Μια ημέρα στη Γάνδη. Δε χορταίνεις την ομορφιά της!

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Αν θα με ρωτούσε κάποιος, ποιες από τις μικρές κεντροευρωπαϊκές πόλεις θεωρώ τις ομορφότερες, θα έλεγα δίχως σκέψη το Κολμάρ στη Γαλλία αλλά και τις Μπρυζ με τη Γάνδη στο Βέλγιο.

Ειδικά η Γάνδη (Gent) είναι και μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Βελγίου. Είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας της Ανατολικής Φλάνδρας ενώ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην χώρα μετά τις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα.

Η πόλη διαθέτει ένα άριστα διατηρημένο και πανέμορφο ιστορικό κέντρο με χαρακτηριστικά κτίσματα μεσαιωνικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, κάποια από τα οποία αναπαλαιώθηκαν και συντηρούνται άψογα. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι η μεγαλύτερη περιοχή στο Βέλγιο όπου δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Αν και οικοδομήθηκε ως καταυλισμός στη συμβολή των ποταμών Σκάλδη και Λυς γύρω στον 7ο αιώνα περίπου, κατόπιν στο Μεσαίωνα αναπτύχθηκε ως μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις στην βόρεια Ευρώπη.

Σήμερα αποτελεί μια πολυάσχολη πόλη με μεγάλο λιμάνι ενώ είναι και γνωστή για το πανεπιστήμιο της. Η πόλη συνδέεται με τη θάλασσα με τη Διώρυγα Γάνδης-Τερνέζεν, βρίσκεται στη διασταύρωση των Ευρωπαϊκών εθνικών οδών Ε17 και Ε40 και έχει έναν από τους πιο πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Βέλγιο.

Σημαντικό είναι, επίσης, το Μουσείο Καλών Τεχνών, το οποίο στεγάζει, μεταξύ άλλων, έργα του Ιερώνυμου Μπος και άλλων Φλαμανδών ζωγράφων, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Designmuseum. Στην πόλη υπάρχουν επίσης, αρκετά θέατρα και Όπερα, το κτήριο της οποίας σχεδίασε ο διασημότερος αρχιτέκτονας της πόλης τον 19ο αιώνα, ο Λουίς Ρόελαντ.

Στο «μεσαιωνικό λιμάνι» Graslei!

Το δημοφιλέστερο και μάλλον το ομορφότερο σημείο στην πόλη, τόσο για τους χιλιάδες επισκέπτες όσο και για τους ντόπιους είναι το Graslei, η καλύτερα «το μεσαιωνικό λιμάνι» της Γάνδης. Από έρθετε από το κεντρικό σταθμό των τραίνων, πάρτε το τραμ Νο 1 και κατεβείτε στη στάση Korenmarkt. Το κόστος απλής μετάβασης είναι 2,60 ευρώ.

Μέσα σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον πλαισιωμένο από εντυπωσιακά αναπαλαιωμένα κτίρια – αποθήκες, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε μια βαρκάδα, να περπατήσετε κατά μήκος του μεγάλου καναλιού ή απλά να πιείτε τον καφέ σας ή μια γευστική Βέλγικη μπύρα ή να γευματίσετε έχοντας υπέροχη θέα όπου κι αν κοιτάξετε.

 Απαραίτητο και ένα πέρασμα από τη Γέφυρα του Αγίου Μιχαήλ αλλά και από την Πλατεία Vrijdagmarkt.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Γάνδη Βέλγιο

Ιδανική για επίσκεψη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και σε συνδυασμό με τη Μπρυζ που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ

Στη Γάνδη ταξιδέψαμε το Οκτώβριο του 2021 και μείναμε μια (1) ημέρα.

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Thea Travel

Πολλές επιλογές αεροπορικών εταιρειών

To Βέλγιο είναι μία (1) ώρα πίσω από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση