Τα Μετέωρα είναι ένα από δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Ελλάδας προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών από όλο τον κόσμο. Οι ξένοι τουρ οπεράτορ που πραγματοποιούν το «γύρο της Ελλάδας» σίγουρα θα περάσουν από τα Μετέωρα.

Ακόμη κι αυτοί που απολαμβάνουν καλοκαιρινές διακοπές για μπάνια και χαλάρωση ( Χαλκιδική, Πιερία, Μαγνησία, Εύβοια κ.α), θα επιλέξουν να μεταβούν έστω για μια ημερησία εκδρομή σε αυτό τον καταπληκτικό τόπο.

Αναμφισβήτητα τα Μετέωρα είναι ένας Ελληνικός αλλά και παγκόσμιος «θησαυρός» από πολλές πλευρές. Αφενός είναι ένα εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης, αφετέρου είναι λίκνο θρησκευτικού πολιτισμού, ενώ από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Πιο συγκεκριμένα τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Μελέτες δείχνουν ότι οι βράχοι σχηματίσθηκαν περίπου πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια κατά την  Παλαιογενή Περίοδο. Η αποσάθρωση, η διάβρωση και οι σεισμοί στη συνέχεια, έδωσαν το σημερινό τους σχήμα.

Τα μοναστήρια των Μετεώρων είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους και αποτελούν  σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό σύμπλεγμα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος.

Έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές τα Μετέωρα. Πάντα μας προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση η τεράστια προσέλευση τουριστών ακόμη κι από μακρινές χώρες, δεκάδες τα τουριστικά λεωφορεία και τα ΙΧ, ενώ είδαμε και μεγάλο αριθμό μαθητών από σχολεία της Ιταλίας, την ημέρα από την τελευταία επίσκεψή μας.

Το εισιτήριο εισόδου για τα μοναστήρια είναι τρία (3) ευρώ! Κάποιοι ίσως πουν πως δεν πρέπει να κοστολογηθεί η είσοδος σε κάποιο θρησκευτικό χώρο. Σωστό, αλλά εδώ μιλάμε για χιλιάδες επισκεπτών που απαιτούν υποδομές, υπηρεσίες, δρόμους, καθαριότητα, τόσο στα μοναστήρια όσο και στους δημόσιους χώρους.

 Όσοι έχετε επισκεφτεί παρόμοια μέρη σε άλλες χώρες -που πολλές φορές είναι υποδεέστερα και χωρίς κάποια ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία- θα διαπιστώσατε πως με κάποιο τρόπο θα δώσετε κάποια ευρώ, τουλάχιστον για τη συντήρηση του χώρου. Στα Μετέωρα εκτός από ένα μικρό κατάστημα μέσα με εικόνες, κρασιά, μέλια, κομποσχίνια κτλ, αλλά κάποια μαγαζάκια από έξω με σουβενίρ και 1-2 καντίνες, δεν είδαμε κάτι που θα βοηθούσε επιπλέον οικονομικά τις μονές αλλά κυρίως την τοπική κοινωνία.

Στην Καλαμπάκα δουλεύουν κάποιες ταβέρνες, καφέ, καταστήματα, ξενοδοχεία από τους διερχόμενους, αλλά σίγουρα θα μπορούσαμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα ώστε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας που είναι και το ζητούμενο.

INFO BOX

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε click στο αντίστοιχο εικονίδιο!

Μετέωρα, Τρίκαλα Θεσσαλίας

Ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα για εκδρομικά πακέτα ή ημερήσιες εκδρομές σε Τρίκαλα και Μετέωρα.

Η απόσταση από Θεσσαλονίκη και Αθήνα είναι 230 χλμ και 350 χλμ αντίστοιχα.

Πατήστε το εικονίδιο για να δείτε on line πρόγνωση καιρού.

Αφήστε μια απάντηση