H πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ, έχει αρκετά ενδιαφέροντα ιστορικά αξιοθέατα. Αυτό όμως που θεωρείται σήμα κατατεθέν, είναι κάτι σύγχρονο και μοντέρνο. Ο λόγος για δυο ουρανοξύστες…
 
Τους περίφημους Δίδυμους Πύργους Πετρόνας (Petronas Tower). Τους επισκεφτήκαμε (από έξω) τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Πρόκειται για ουρανοξύστες που από το 1998 ως το 2004 ήταν υψηλότεροι πύργοι του κόσμου όταν τους ξεπέρασε το κτίριο Ταϊπέι 101. Εξίσου εντυπωσιακός επίσης και ο κοντινός Πύργος της Κουάλα Λουμπούρ, σε συνδυασμό με τους δεκάδες άλλους ουρανοξύστες που ξεφυτρώνουν συνεχώς στην πόλη.
 
Ο όρος “Πετρόνας” είναι συντομογραφία της ονομασίας της εθνικής πετρελαιοπαραγωγού εταιρείας της Μαλαισίας (Petroliam Nasional Bhd).
Ένας από τους πολιτικούς μηχανικούς που τους σχεδίασε είναι ο δικός μας Κρητικός Μανώλης Βελιβασάκης. Χρειάστηκαν επτά χρόνια κατασκευής με κόστος 1,6 δις δολάρια. Έχουν ογδόντα οκτώ ορόφους και διαθέτουν γυάλινη και ατσαλένια πρόσοψη που θυμίζει το μοτίβο τέχνης του μουσουλμανισμού που είναι και η κυρίαρχη θρησκεία της χώρας.
 
Στον 41ο όροφο μια διώροφη γέφυρα ενώνει τους δυο πύργους. Δεν είναι πακτωμένη σε κανέναν από τους δυο πύργους, αλλά είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ολισθαίνει ανάλογα με τους ανέμους, προκειμένου να μην σπάσει.
Στέκεται στα 107 μέτρα από την επιφάνεια της γης, έχει μήκος 58 μ και ζυγίζει 750 τόνους. Η γέφυρα είναι προσβάσιμη στο τουριστικό κοινό και μάλιστα δωρεάν, αλλά ο αριθμός των ημερήσιων επισκέψεων είναι περιορισμένος στις 1.700, με προτεραιότητα σε όσους ζητήσουν εισιτήρια πρώτοι.
 
Η γέφυρα λειτουργεί και ως δρόμος διαφυγής σε περίπτωση που ένας εκ των δύο πύργων βρεθεί σε κίνδυνο. Το ύψος της οροφής τους φτάνει τα 378,6 μέτρα ενώ αν συμπεριλάβει κανείς τις κεραίες το συνολικό ύψος τους είναι 451,9 μέτρα.
Τα δύο αυτά εμβληματικά κτίρια στεγάζουν εμπορικά κέντρα, αλλά και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μαλαισίας. Ο πρώτος πύργος καταλαμβάνεται αποκλειστικά από την εταιρεία πετρελαίου Πετρόνας και τις θυγατρικές της, ενώ οι χώροι του δεύτερου πύργου νοικιάζονται σε πολυεθνικές, όπως η Bloomberg, η Boeing, η IBM, το Reuters, η Microsoft, το κανάλι Αλ Τζαζίρα, η McKinsey και η Accenture.
 
Οι πύργοι αυτοί αποτέλεσαν επίσης σκηνικό το 1999 στην ταινία «Διπλή Παγίδα»( Entrapment) με τους Σον Κόνερι, Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία

Υπερσύγχρονη αλλά και και Παλιά παραδοσιακή πόλη

Μπορείτε να την επισκεφτείτε σε ημερήσια εκδρομή και τη γραφική Μελάκα

Πατήστε στο εικονίδιο για online πρόγνωση καιρού

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα στη Μαλαισία

Πολλές επιλογές αεροπορικών εταιρειών

Η Μαλαισία είναι πέντε (5) ώρες μπροστά από την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση