοποιήθηκε μια ακόμη δράση με σημείο συνάντησης τον εξαιρετικό χώρο και την απίστευτη θέα στο Θερμαϊκό και τη Θεσσαλονίκη το εστιατόριο Planetarium Barestau του Noesis Thessaloniki.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δεκαεπτά (17) πιάτα, με σκοπό να αξιολογήσουν και να βαθμολογήσουν τις γευστικές τους εντυπώσεις.

Αφήστε μια απάντηση