Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης-Nicolas Dimakopoulos

Την περιοχή του Ζαγορίου την είχα επισκεφτεί κάποιες φορές στο παρελθόν και είχα άποψη πολύ θετική. Θεωρώ όμως πως οι προηγούμενες επισκέψεις μου ήταν κάπως «επιφανειακές», αφού δεν είχα κάποιον ντόπιο ή ξεναγό, ώστε να μου δείξει την ψυχή του προορισμού…

Αυτή τη φορά όμως «με πήρε από το χέρι» ο αδελφικός φίλος @Ioannis Smiris, o οποίος αφενός είναι Γιαννιώτης, αφετέρου είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού @Epirus Traveller με έδρα τα Ιωάννινα. Σκοπός της να γνωρίσει στους επισκέπτες της, τις ομορφιές της Ηπείρου μέσα από δραστηριότητες ήπιας μορφής με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ζαγόρι η Ζαγοροχώρια…;

Όπως κι αν τα πείτε, μικρή σημασία έχει, γιατί απλά θα ξετρελαθείτε με αυτόν τον υπέροχο τόπο της πατρίδας μας! Ένας μοναδικός ιστορικός, φυσιολατρικός, γαστρονομικός και πολιτιστικός συνδυασμός, με πολυάριθμα γραφικά και μαγευτικά μέρη που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν! Χιονισμένες κορυφές, γραφικά χωριά, πέτρινα γεφύρια, φαράγγια και ποτάμια, άγρια ζώα και πουλιά συνθέτουν ένα πλούσιο οικοσύστημα.

Για να μην μπερδεύεστε όμως, όταν λέμε Ζαγόρι εννοούμε όλη την περιοχή στην οροσειρά της Πίνδου, στην Ηπειρο, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στην περιοχή υπάρχουν 46 οικισμοί τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες και τις πλαγιές της Πίνδου. Έχει έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σχήμα ανεστραμμένου ισόπλευρου τριγώνου.

Το όνομα Ζαγόρι προέρχεται από τη σλαβική πρόθεση «Ζα», που σημαίνει «πλάτη» και την αιτιατική του ουσιαστικού «-γκόρα» που σημαίνει βουνό ή περιοχή πίσω από το βουνό.

Ωραία όλα αυτά, αλλά που να πρωτοπάω..;

Μονοδέντρι

Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα του χωριού προέρχεται από το «ένα κολοσσιαίο δέντρο (έλατο) που υψώνεται πάνω από τη Μονή του Αγίου Μηνά, χτυπημένο από κεραυνό και επέζησε μέχρι το 1840». Σήμερα σώζεται μόνο το ιερό, το οποίο χτίστηκε το 1738 μ.Χ.μ Το χωριό είναι χτισμένο στη νοτιοδυτική πλευρά του φαραγγιού του Βίκου, σε υψόμετρο 1060 μέτρων, και υπάρχει πρόσβαση σε εκπληκτική θέα στο φαράγγι.

Πάπιγκο

Τα πιο γνωστά παραδοσιακά χωριά του Πάπιγκου, που είναι χτισμένα στους πρόποδες της Αστράκας και χωρίζονται σε δύο συνοικίες (Μεγάλο & Μικρό Πάπιγκο). Τα πέτρινα σπίτια και τα πλακόστρωτα δρομάκια τους κόβουν εύκολα την ανάσα ενώ οι 5 «πύργοι» τους στην Αστράκα δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε εξαιρετικές εμπειρίες!

Τα χωριά Πάπιγκο βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Αστράκα, χωρισμένα σε δύο οικισμούς Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο. Εντυπωσιακά στοιχεία του τοπίου είναι οι πέντε επιβλητικοί «πύργοι» της Αστράκας που υψώνονται πάνω από αυτούς τους οικισμούς.

Βίτσα

Η Βίτσα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 960μ σε μια πλαγιά βουνού κοντά στο φαράγγι του Βίκου και φημίζεται για το παλιό δίτοξο γεφύρι του Μίσσιου και την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου). Η Βίτσα είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής δομής των χωριών της περιοχής με τα αρχοντικά, τα πέτρινα καλντερίμια, τις πολυάριθμες εκκλησίες και την πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο.

Πλακίδα ή Πέτρινο Γεφύρι Κολογερικό

Το πιο δημοφιλές τρίτοξο πέτρινο γεφύρι στο Ζαγόρι χτίστηκε ως ξύλινο γεφύρι και αργότερα (1814 μ.Χ.) ανακατασκευάστηκε ως πέτρινο γεφύρι από τον Ηγούμενο Σεραφείμ. Το μήκος είναι 54 μέτρα, το πλάτος είναι 3,15 μέτρα και το υψηλότερο σημείο είναι 6,7 μέτρα. Αυτή η γέφυρα συνδέει τα χωριά Κήποι, Δίλοφο και Κουκούλι

Το Καλογερικό ή Γεφύρι Πλακίδα είναι ένα από τα πιο γνωστά πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, ένα αριστούργημα της μηχανικής. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το γεφύρι υπήρχε ξύλινη γέφυρα που χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Το 1814 ο Ηγούμενος Σεραφείμ της Μονής του Προφήτη Ηλία αποφάσισε να αντικαταστήσει το ξύλινο γεφύρι με πέτρινο, γι’ αυτό και το γεφύρι ονομάστηκε «καλογερικό».

