Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος

 Κάποιοι ταξιδιωτικοί προορισμοί  αποτελούν όνειρο ζωής, για πολλούς ανθρώπους   Στη περίπτωση της Ιερουσαλήμ, συναντάμε ιδιαίτερα σημαντικούς λόγους που την καθιστούν διαχρονικά, πόλο έλξης.

 Ειδικά το τμήμα της παλιάς πόλης  που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, συγκεντρώνει πλήθη επισκεπτών .Ο θρησκευτικός κυρίως τουρισμός, αποτελεί το δυνατό χαρτί της πόλης.

 Η πόλη χωνευτήρι πολιτισμών, χωρίζεται σε τέσσερεις τομείς με την αρμενική, χριστιανική, εβραϊκή και μουσουλμανική συνοικία. Η μακραίωνη ιστορία συμπυκνώνεται σε ένα μικρό κομμάτι γης. Μιας γης που κάθε σπιθαμή της, είναι ιδιαιτέρως σημαντική .

 Τα λατρευτικά μνημεία των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών κοσμούν το τοπίο, ενώ ιδιαίτερα έντονος είναι ο συμβολισμός τους στη σκέψη εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι ήχοι από τις καμπάνες των χριστιανικών εκκλησιών, συναντούν τους ψαλμούς των εβραίων και τη φωνή του μουεζίνη.

 Έντονη  αστυνομική και στρατιωτική παρουσία… Η ιστορία παρούσα, ο Σαλαδίνος, οι Σταυροφόροι, Αραβο-ισραηλινός πόλεμος, πόλεμος των 6 ημερών, μέχρι και σήμερα με τη στρατηγική της έντασης και του διαχωρισμού ανθρώπων.

 Τα σημερινά τείχη που περικλείουν τη παλιά πόλη, τα κατασκεύασε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπή. Έντεκα οι πύλες τους, μα μόνο επτά είναι ανοιχτές. Απολαύστε τη βόλτα γύρω από τα τείχη, περπατήστε σε δρόμους αρχαίους, αφεθείτε στη γοητεία της Ανατολής .

 Διαβαίνοντας τις πύλες, μπαίνουμε σε ένα άλλο κόσμο, σε άλλη εποχή. Εδώ θα επισκεφθούμε τα μνημεία – σύμβολα, με κυρίαρχα τον Ναό του Πανάγιου Τάφου, το Τείχος των Δακρύων, το θόλο του Βράχου και το τέμενος του Αλ Ακσά.

 Εδώ και η οδός του Μαρτυρίου η <>, με τις 14 στάσεις του Χριστού, στο δρόμο για το Γολγοθά. Πολύχρωμα και πολύβουα πλήθη, άνθρωποι από τα πέρατα της οικουμένης, διαβαίνουν ολημερίς τα στενά σοκάκια, με τα πολυάριθμα εμπορικά μαγαζάκια .

 Τα γνωστά σε όλους σουκ, οι περιοχές του εμπορίου, όπου το παζάρι τιμών  κυριαρχεί. Εξάλλου όπως λένε πολλοί έμποροι και η σκόνη που αφήνει ο πελάτης, κέρδος είναι, αυτοί ξέρουν ….

 Ναργιλέδες και θαμώνες, τα παραδοσιακά καφενεία με το δικό τους ρυθμό. Άγχος μηδέν. Εδώ σίγουρα δε θα βαρεθείτε. Έξω από τα τείχη, η σύγχρονη Ιερουσαλήμ, με φαρδιές λεωφόρους, πλατείες, εμπορικά κέντρα, όμορφα καφέ-μπαράκια.

 Η πρόσβαση των Παλαιστινίων κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στη πόλη, εποπτεύεται από το πανύψηλο Τείχος με τους σχολαστικούς ελέγχους, τους πυργίσκους τις κάμερες και τους φρουρούς.

 Μα τα τείχη τον εαυτό μας φυλακίζουν τελικά,  σε όποια πλευρά κι΄ αν βρισκόμαστε. Το επί γης Ειρήνη φαντάζει ουτοπικό, όχι μόνο στα εδάφη αυτά .

Αργεί ο άνθρωπος να ημερέψει και να αποδεχθεί τον άλλο του εαυτό…

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Πόλη με έντονα ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία

Στην Ιερουσαλήμ ταξιδέψαμε τον Απρίλιο του 2015

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

TheaTravel ( Σούλα Θεοχαρίδου)

Aegean Airlines

Το Ισραήλ έχει ίδια ώρα με την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση