Αποστολή Άη Γιάννης Σέρρες: Πάνος Γεωργιάδης

Ποιες είναι άραγε οι «μπακάλικες πιπεριές»; Για ποιο λόγο ονομάζονται έτσι αλλά και ποια η σχέση τους με τη γαστρονομική ταυτότητα μιας περιοχής, με την ταυτόχρονη αναγνωρισιμότητα τους για την προσέλκυση ταξιδιωτών-τουριστών εκεί…;

Ποια είναι η « μπακάλικη πιπεριά»…;

Την απάντηση δίνει ο Πέτρος Άτσαλος, παραγωγός μπακάλικης πιπεριάς στις Σέρρες, ο οποίος μας εξηγεί τον όρο “μπακάλικη”. «Παλαιότερα οι παππούδες μάζευαν τις πιπεριές τέτοια εποχή το καλοκαίρι και τις πήγαιναν τον Οκτώβριο στους μπακάληδες, οι οποίοι τις έκαναν τουρσί. Δεν είναι υβρίδια, αλλά ο παλιός σπόρος και δεν έχει την γνωστή κάψα, κάτι που οφείλεται στον τρόπο καλλιέργειας. Εμείς επειδή τις καλλιεργούμε σε θερμοκήπια δεν τις αφήνουμε εκτεθειμένες στον ήλιο για να αναπτύξουν καψαϊκίνη, η οποία βέβαια δημιουργεί μια πικάντικη γεύση.»

Πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητας, νοστιμιάς και θρεπτικής αξίας προϊόν, το οποίο χαρακτηρίζεται από το πολύ μικρό της μέγεθος, είναι έντονα πράσινη και λεπτόφλουδη. Μπορεί να καταναλωθεί ωμή σαν σνακ, ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι μαγειρέματός της, όπως με αυγά, σπετσοφάι κ.α.. αλλά ο ιδανικός τρόπος είναι με ελαφρύ τηγάνισμα ή ψήσιμο στο φούρνο, μαζί με ελαιόλαδο και ξύδι, προσφέροντας έτσι μια γευστική λιχουδιά και υπέροχο μεζέ. Καλλιεργείται εδώ και χρόνια από τους προγόνους πρόσφυγες που είχαν έρθει από την Μικρά Ασία και γίνεται μια προσπάθεια από τους παραγωγούς το προϊόν να αναδειχθεί.

Ποια όμως είναι η σχέση τους με τη γαστρονομική ταυτότητα των Σερρών, με την ταυτόχρονη αναγνωρισιμότητα τους σε ντόπιους και ξένους…;

Τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές πρώτες ύλες και κατ επέκταση το φαγητό που φτιάχνεται εκεί, αποτελούν πλέον ταξιδιωτική εμπειρία για τους ταξιδιώτες-τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται έναν τόπο ακόμη για αυτά μόνο! Έτσι, η προώθηση και διαφήμιση των τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων, προβάλουν και ενδυναμώνουν τη γαστρονομική και πολιτιστική ταυτότητα του εκάστοτε προορισμού.

Για να γίνει όμως δημοφιλής ένας προορισμός ως γαστρονομικός, πρέπει να σχεδιαστεί ειδικά για τους επισκέπτες – τουρίστες ένα μίγμα προϊόντων, υπηρεσιών, δραστηριοτήτων, μια ελκυστική γαστρονομική διαδρομή, που θα αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά προϊόντα και πιάτα του τόπου, το ταλέντο και τη δημιουργικότητα όσων τα παρασκευάζουν, τη μοναδικότητα και την παράδοση του τόπου, έτσι ώστε να προσφέρουν στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη και αξιομνημόνευτη ταξιδιωτική-γαστρονομική εμπειρία.

Δέκα Χρόνια Πιπεράκια Μπακάλικα Άτσαλου!

Στο οικογενειακό κέντρο «Καταρράκτες» στη γραφική και πανέμορφη πλατεία του Αγίου Ιωάννη, λίγο έξω από τις Σέρρες, κάτω από τα πλατάνια και με το τρεχούμενο νερό, πραγματοποιήθηκε μια όμορφη εκδήλωση, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης Πιπεράκια Μπακάλικα Άτσαλου!

Καλεσμένοι εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σεφ, φίλοι και συνεργάτες. Το μενού συνολικά επιμελήθηκε ο Ηλία Μαμαλάκης, ενώ ο καθηγητής γαστρονομίας Γιώργος Παλησίδης, μαγείρεψε διάφορες εξαιρετικές συνταγές με μπακάλικες πιπεριές, όπως λουκουμάδες, αλλά και γλυκό σοκολάτα με πιπεριές!

Τα κρέατα ήταν από τα κρεοπωλεία Ζορμπάς και τα κρασιά από την Vladikas Winery Distilery. Παρών επίσης στην εκδήλωση ήταν και ο Χρήστος Κουνιάκης Υπεύθυνος αγορών προϊόντων μαναβικής της εταιρείας Μασούτης.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Σέρρες Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μοναδικός ταξιδιωτικός προορισμός που προσφέρει εμπειρίες σε όλα τα επίπεδα, όπως ιστορία, φύση, γαστρονομία, διασκέδαση, εξαιρετικές πρώτες ύλες, φιλόξενους ανθρώπους, αξιοθέατα, οινοποιεία κτλ

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού στις Σέρρες

Η απόσταση από Θεσσαλονίκη είναι 83 χλμ

Νομοί : Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών.

Αφήστε μια απάντηση