Κοκκόρι ή Πέτρινο Γεφύρι Νούτσου

Το πιο γνωστό μονότοξο πέτρινο γεφύρι στην περιοχή του Ζαγορίου βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κήποι, Κουκούλι και Δίλοφο στο κεντρικό Ζαγόρι. Χτίστηκε το 1750 μ.Χ., έχει μήκος 35μ, πλάτος 2,5μ και το ψηλότερο σημείο 13μ. Ταυτόχρονα υπήρχε μια άλλη γέφυρα, την οποία χρησιμοποιούσαν και για να τιμωρήσουν τον κλέφτη του ζωολογικού κήπου: Για να μάθουν αν κάποιος ύποπτος ήταν ζωολόγος, τον ανάγκασαν να περάσει τη γέφυρα, κουβαλώντας στην πλάτη του μια κατσίκα. Αν περνούσε ή παραδεχόταν την πράξη του, αθωωνόταν. Διαφορετικά, η τιμωρία του ήταν πνιγμός στο ποτάμι. Αυτή η γέφυρα συνδέει τα χωριά Κήποι, Δίλοφο και Κουκούλι. Στο πλάι της γέφυρας υπάρχει ένα καταπληκτικό πεδίο αναρρίχησης για προχωρημένους ορειβάτες

Πέτρινο Γεφύρι του «Μισίου»

 Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, τα ποτάμια λατρεύονταν ως θεοί. Κάποτε μια γυναίκα από το Ζαγορίο έμεινε έγκυος, αλλά γέννησε νεκρό το παιδί της και ήθελε να εκδικηθεί στο ποτάμι, πήγε εκεί και τον λιθοβόλησε. Δεν επέλεξε να τιμωρήσει τη γέφυρα γιατί δεν υπήρχε μέχρι εκείνη την εποχή. Αυτή η γέφυρα χτίστηκε για να γεφυρώσει και να τιμωρήσει το ατίθασο και άδικο ποτάμι. Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξη Μίσσιο, βρίσκεται κοντά στα χωριά Βίτσα και Κουκούλι, έχει μήκος 37 μέτρα, ύψος 10 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα.

Μονότοξο Πέτρινο Γεφύρι Λαζαρίδη

Το γεφύρι βρίσκεται στο τέλος του Μικρού Φαραγγιού του Βίκου και κατασκευάστηκε το 1753 από τον Τόλη Κοντοδήμο. Είναι γνωστό και ως Γέφυρα Λαζαρίδη. Βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι ανάμεσα στα χωριά «Κήποι» και «Κούκουλι». Το μήκος του είναι 20μ και το ύψος του 7,8μ

Μονοπάτι Βραδέτου

Τα πιο εντυπωσιακά πέτρινα σκαλοπάτια πεζοπορίας στην Ελλάδα!!! Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 υπήρχε μόνο ο μόνος τρόπος για να φτάσετε στο χωριό, μέσω της Σκάλας του Βραδέτο (πλακοστρωμένος δρόμος των μουλαριών) μια σκάλα περίπου 1500 σκαλοπατιών (περίπου), 39 στροφές και 2 μονά τοξωτά πέτρινα γεφύρια, χτισμένα στο πλευρά ενός φαραγγιού και σχεδόν αδύνατο να φανεί από απόσταση. Ξεκινά στο τέλος ενός μεγάλου μονοπατιού από το χωριό Καπέσοβο. Πιστεύεται ότι κατοικήθηκε αρχικά από οικογένειες τον 17ο αιώνα. Τα πέτρινα σκαλιά του Βραδέτο είναι το πιο εντυπωσιακό πέτρινο μονοπάτι, όχι μόνο στο Ζαγόρι αλλά και στην περιοχή της Ηπείρου. Μέχρι το 1973 το πέτρινο μονοπάτι του Βραδέτο ήταν ο μόνος δρόμος που ένωνε το χωριό Βραδέτο με τα Ζαγοροχώρια.

 Φαράγγι Βίκου

Καλώς ήρθατε σε ένα φαράγγι του παγκόσμιου ρεκόρ Γκίνες! Το φαράγγι του Βίκου μήκους 24 χιλιομέτρων είναι ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και πιο εντυπωσιακά φαράγγια στον κόσμο μεταξύ άλλων. Μια μοναδική θέα που κόβει την ανάσα στο βαθύτερο φαράγγι του κόσμου – και ένας «άγριος περίπατος» σε ένα στενό μονοπάτι κατά μήκος του Βίκου με απόκρημνες βουνοπλαγιές από κάτω. Οι λέξεις δεν μπορούν καν να αρχίσουν να περιγράψουν πόσο βαθύ αντίκτυπο είχε αυτό στους επισκέπτες. Στο φαράγγι του Βίκου θα καλύψετε ένα τόσο ευρύ φάσμα εμπειριών.

Το Φαράγγι του Βίκου (ή Φαράγγι του Βίκου) είναι ένα φαράγγι στην οροσειρά της Πίνδου και καταγράφεται ως το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες (το βαθύτερο σε σχέση με το πλάτος του). Βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του όρους Τύμφη με μήκος περίπου 32 km, βάθος από 120 έως 1350 m και πλάτος από 2500 m έως λίγα μόνο μέτρα στο στενότερο μέρος του. Ανήκει στους 20 κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης!!!

Μπαλκόνι Μπελόη

 Το Μπελόη μεταφράζεται σε μπαλκόνι (σλαβική γλώσσα) βρίσκεται στην αρχή του φαραγγιού του Βίκου σε υψόμετρο 1.400μ στην περιοχή του Κεντρικού Ζαγορίου. Μια εκπληκτική θέα στο φαράγγι του Βίκου και μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή από το χωριό Βραδέτο (45 λεπτά). Η θέα της ανατολής του ηλίου είναι εκπληκτική, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μέρη σε όλη την Ελλάδα

 Πέτρινο Δάσος

Ουάου! Έχετε δει ποτέ δάσος από βράχια; Το Πέτρινο Δάσος στην περιοχή του Ζαγορίου στην Ελλάδα παρουσιάζει ένα τοπίο γεμάτο με στρώματα φυσικών πετρωμάτων. Αυτοί οι υπέροχοι βράχοι είναι ασβεστόλιθοι που έχουν διαμορφωθεί από χρόνια και χρόνια διάβρωσης και μοιάζουν με τεράστιες στοίβες από πέτρινες πλάκες.

Η περιοχή είναι κατάσπαρτη από αυτά και επειδή βρίσκονται μέσα σε ένα δάσος από βελανιδιές και σφενδάμνους, δίνουν στην περιοχή μια μαγική αίσθηση. Ένα πολύ μοναδικό θέαμα για να δείτε και μια φυσική παιδική χαρά τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους

Αυτό το μοναδικό και εντυπωσιακό πέτρινο δάσος της Ελλάδας είναι ένα πολύ σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και ένα από τα δύο σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελείται από πέτρινους σχηματισμούς σαν πύργους που δημιουργούν έναν λαβύρινθο και κάνουν την πεζοπορία μοναδική.

Δρακόλιμνη Τύμφης

 Είναι μια αλπική λίμνη που οφείλει την ύπαρξή της στους παγετώνες που υπήρχαν στην περιοχή πριν από 10000 χρόνια. Πήρε το όνομά του από τους Τρίτωνες (σπάνιο είδος αμφίβιας Σαύρας) που ζουν στα νερά της και μοιάζουν με μικρά δράκοντα. Σε υψόμετρο 2050 μ. μπορείτε να απολαύσετε τοπία που κόβουν την ανάσα, εκπληκτική θέα, γκρεμούς, αλπικούς τρίτωνες (δράκους), αγριοκάτσικα, γεράκια και την κοιλάδα του Αώου!!!

Η δρακόλιμνη της Τύμφης είναι μια αλπική λίμνη που οφείλει την ύπαρξή της στους παγετώνες που υπήρχαν στην περιοχή πριν από 10000 χρόνια. Πήρε το όνομά του από τους Τρίτωνες (σπάνιο είδος αμφίβιας Σαύρας) που ζουν στα νερά της και μοιάζουν με μικρά δράκοντα.

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μερικά διαλείμματα για να πιουν νερό από τις πηγές, ενώ παρατηρούν λουλούδια (κυρίως άγριο κρίνο) με ζωηρά χρώματα που αναπτύσσονται σε μεγάλα υψόμετρα.

Σε υψόμετρο 2050 μ. μπορείτε να απορροφήσετε το μαγευτικό τοπίο, καταπληκτικά σημεία θέας, αξέχαστους γκρεμούς, αλπικούς τρίτωνες (δράκους), αγριοκάτσικα, γεράκια και την κοιλάδα του Αώου!!!

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Νομός Ιωαννίνων

Δυτική Ελλάδα

Αφιερώστε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο

Splendid Travel

Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι των Ιωαννίνων

Πατήστε στο εικονίδιο για onine πρόγνωση καιρού

Αφήστε μια απάντηση